Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-06-2013, 12:47 PM   #61
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by drumm View Post
uh,nisam mislio da je ovo toliko komplikovano kontam da za sve to postoji formula i neka pravila za savrsen studio,meni to nije cilj,nego to najvise radim zbog laminata koji cu postaviti za koji dan,pa po nekoj pretpostavci mislim da ce zvuk biti katastrofa.a pre laminata sam imao samo tepih preko celog poda i nisam imao ne resivih problema sto se tice akustike. ili sam mozda navikao na takvu akustiku pa mi postalo normalno,jer puno vremena provodim tu. mislim da ce mi malo azmafona resiti problem u koliko ga bude bilo? ali nikako da mi dodje do mozga kako moze biti isto staviti bar malo azmafona na zid ili uopste ga nemati? kupio sam za sata 8 ploca azmafona,svaki mesec cu kupovati po koji komad sve dok ne mislim da je dovoljno.. zid mi je visok skoro 3m.
Strop je dovoljno visok za dobar "cloud", ali ajmo prvo sumirati ?to ti to zapravo hoće??! Sebi urediti slu?anje ili poku?ava? ubiti zvuk koji čuju " susjedi"?

Sent from Predator's phone

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2013, 01:22 PM   #62
drumm
Junior Member

Default Re: DIY Apsorpcioni paneli

Pokusavam sebi malo popraviti zvuk u sobi,sa susedima nemam problema. Planirao sam da napravim i 2 apsorpciona panela i stavim u ih u uglove sobe. Da li ce mi za tu potrebu biti OK ono sto pravim?

Last edited by drumm; 03-06-2013 at 11:42 PM.
drumm is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2013, 04:59 AM   #63
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Pokusavam sebi malo popraviti zvuk u sobi,sa susedima nemam problema. Planirao sam da napravim i 2 apsorpciona panela i stavim u ih u uglove sobe. Da li ce mi za tu potrebu biti OK ono sto pravim?
Svaka apsorpcija je dobro do?la ... na tebi je samo d aodluči? koliko j e?eli? imati. Makar opet, u kutovima se skupljaju niske frekvencije, a njih sa 2 cm absorpcije neće? ukrotiti

Studio Predator
Old 04-06-2013, 09:53 AM   #64
drumm
Junior Member

Hvala vam puno na savetima. imam samo jos jedno pitanje. A ako stavim i u samim uglovima jedan sloj azmafona + panel na stalku da li cu mozda dobiti bolji efekat sto se tice niskih frekvencija?
Old 04-06-2013, 10:27 AM   #65
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

+ Kakav panel? Za niske frekvencije je potrebna masa, odnosno puno absorpcije. Prolistaj moj thread na stickyju, vidi koliko sam stavio vune u studio, te poslije vidi kakav je izmjeren odaziv sobe poslije toliko absorpcije, a i dalje nisam rije?io niske frekvencije do nekih 130 Hz-a.

Studio Predator
Old 04-06-2013, 01:00 PM   #66
drumm
Junior Member

aha,Svakako cu procitati radi se o panelu na stalku,ima o tome na stranici 4 http://www.rumski.com/forum/showthre...t=22682&page=4
Old 04-06-2013, 02:23 PM   #67
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
aha,Svakako cu procitati radi se o panelu na stalku,ima o tome na stranici 4 http://www.rumski.com/forum/showthre...t=22682&page=4
Znači stavljao bi mobilni panel u kut sobe, koji bi već pokrio sa kutnim absorberom od 1 cm debelog azmafona ?? Di je tu logika? Za?to onda jednostavno ne napravi? SuperChunkove u svakom uglu sobe, a mobilne pretvori u stajaće abse na zidu!?

Studio Predator
Old 04-06-2013, 02:35 PM   #68
drumm
Junior Member

hvala na ideji od kakvog materija se prave super chunkovi?
Old 04-06-2013, 03:47 PM   #69
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
hvala na ideji od kakvog materija se prave super chunkovi?
Ajde da ti ne ka?em ba? sve kao npr. dimenzije u mm kako će? ?to izrezati, poka?i malo respekta prema članovima ovoga foruma (pa će i oni iskazati svoje znanje i vrijeme, kada vide da se netko trudi), pa opće pojmove akustike studija nađi ovdje u ovoj sekciji pod Sticky temama, kao Superchunk, cloud, difuzor ... ... ima? i search, pa te pojmove istra?i - onda mo?emo dalje

Studio Predator
Old 01-07-2013, 10:16 PM   #70
Max D.
Junior Member

Prateći uputstva sa ovog threada, napravih (skoro kako treba) jedan absorber.. 120x60 cm ram (čamovina), lepljen, heftan i ekserisan na uglovima; na njega su i?le dve AD ploče (lepljenje i heftane za ram), dva sloja Azmafona od dva cm i presvučen je nekim random materijalom kojeg sam imao vi?ka.. Jo? dva ovakva ću raditi na zimu (za cloud) pa ću ovaj ponovo presvući nekim lep?im materijalom.. za sada mi stoji na improvizovanom mestu iza kompa, odmaknut 5 cm od zida (da li je to dovoljno?) i mogu reći da se ne?to malo primeti veća detaljnost u zvuku i malo lep?a stereo slika..
Attached Images

Max D. is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Posting Rules