Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-08-2013, 04:12 AM   #1
masteras
Junior Member

Default Koja klavijatura, donja granica pristojnog zvuka?

Treba mi aranzer ili radna stanica koja ce mi sluziti za uzivo nastupe, samo pevac/pevacica i ja. U pitanju je pop, rok, zabavno, exYu, jazz, latino, ne narodnjaci.
Eventualno mozda kasnije i basista, gitarista itd... Ali za sada prvenstveno samo glas i ja.
Znaci treba mi preporuka klavijature koja moze da zameni ceo bend ali da ipak bude neka donja granica pristojnog zvuka, da ne zvuci previse jeftino.
Jedini problem je sto sam pocetnik oko klavijatura i ne razumem se puno jer do sada sam svirao na pravom klaviru - koncertnom.
Koje klavijature koriste nasi muzicari obicno za ovaj tip muzike?

Dakle, klavijatura, aranzer/radna stanica sto jeftinija za pocetak a da je donja granica nekog pristojnog zvuka? Novac oko 40000 dinara... Nova ili polovna
masteras is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2013, 06:45 AM   #2
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Default Re: Koja klavijatura, donja granica pristojnog zvuka?

Na zalost za pare koje imas ne mozes naci nesto sto tebi treba i sto ce da ti zavrsi posao
1000? je neki minimum da moze da se prica o necem iole ozbiljnijem za posao tog tipa.
Bacices novac a sprava ti nece uraditi posao, jer ako se pojavis sa jeftinim bojama(zvukovima) ocekuj da muzicki dozivljaj nece biti na nivou
Old 17-08-2013, 01:22 PM   #3
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

To dosta zavisi od toga kako planiraš da radiš - da li akustika uz neke perkusije na sekvencama ili "narodnjačkom" metodom.

Pošto pretpostavljam da je ovo drugo - Roland BK-3 mu dodje nešto najeftinije što može da se nabavi a da radi "pošteno" - utoliko pre što ima i USB player za mp3/wav fajlove pa ako na netu još pronadješ i neke gotove studijske ili live matrice utoliko bolje. A neće škoditi ni ako snimiš kod kuće preko VSTova to što želiš
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2013, 04:33 PM   #4
masteras
Junior Member

Hvala svima na odgovorima.

Moritz koju bi ti predlozio klavijaturu za sve sem narodnjaka?

A sta mislite o radnoj stanici/ aranzeru...? Kada se kaze radna stanica misli se na sekvencer, koji dozvoljava da se razliciti delovi poklapaju jedan preko drugog i svaki od njih posebno podesava? Da li radna stanica ima vec gotove te "bend pratnje" kao aranzer? Mislite da radna stanica nije dobra za one man band/pevac plus klavijatura?

wladymeer sta znaci to ""narodnjačkom" metodom" ?
I sta ovo znaci: " A neće ?koditi ni ako snimi? kod kuće preko VSTova to ?to ?eli?"?

Vidim pominju se setovi, sta je to ukratko? Kako se ubacuju setovi, pominje se flopi disk koji je koliko znam zastareo i nije vise u funkciji.
Na fabricki kupljenu klavijaturu pa i na one skuplje, kako se podesava ceo bend za neku odredjenu pesmu, da li moze da se uzme negde i ubaci kao gtovo ili moram ja posebno sve do detalja da podesavam?
Old 17-08-2013, 04:57 PM   #5
nikolaivanic
Senior Member

Posto je moderno zezati se sa laptopom na zivim nastupima, uzmes korektnu klavijaturu i povezes je na isti. preko midija ili usb... na tome mozes pripremiti matrice i sve zajedno se ponasa kao workstation
odgovarace ti sve klave :
korg 01w (WS), yamaha cs1/2x, roland jv90, roland xp60/80 (WS), roland xp30,
to su sprave bez ritmova tj nisu aranzeri
aranzera imas gomilu... tu ti nesto ne mogu pomoci al Ketroni nisu losi
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2013, 05:16 PM   #6
masteras
Junior Member

Quote:
Originally Posted by nikolaivanic View Post
Posto je moderno zezati se sa laptopom na zivim nastupima, uzmes korektnu klavijaturu i povezes je na isti. preko midija ili usb... na tome mozes pripremiti matrice i sve zajedno se ponasa kao workstation
odgovarace ti sve klave :
korg 01w (WS), yamaha cs1/2x, roland jv90, roland xp60/80 (WS), roland xp30,
to su sprave bez ritmova tj nisu aranzeri
aranzera imas gomilu... tu ti nesto ne mogu pomoci al Ketroni nisu losi
Malo pre sam gledao korg 01w, pogledacu i ostale, on je iz 1991 godine, ima samo solo instrumente. Mislis da ga prekljucim na lap top i preko lap topa da pustim pratnju? Koji program?

Znaci ne predlazes workstation za uzivo nastupe?
Old 17-08-2013, 05:30 PM   #7
pekilik
Member

Da bi sve to radilo preko lap topa live mora i lap top da bube dosta jace konfiguracije da bi sve to radilo stabilno, tako da ce te opet kostati preko 400E, moj savet bi bio Roland G1000, koji i nema tako los sound sobzirom da ga i dan danas mnoge poznate licnosti iz sveta muzike koriste, ali trazice da dobro zagrejes stolicu da bi sve zvucalo kako treba a cena mu se vrti tu negde oko 400E.
pekilik is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2013, 07:22 PM   #8
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

nadji polovan korg pa50. U principu je tesko sranje i komad plastike, ali ce ti zavrsiti posao
Old 17-08-2013, 11:21 PM   #9
nikolaivanic
Senior Member

Korg 01w je workstation, mislim 16 midi kanala, verovatno 32 polifon. ima flopi koji verovatno, zbog starosti ne radi... ako radi, super, na njemu memorises zvuke i sl.
moze se naci oko200e
XP60 je super masina 16 timbrala, 64 polifon, cena oko 250, workstation
svi nabrojani sinthovi nemaju solo zvuke (???), imaju min 8 kanala a obicno 16 sto znaci da mogu svirati 16 instrumenata odjednom
ako radis midi sa laptopom, radice i p3... ako ne vuces dodatne zvukove sa njega vec samo midi.
sve pesme mozes raditi u midiju i to ce zvucati super
iako iz 90' godina, sve pobrojane su masine na kojima su radjeni hitovi... mirno mozes kupiti bilo koji.

ps. Workstatione (korg01w, xp60, yamaha w5/7...) koristis sa njihovim sekvencerima tj ne treba im komp. sam snimas a onda memorises na floppy. Kako su floppiji stari, imas rizik.. zato uzmes notebook ili laptop , cepnes midi kabl na usb i radis workstation sa njim i nekim od pobrojanih sinthova.

Aranzeri su kafanska varijanta sa gotovim ritmovima sto olaksava rad tj na brzaka menjas bubnjeve, pratnje i lakse se snalazis uzivo tj radis promene u letu

ps2. Vazno!: nauci malo vise o tehnici posto je to vazno za komponovanje muzike- na sinthu

program, cubase SX2 pa nadalje, sonar4 pa nadalje- manje napreze pc...

Last edited by nikolaivanic; 17-08-2013 at 11:35 PM.
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2013, 11:44 PM   #10
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by nikolaivanic View Post
Korg 01w je workstation, mislim 16 midi kanala, verovatno 32 polifon. ima flopi koji verovatno, zbog starosti ne radi... ako radi, super, na njemu memorises zvuke i sl.
moze se naci oko200e
XP60 je super masina 16 timbrala, 64 polifon, cena oko 250, workstation
svi nabrojani sinthovi nemaju solo zvuke (???), imaju min 8 kanala a obicno 16 sto znaci da mogu svirati 16 instrumenata odjednom
ako radis midi sa laptopom, radice i p3... ako ne vuces dodatne zvukove sa njega vec samo midi.
sve pesme mozes raditi u midiju i to ce zvucati super
iako iz 90' godina, sve pobrojane su masine na kojima su radjeni hitovi... mirno mozes kupiti bilo koji.

ps. Workstatione (korg01w, xp60, yamaha w5/7...) koristis sa njihovim sekvencerima tj ne treba im komp. sam snimas a onda memorises na floppy. Kako su floppiji stari, imas rizik.. zato uzmes notebook ili laptop , cepnes midi kabl na usb i radis workstation sa njim i nekim od pobrojanih sinthova.

Aranzeri su kafanska varijanta sa gotovim ritmovima sto olaksava rad tj na brzaka menjas bubnjeve, pratnje i lakse se snalazis uzivo tj radis promene u letu

ps2. Vazno!: nauci malo vise o tehnici posto je to vazno za komponovanje muzike- na sinthu

program, cubase SX2 pa nadalje, sonar4 pa nadalje- manje napreze pc...
daj bre....covek je pocetnik.....dok mu to proradi proci ce ga volja za zivotom.... treba mu nekaa instant varijanta.... kakvi laptopovi ...

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules