Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 15-07-2013, 07:00 PM   #16
Sky Net
Member

Sky Net's Avatar

Default Re: Problem sa pokazivanjem ASIO i Task Manager opterecenja

Quote:
Originally Posted by frag View Post
Sa dobro optimizovanim plugin-ovima to znaci da moze da se puni maltene koliko hoces. Npr. Massive @Ultra q. ili Sylenth su smesni u odnosu na Spire ali verovali ili ne, i zvuce "jeftinije". Ne toliko koliko manje trose ASIO, ali jeftinije.
Posto si rijesio dilemu oko asio potrosnje i tih ostalih stvari( i drago mi je zbog toga), da ti ukazem na par stvari.
To sto neki VST uzme na prvi ton cetvrtinu ASIO-a, ne znaci da je dobar, ili bolji od nekog drugog kog ne primjetis da si upalio po potrosnji CPU-a. Svaki danasnji VST je dobar onoliko koliko ga dobro znas koristiti. Nisam pristrasan, jer od toga nemam koristi, govorim kao korisnik.
Kazes, zvuce ti ''skupo''. Jedno od glavnih pravila u produkciji je da NEMA PRAVILA. Mozda to zvuci skupo ''na prvu', ili jos bitnije ''solo''. Ali sama ta cinjenica da je ''skuplje'' zahtjevace vise rada da legne u mix. U mixu ne moze sve biti perfektno, nekad se nesto mora i unistiti da bi nesto drugo doslo do izrazaja. Ja ti mogu garantovati, da bilo ko, ko barata oscilatorima i poznaje sintezu zvuka, moze od dva ili tri vst-a napraviti pad/lead, koji ce potrositi 5 puta manje resursa, a zvucati isto/bolje od bilo kojih ovih cpu zderonja koje si pomenuo. Jos, k tome - isti taj pad koji zvuci toliko silno skupo, ce u npr. klasicnoj pop pjesmi ici daleko ispod vokala, a proporcionalno smanjivanju levela, gubi se i prisutnost, sila i sve ostalo. Paradoks zar ne
Nemoj misliti da se na zapadu ne koriste vst, itekako se koriste..i postoje svjetski hitovi snimljeni i prije SPIRE-a, LUSH-a, SYLENTHA-a, MASSIVE-a, NEXUS-a, da ne nabrajam dalje..pa Boze moj, niko za te padove, lead-ove i ostalo, ne govori da su jeftini, jer ne zvuce jeftino, zasto - zbog kompletne produkcije i svega ostalog..upravo to i jeste bit svega, izbalansirati sve tako da ono sto zvuci najbolje ne pravi klauna od onog sto ne zvuci toliko dobro, a da opet za to sto ne zvuci toliko dobro, niko ne kaze, pa vidi ovo mu je lose. I za takav mix se kaze da je dobro ''glued'', sto i jeste poenta svega
Ako cemo pricati o electro aspektu, gdje su padovi i lead-ovi vec izrazeniji, tu je Reason otac, majka, brat i sestra svega ovoga gore pobrojanog, po brzini kojom se moze doci do rezultata zbog slijedeceg: od padova, do leadova, cak i klavira i bubnjeva, sa varijabilnom kvalitetom od preseta do preseta, sve je tu, unutra, nadohvat ruke - i dosta lako lijeze u mix unutar Reasona. Napominjem, unutar Reason-a. Tek pri exportu, i ubacivanju u drugi daw vidis koliko je to jedna druga prica.
Nedavno sam ucestvovao u projektu jedne pjesme, i nakon sto se sve odsviralo (bubanj, bas, gitare, bekovi), odlucili smo da jos malo poboljsamo piano. I, desilo se sljedece - da smo probali sve moguce bankove, od 500 do 5000 MB. I na kraju odradi posao plugin od ni 100 MB, jednostavno legne
Sve ti ovo govorim prijateljski, jer do sada imam dojam da ti vise gledas na muziku kroz potrosnju CPU-a i ASIO-a, nego kroz muzicku kreativnost. Vjeruj mi, i Hypersonic dere guzove kad ga neko zna koristiti, a onaj ko ne zna - dzaba je da mu das i sve najbolje VST-ove ovog svijeta

Last edited by Sky Net; 15-07-2013 at 07:05 PM.
Sky Net is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules