Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-08-2013, 03:43 PM   #11
Boombass
Member

Default Re: finalizer 96k

Imao sam ga nekoliko dana na probu i zadovoljan sam njime.Kupio sam ga ju?er.Do sada sam radio master sa vst pluginima i mogu re?i da je ovo ipak bolje,barem meni.

Hvala svima na dobrim savjetima.
Boombass is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2013, 02:08 PM   #12
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by Boombass View Post
Imao sam ga nekoliko dana na probu i zadovoljan sam njime.Kupio sam ga ju?er.Do sada sam radio master sa vst pluginima i mogu re?i da je ovo ipak bolje,barem meni.

Hvala svima na dobrim savjetima.
Cim je neki HW odma je bolje Cinican sam, ali ti je jasno zbog cega, ne?

Mogu ti samo reci da imam znacajnog iskustva i sa TC System 6000 koji je 100 u glavu za Finalizer koji odavno ne vazi za neku upotrebljivu spravu, bar kad je moderan mastering u pitanju. Da pricamo o tome da je Finalizer super pre jedno 15 godina u odnosu na standard pluginova koji su postojali tada sve bi bilo ok, ali danas se resavaju i Weiss sprava i menjaju ih plugovima, a Finalizer je odavno za penziju.

I TC 6k je (po meni) preskup u odnosu na to sta nudi - za tu cenu mozes opremiti citav studio maltene.

Nemoj me shvatiti pogresno, samo ti pruzam jednu drugu perspektivu na sve - neka te sluzi kupovina i sve naj.

pozz
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2013, 11:14 PM   #13
Boombass
Member

Sla?em se s tobom da je to starija sprava ali ja mislim da je jo? iskoristiva.
Ako ?emo raditi ne?to ozbiljno onda to sigurno nije ne?to s ?ime se mo?e konkurirati.Pod ozbiljno mislim snimati npr. nekoga tko kotira visoko na estradi (da ne spominjem imena).Me?utim bio sam u studijima od 2-3 miliona kn iz kojih nije izlazio ba? neki "vrhunski" zvuk.Danas ljudi rade master na svemu i sva?emu tko zna na kakvim sve spravama za koje mo?da nismo ni ?uli.
Jednom prilikom sam ?itao ovdje na forumu kako Nik?a Brato? govori da u ve?ini slu?ajeva on uop?e ne radi mastering pjesama pogotovo onih koje je producirao.Taj ?ovjek je ja vjerujem pro?ao sva bolja studija na biv?em balkanu i sigurno je imao priliku vidjeti mnoge dobre sprave za mastering pa opet to prepu?ta drugima.Ovi na?i stru?njaci kao ?to je Nik?a i sli?ni njemu ozbiljne projekte uglavnom ?alju negdje drugdje na mastering.
A to je jedan drugi svijet od onoga ?to ja ?ivim i radim.Vjerojatno nikada ne?u ni biti u tome svijetu jer za to treba puno novca i vremena.

A ?to se ti?e da je hardware bolje od plugina ne mislim tako jer ima i odli?nih plugina,ali ?to se ti?e ovoga moga slu?aja mislim da je ovo bolja varijanta od plugina jer koristim TC konvertere za koje ka?u da su dobri i nekako mi to otvorenije zvu?i.

I nikako nisam shvatio tvoj komentar pogre?no jer ?ini mi se da ovo ?to si mi rekao govori iskustvo koje je ve?e od moga i to uvijek rado prihva?am.

pozz
Boombass is offline   Reply With Quote
Old 15-09-2013, 12:34 AM   #14
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Quote:
Originally Posted by Everbeatz View Post

Mogu ti samo reci da imam znacajnog iskustva i sa TC System 6000 koji je 100 u glavu za Finalizer koji odavno ne vazi za neku upotrebljivu spravu, bar kad je moderan mastering u pitanju.

A sta je to molim te moderan mastering? To postoji? Mozda samo u sferi klupske muzike kao nekakav prolazni trend, ali generalno vlada rasulo u pogledu "pravila" masteringa (koja su nekada postojala). Ne zna se ni da li je lodness war prosao, neki ga i dalje biju a drugi prelaze u mirnodopske vode. U svetu komercijalne muzike svasta izlazi iz studija...

Off topic, jedini sjajan pomak kod tehnologije masteringa je uvodjenje multiband dinamickih kompresora kao sto je L3, posle kojeg je toliko uzdizani L2 zavrsio u kanti za djubre.
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 15-09-2013, 01:01 AM   #15
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by VladaNS View Post
A sta je to molim te moderan mastering? To postoji? Mozda samo u sferi klupske muzike kao nekakav prolazni trend, ali generalno vlada rasulo u pogledu "pravila" masteringa (koja su nekada postojala). Ne zna se ni da li je lodness war prosao, neki ga i dalje biju a drugi prelaze u mirnodopske vode. U svetu komercijalne muzike svasta izlazi iz studija...

Off topic, jedini sjajan pomak kod tehnologije masteringa je uvodjenje multiband dinamickih kompresora kao sto je L3, posle kojeg je toliko uzdizani L2 zavrsio u kanti za djubre.
Moderan u smislu sprava tj procesora koji trenutno postoje - ima puno boljih kompresora, multibanda, eq-ova itd nego sto to poseduje Finalizer. Pogledaj vecinu danasnjih tj modernih i velikih mastering studija i reci mi koji od njih koristi FInalizer? Nisam neko ko juri trend, ali neko prilagodjavanje i koriscenje stvari koje olaksavaju zivot, a pri tome i bolje rade posao treba prihvatiti.

Cak i momci u Sterling-u odavno koriste samo Ozone da odrade posao, ali tu naravno nije rec samo o procesingu nego i o monitoringu kao krucijalnoj stvari.

Sto se tice "prolaznog trenda" koji se zove loudness - on je tu da ostane, dokle god ne izmisle neku novu i "visu" digitalnu nulu , a verovatno si primetio da se taj loudness war ne pronalazi samo u klupskoj muzici..

A sto se tice opaske u pogledu klupske muzike, kao nekog predstavnika necega sto nema dinamike, istina je sasvim suprotna - ima je cak vise nego u vecini danasnjih izdanja, ali da ne zalazim preduboko u tu problematiku jer ovde pricamo o Finalizeru...
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2013, 12:55 AM   #16
EDO GRAND
Member

Smile Re: finalizer 96k

Quote:
Originally Posted by Boombass View Post
Da li netko ima iskustva sa #tc finalizer 96k# , imam dobru ponudu ali nisam jo? odlu?io.Zanima me kolika je razlika izme?u "tc finalizer 96k" i MD3.Svi govore da je MD3 bolji ali volio bi ?uti one koji su probali i jedno i drugo.
Ja imam taj plug MD3, meni radi odlicno ,ima njegov preset cd master i malo doradim kompresor i maximizer ,a eq upotrebljavam uad manley..
Odlicno radi, samo sto meni nedostaje kod md3 ,da mozes podjedinacne freq da kompresujes,u njemu je samo kompresija basova,srednjih i middle..imas opciju mid i said to je super,ali meni licno nedostaje sto nema kao multiband recimo freq.'polja' pa da stelas ga. To je moje misljenje,a svak ima svoje.

POZZ
EDO GRAND is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules