Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-07-2013, 10:52 AM   #1
Thermaltake
Junior Member

Default Re: vst za uklanjanje ?uma iz pozadine

Hvala svima na prijedlozima, uspio sam nekako sa Izotope RX2 advanced i u wavesovim API-om malo po frekvencijama prčko da stišam sub iz pozadine bilo ga je pa kolko sam mogo sam utišo to sve u Nuend-u i ručnim stišavanjem pojedinih dijelova vokala u pozadini u Audition-u i sad je ok mislim kolko može bit. Sljedeće šta me zanima je, da li mogu kako taj glas glavni vokal koji je snimljen malo je prejak, znači ne prelazi u crveno u Audition-u već je jednostavno prejako usnimljen i sad ako bi mogao sa nekim vst-om koji mi predlažete malo ispeglat da ne boli za uši pri visokim frekvencijama.

P.S
Malo ću probavat sad sa masseratijem od waves-a

Last edited by Thermaltake; 28-07-2013 at 11:03 AM.
Thermaltake is offline   Reply With Quote
Old 29-07-2013, 09:21 AM   #2
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by Thermaltake View Post
Sljedeće šta me zanima je, da li mogu kako taj glas glavni vokal koji je snimljen malo je prejak, znači ne prelazi u crveno u Audition-u već je jednostavno prejako usnimljen i sad ako bi mogao sa nekim vst-om koji mi predlažete malo ispeglat da ne boli za uši pri visokim frekvencijama.

P.S
Malo ću probavat sad sa masseratijem od waves-a
Nije problem u "prejakom" snimku generalno, vec sto je "prejak" u frekvencijama na kojima je ljudsko uho najosetljivije (od 3.5-5 khz). Za to koristi DeEsser

Last edited by silicon science; 29-07-2013 at 09:23 AM.
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 29-07-2013, 04:01 PM   #3
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Nije problem u "prejakom" snimku generalno, vec sto je "prejak" u frekvencijama na kojima je ljudsko uho najosetljivije (od 3.5-5 khz). Za to koristi DeEsser
...ili neki EQ
psionic is offline   Reply With Quote
Old 29-07-2013, 04:19 PM   #4
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
...ili neki EQ
Sori ali ne eq. DeEsser radi po zadatom tresholdu, dok eq "konstatno" radi Kad sa eq-om tretiras glas, dobijes "muljav", "mutan zvuk, dok DeEsser ne dira signal dok zadata frekvencija ne predje treshold koji podesis. Bas zato je i izmisljen DeEsser

Last edited by silicon science; 29-07-2013 at 04:22 PM.
Old 29-07-2013, 04:48 PM   #5
Thermaltake
Junior Member

Sa DeEsserom sam probao nije pomoglo, probat ću još sa par EQ-ova.
Thermaltake is offline   Reply With Quote
Old 29-07-2013, 05:27 PM   #6
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

E, tu bih ti ja preporučio fantastični iZotope-ov Ozone. Reč je o multi-alatu, koji ti u jednom paketu, između ostalog, donosi tri va?ne stvari za ovaj tvoj posao: 1. ekvilajzer; 2. Multiband Harmonic Exciter i 3. Multiband Dynamics sekciju.
Old 29-07-2013, 06:04 PM   #7
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Sori ali ne eq. DeEsser radi po zadatom tresholdu, dok eq "konstatno" radi Kad sa eq-om tretiras glas, dobijes "muljav", "mutan zvuk, dok DeEsser ne dira signal dok zadata frekvencija ne predje treshold koji podesis. Bas zato je i izmisljen DeEsser
DeEsser je neka vrsta kompresora koja radi na odabranom opsegu frekvencija i trudi se da "pripitomi" jake sibilante. Deo koji preterano "strci", dinamicki ujednaci sa ostatkom vokala. To je u redu kada ima pojedine nagle izlete sibilanata, ali ako je generalno zvuk vokala konstantno "spicast", bolje je raditi ga sa EQom.

Sve zavisi kakav je ustvari taj njegov snimak...

Naravno da ce biti muljav ako se ne uradi kako treba, ali ako se cuje konstantno pistanje na 3.5 KHz, daleko je bolje raditi sa EQom, jer ce ocuvati kompletnu dinamiku (pa primeniti de-esser ako i dalje ima pikova na sibilantima ~ 5-6 KHz). Ako je snimak los, kako sam kaze, tesko da ima ocuvanu dinamiku, tako da je DS po meni pogresan izbor...

Takodje, DS uglavnom radi na oko 5-6 khz... tamo gde su sibilanti.

Izotope exciter je dobra stvar, ako je snimak dosta muljav, povratice malo bistrine u visokima, EQ je vec tu - i na kraju multibend, koji moze efektivno da se primeni i kao deesser...
psionic is offline   Reply With Quote
Old 29-07-2013, 06:38 PM   #8
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
DeEsser je neka vrsta kompresora koja radi na odabranom opsegu frekvencija i trudi se da "pripitomi" jake sibilante. Deo koji preterano "strci", dinamicki ujednaci sa ostatkom vokala. To je u redu kada ima pojedine nagle izlete sibilanata, ali ako je generalno zvuk vokala konstantno "spicast", bolje je raditi ga sa EQom.

Sve zavisi kakav je ustvari taj njegov snimak...

Naravno da ce biti muljav ako se ne uradi kako treba, ali ako se cuje konstantno pistanje na 3.5 KHz, daleko je bolje raditi sa EQom, jer ce ocuvati kompletnu dinamiku (pa primeniti de-esser ako i dalje ima pikova na sibilantima ~ 5-6 KHz). Ako je snimak los, kako sam kaze, tesko da ima ocuvanu dinamiku, tako da je DS po meni pogresan izbor...

Takodje, DS uglavnom radi na oko 5-6 khz... tamo gde su sibilanti.

Izotope exciter je dobra stvar, ako je snimak dosta muljav, povratice malo bistrine u visokima, EQ je vec tu - i na kraju multibend, koji moze efektivno da se primeni i kao deesser...
Da, pricamo napamet, nismo ni chuli koliko je s&je*an snimak, al pretpostavljam da je prilicno.
Pitanje je samo koliko ce Exciter da mu pomogne ili odmogne, jer ako je vec "napucan" snimak sa gomilom shuma, mozda ce samo jos da ga istakne...

Last edited by silicon science; 29-07-2013 at 07:02 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules