Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-06-2006, 03:56 PM   #1
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Question Mix Room monitori

Na slici je šema prostorije koja će biti akustički "utegnuta" a služiće samo za mix i neku varijantu masteringa!

Dimenzije prostorije su 3,9m x 3,7m! (Znam da nije dovoljno, al' ima da bude! )

E sad... šta biste vi stavili na mjesto onih crnih pravougaonika, tj. koje monitore biste mi preporučili za takvu sobu i navedenu namjenu?!
Namjerno neću staviti budžet - nadam da ćete vi izraziti realne zamisli... jer sam jedan od vas!

Last edited by Tiki the Boyler; 19-06-2006 at 04:01 PM.
Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 19-06-2006, 06:05 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Mix Room monitori

he, he... cestitam!
Moji predlozi su PMC DB1(S) ili TB2(S) ili... znas vec sta

Da, baci ovu sliku i u "Dizajn i konstrukcija studija" pa da je tamo prodiskutujemo.

pozdrav

bogi

p.s pogresno sam napisao tip manjeg, ispravljeno... hvala Moritz

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 19-06-2006, 08:57 PM   #3
tom
Senior Member

tom's Avatar

Genelec 1037

http://www.genelec.com/products/1037c/1037c.php

Salim se,naravno...

Last edited by tom; 19-06-2006 at 09:00 PM.
tom is offline   Reply With Quote
Old 19-06-2006, 09:56 PM   #4
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Definitivno PMC (pre TB2 SA nego DB 1). Neces se pokajati veruj mi, oni koji su ih culi kako rade znaju o cemu pricam...a AML 1 da ne pricam...nedosanjani san
Old 20-06-2006, 05:21 PM   #5
slowstar
Pro Member

Nazalost, to pitanje je uvek subjektivno, posto idealnih nema, ali ja licno ne bih stavio NISTA od firme PMC, jer po mom skromnom misljenju, tu nesto sa bassom DEFINITIVNO nije u redu, slusao vise puta razne PMC, mislim da je greska u koncepciji, to jest "transmission line" to strasno "mumla" kasni, rezonira, i ko zna sta jos...po mome skromnom misljenju, tu bi "legao" fantasticno (obzirom na skromne dimenzije) ADAM P11, skoro da sam spreman da garantujem da bi bio veoma blizu najboljeg resenja.
Nemojte da vas zavara "lazni bass" kod PMC-a!!!
Old 20-06-2006, 05:30 PM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by slowstar
Nazalost, to pitanje je uvek subjektivno, posto idealnih nema, ali ja licno ne bih stavio NISTA od firme PMC, jer po mom skromnom misljenju, tu nesto sa bassom DEFINITIVNO nije u redu, slusao vise puta razne PMC, mislim da je greska u koncepciji, to jest "transmission line" to strasno "mumla" kasni, rezonira, i ko zna sta jos...po mome skromnom misljenju, tu bi "legao" fantasticno (obzirom na skromne dimenzije) ADAM P11, skoro da sam spreman da garantujem da bi bio veoma blizu najboljeg resenja.
Nemojte da vas zavara "lazni bass" kod PMC-a!!!
Zdravo slowstar.

Samo opaska...

Definitivno sve kutije sa "rupom" koriste zakasneli talas iz kutije da bi ga "slozili" sa direktnim i time "pojacali" bass, to je jasno. Pri tom im uvek "promakne" pocetak bass-a jer se sloze nesto kasnije, i talasi jesu, najcesce, u sredini, u fazi, ali samo ako zanemarimo pocetak signala, kada imamo direktan signal a "ostatak" iz rupe jos nije "doputovao"... Mislim da je nevolja nastala zbog toga sto se za dizajn koristi Furier-ova transformacija a ne Wavelet... a muzici je blizi i prirodniji Wavelet nego Fourier, ali da ne gnjavim...

Taj problem nemaju toliko izrazen recimo, kompresione (acoustic suspension ili infinite baffle) konstrukcije (NS10 na primer, je verovatno acoustic suspension konstrukcija), i poznato je da se tako moze dobiti tisi ali veoma precizan bass. MEG-ovi koji zrace bass u karidoidnoj karakteristici, mogu biti negde "izmedju", a sigurno najprecizniji i najprirodniji bass se dobija jedino iz dipole woofera (box-less ugrubo).

Ovo redom kako navodim, karakterise vratolomni rast u ceni kostanja, kako po pitanju komponenti i njihovog broja, tako po pitanju kompleksnosti i velicine kabineta... za neki zadati SPL. Tako da ako krenemo na tu stranu... odnosno, otvorimo ovu Pandorinu kutiju, pre bih savetovao nesto kao NS10, nego transmission line zvucnik menjao sa bass reflexom zato sto transmission line "ima kasnjenje na bass-u", pa oba to imaju, ne isto ali postoji preveliko kasnjenje u oba slucaja, to je poznata stvar... pri tom kako kutija ima "moc" da svira nize frekvencije, tako su kasnjenja sve veca i veca kako se ide nizbrdo u frekventnoj karakteristici... iako je SPL konstantan... to je prirodni fenomen, i tu pomoci nema.

Pri tom mi je jasno da ta dva zvucnika (ADAM vs. PMC) ne zvuce isto, ali koriste vrlo slican TRIK, te se kasnjenja koja spominjes mogu izmeriti i prevelika su u oba slucaja.... cesto prelaze i 10ms za niske frekvencije. Za kompresionu kutiju je to kasnjenje manje, ali je zato bass mnogo tisi... pa ko voli...

Tvoj subjektivni osecaj izgleda da lici na onaj koji bi imao kada bi sa kompresione kutije presao na bass reflex... vise basa, ali "cudnog"... izvini sto sam drznuo da diskutujem tvoj subjektivni osecaj, to pokusavam da izbegavam gde god mogu (mislim, nije za diskusiju...) ... ali moram da primetim da je mozda tesko prihvatiti jos "nizi" bass iz male kutije nego onaj na koji smo navikli, uslovno receno.

Mislim da je PMC izvukao maksimum iz dosadasnjih konstrukcija, pogotovo sto sve cesce koriste custom drajvere (moraju ih modifikovati, jer su 99% pravljeni skoro samo za bass reflex konstrukciju), tako da mi je implictno prilicno jasno sta, u stvari, zele da urade...

Sto se tice Adama, jedan od nacina da se izbegne problem o kome pricas je da se te frekvencije koje ti zvuce lazno jednostavno ne "odsviraju"... i to je odluka u konstrukciji, to najcesce, proizvodjaci i rade.... Cinjenica je, ljudi (statisticki) vole NAJVISE bass, i "reflex" kutije su industrijski standard... tako da vec postoje i navike.

Veoma prirodan bass, nazalost, ostaje luksuz koga mogu imati retki entuzijasti sa "viskom" novca i manjkom zahteva za SPL-om (nekad je dovoljna i samo jedna od ovih osobina)... i meni je licno zao sto je to tako. Ovako, slusa se "instant" bass (kao sladoled iz kesice) pa kako se kome svidi... ali, cemu prica, pa ne valja ni jedan!

Ili krace, kad su dve stvari "lazne", onda tesko moze da se odrzi stav da je nesto "laznije" iako je slicno... pogotovo kada ima i "istinitije" od obe "lazi" i pri tom dosta razlicito...

Celo ovo moje pisanje je samo i jedino plod mog, inzenjerskog stava, i nikakve druge stavove nisam imao nameru da iznosim (pogotovo ne moje subjektivne osecaje, koje inace ne zelim da "slusam")

Pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 21-06-2006, 01:34 AM   #7
slowstar
Pro Member

Bogi,
SVE sto si rekao je potpuno, i neosporivo tacno, to sam i sam imao prilike da ucim od (tada) starijih, i jasni su mi svi principi, kao i problemi vezani za iste
mislim na bass reflex, i njihov "konstrukcioni" derivat - "transmission line"
Mislim da si sigurno imao priliku da cujes monitore "Lockwood" sa mojim omiljenim "Tannoy" 15 inch driverima unutra - to je jedan od primera Transmission line konstrukcije, pogonjen Quad pojacivacem - usudjujem se da tvrdim da to NISTA NE VALJA, jer sam glavu gubio pokusavajuci da smiksam na istima nesto sto bi spolja, na drugim zvucnicima iole dobro zvucalo - NISAM uspeo, dok nisam poceo da koristim male zvucnike kao sto su Auratone, Yamaha NS 10 i Bog ih blagoslovio, mada ih vise nema - Klein Hummel trosistemske (stari model - nisu ovi novi serija 0300) a opet, stalno sam voleo Tannoy, zbog fazne tacnosti i dubine stereo slike, ali tek kada sam nesto radio sa pozajmljenim Tannoy zvucnicima u "obicnoj" bass reflex kutiji kao sto su DMT15, koje verovatno dobro poznajes, video sam koliko su ustvari Tannoy driveri ODLICNI!! Hocu da kazem, opet - subjektivno DO SADA nisam cuo transmission line zvucnu kutiju koja mi se dopala - predpostavljam da je to zbog loseg i sporog odziva bassa...
Ti si verovatno mnogo strucniji od mene, pa mozes to da "prevedes" u tehnolosku realnost, a opet, mozda ja i nisam u pravu, mada verujem ne u sebe, nego u svoju "kilometrazu" bar kada se o slusanju radi...
Igrom slucaja, verovatno nesto najbolje od monitoringa sto sam cuo su Tannoy DMT 15 sa Bryston pojacivacem - siguran sam da znas taj isti sistem, zar ne?
Mnogo pozdrava,
Slowstar
Old 21-06-2006, 02:53 AM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Zdravo slowstar,

Quote:
Bogi,
Mislim da si sigurno imao priliku da cujes monitore "Lockwood" sa mojim omiljenim "Tannoy" 15 inch driverima unutra
Ne, nisam imao priliku. Mada je ionako dzaba da ih (ja) slusam...
Quote:
- to je jedan od primera Transmission line konstrukcije, pogonjen Quad pojacivacem - usudjujem se da tvrdim da to NISTA NE VALJA, jer sam glavu gubio pokusavajuci da smiksam na istima nesto sto bi spolja, na drugim zvucnicima iole dobro zvucalo - NISAM uspeo, dok nisam poceo da koristim male zvucnike kao sto su Auratone, Yamaha NS 10 i Bog ih blagoslovio, mada ih vise nema - Klein Hummel trosistemske (stari model - nisu ovi novi serija 0300) a opet, stalno sam voleo Tannoy, zbog fazne tacnosti i dubine stereo slike, ali tek kada sam nesto radio sa pozajmljenim Tannoy zvucnicima u "obicnoj" bass reflex kutiji kao sto su DMT15, koje verovatno dobro poznajes, video sam koliko su ustvari Tannoy driveri ODLICNI!! Hocu da kazem, opet - subjektivno DO SADA nisam cuo transmission line zvucnu kutiju koja mi se dopala - predpostavljam da je to zbog loseg i sporog odziva bassa...
Ok, sada mi je jasnije na sta si mislio... tebi licno transmission line generalno ne prija... PMC specijalno nema nista sa tim, osim sto oni nista drugo nemaju osim transmission line u ponudi...
Mislim, ja licno nemam nista ni za ni protiv PMC niti ADAMa, jedino ih generalno postujem po pitanju izbora komponenata, jer se po tome prilicno razlikuju od siroko rasprostranjenih firmi na domacem trzistu.... (opet da napomenem, ja to posmatram sa inzenjerske strane, ne sa strane korisnika).

S druge strane primecujem da transmission line ima itekako svoju "publiku" koja to, naprotiv, voli...

Quote:
Ti si verovatno mnogo strucniji od mene, pa mozes to da "prevedes" u tehnolosku realnost,
Ne posmatram strucnost na taj nacin, nema "strucnijih", samo ima stalnog ucenja i proucavanja...
Sto se tice "prevodjenja", drago mi je da si to primeto, jedino je problem sto ja to POKUSAVAM, a retko uspevam... najvise zato sto nije uvek problem u tehnici, nego u ljudskom sluhu koji je apsolutno neuhvatljiv, s jedne strane zadivljujuce "svemoguc", a sa druge strane ga je moguce lako prevariti...
Quote:
a opet, mozda ja i nisam u pravu, mada verujem ne u sebe, nego u svoju "kilometrazu" bar kada se o slusanju radi...
Nemoj me pogresno shvatiti, nisam dovodio u pitanje ni tvoju veru u samog sebe niti tvoju "kilometrazu", to mi na pamet ne pada (dovoljno mi je sasvim da to radim sam sebi povremeno). Samo mi nije bilo jasno kako nekome moze biti bass reflex "bolji" od transmission line kada obe konstrukcije imaju slican problem, ok, nije isti karakter, ali su merenja slicna... recimo da si prvi za koga znam da tako misli i kaze.
Tako da si mi sada to razjasnio... i hvala ti na tome.
Quote:
Igrom slucaja, verovatno nesto najbolje od monitoringa sto sam cuo su Tannoy DMT 15 sa Bryston pojacivacem - siguran sam da znas taj isti sistem, zar ne?
Taj znam.
Quote:

Mnogo pozdrava,
Slowstar
Sve najbolje i tebi,

pozdrav

bogi

Old 21-06-2006, 10:12 AM   #9
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

btw, meni se gore pomenuti adam p11 uopste nije dojmio kada sam ga slusao.. nekako sitan, i cak mozda malko mutav.. To je doduse jedini adam koji sam slusao pa ne bih dovodio celu firmu u pitanje.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 21-06-2006, 01:00 PM   #10
slowstar
Pro Member

Arthure, P11 i JESTE sitan, kada ga poredis sa nekim sistemom sa 15 inch wooferom, ili neki 2.1 sistem sa "sub-om' ali radi se o sobi veoma umerenih dimenzija, gde bi iole veci sistem izazvao katastrofu sa "modovima"...
Ne znam u kojim si uslovima slusao isti, ali ja sam ga slusao u nizu, na svitcheru sa jhos 7 pari, u solidnoj demo-sobi u Torontu, pa zatim u Parizu, i mogu ti reci da je na mene ostavio izuzetan utisak, u poredjenju sa Genelecom 1031, JBL LSR serije 7000, nekim "Focal" 8 inch woofer, Yamaha HS50 i HS80
i jos nekih "velikih igraca" ... izdvojio se pre svega po cistoti i izuzetno prijatnom visokotoncu, koji ocigledno ne zamara, veoma realnom i iskrenom midlu, kao i zategnutom i iznenadjujuce tacnom basu, sve to naravno u odnosu na ostale monitore koji su bili u istom prostoru, na "svicheru".To sto ti se ADAM cini malo mutav, bas je odlika koja mi se dopada, jer vecina visokotonaca na toj klasi monitora "metalizira" i prsti, pa si mozda navikao uvo na tako nesto, ali mislim da ce "translacija" miksa kod ADAMA da bude bolja nego kod prosecnih monitora iste kategorije velicine (ne obavezno i cene - vidi Klein Hummel 0300 seriju, skupo do bola...)

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules