Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-11-2013, 06:40 PM   #91
Granata
Member

Default Re: DIY Apsorpcioni paneli

Quote:
Originally Posted by tomycrosound View Post
Da se ne bi desilo da ubije sve oko 70, a 70 da ne takne?
Bass trapovi ne ubijaju , oni samo ispravljaju (bar kad se ne govori o savrshenoj akustici koja koshta bogatstvo u poredjenju s ovim), sve shto upiju je ionako djubre od basa koje ti ne treba ako ti je cilj transparentno slushanje.
I ti vuneni paneli inache deluju u shirokom pojasu frekvencija tako da se moze samo desiti da na 70hz deluju malo manje.
Granata is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2013, 05:39 PM   #92
Midi
Member

Midi's Avatar

Pozdrav, upit!

Evo nashkrabao sam sobu u kojoj si slazem studio za produkciju i slusanje glazbe.

470x420, visina stropa je 300cm.
Skuzit cete, s jedne strane su vrata, s suprotne prozori uvuceni u zid i tu ce ici jako debeli zastori, jako naborani. Ormar je s strane susjeda. A stol bi stavio metar ispred ormara prema praznom zidu.

Za taj zid radim bass trapove / 150x40, kamena vuna debljine 10cm i jos radim 4 panela 100x70 za zid, kamena vuna 10cm. Tu bi u sredini jos trebao doci kauc i mali stolic na isti zid. Pod je drveni, moram staviti tepih.

Pitanje jest, jel sve skupa zgleda ok.. Trenutno je soba prazna (nema nit zastora nit tepiha) i ima metalni echo dugi kad pljesnem rukama.
Attached Images

Midi is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2013, 06:33 PM   #93
Granata
Member

Pa moguci problem je shto ti tu sedish bash na sredini sobe, valjalo bi da mesto slushanja ide malo napred ili nazad.
Pozeljno bi bilo radi simetrije da imash isti materijal sa obe strane (u ovom sluchaju zastor), i da li bash mora taj ormar? Mozda je bolje staviti ga pozadi ili staviti sto na drugu stranu, a mozda i poprechno po duzoj dimenziji sobe (treba poslushati kako bolje zvuchi).
Bass trapove bi valjalo staviti u sve uglove a ne samo pozadi, ako nema materijala dovoljno, pre ga skoncentrisati u uglove nego ravno na zid, a na prve refleksije mogu da prodju i malo tanji paneli.
I gledao bih da iskoristim ta 3m visine, to je blago, dosta neiskorishcene zapremine, to mozesh pola metra da spustish sa absorpcijom opushteno.
Granata is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2013, 07:02 PM   #94
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Granata View Post
Pa moguci problem je shto ti tu sedish bash na sredini sobe, valjalo bi da mesto slushanja ide malo napred ili nazad.
Pozeljno bi bilo radi simetrije da imash isti materijal sa obe strane (u ovom sluchaju zastor), i da li bash mora taj ormar? Mozda je bolje staviti ga pozadi ili staviti sto na drugu stranu (nadodajem - malo odmaknut od zida, a ne tik uz njeg), a mozda i poprechno po duzoj dimenziji sobe (treba poslushati kako bolje zvuchi).
Bass trapove bi valjalo staviti u sve uglove a ne samo pozadi, ako nema materijala dovoljno, pre ga skoncentrisati u uglove nego ravno na zid, a na prve refleksije mogu da prodju i malo tanji paneli.
I gledao bih da iskoristim ta 3m visine, to je blago, dosta neiskorishcene zapremine, to mozesh pola metra da spustish sa absorpcijom opushteno.
Potpisujem ....

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 26-09-2014, 01:10 PM   #95
zarma
Junior Member

Pozdrav,evo moje skice za tretiranje akustike u mom sobnom studiju.Glavna boljka mi je oko difuzora tacnije oko pozicije,ne razumem se mnogo u akustiku i putanju zvuka (samo najosnovnije) pa me recimo brine dal uopste ima smisla stavljati vise difuzora po sobi ili je bolje imati jedan veci a vise upijaca?Gde je bitno da stoji u ovom slucaju (iza mene nije moguce jer su prozori na tom zidu).Dal je bolje praviti kombinaciju difuzije i upijanja na desnom zidu ili bolje ici samo sa upijanjem?

zarma is offline   Reply With Quote
Old 26-09-2014, 05:42 PM   #96
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Kako god da si naumio, apsorber mora ici ispod difuzora..

Dakle za pocetak se skoncetrisi na to..

Mada... Krevet i namjestaj ti nisu najsrecnije rijesenje u sobi.. Sto zbog zvuka/prostora, sto zbog zdravlja od vune.. Pretpostavljam da si naumio da radis apsorbere od kamene/mineralne vune?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Old 26-09-2014, 06:20 PM   #97
zarma
Junior Member

Pa od kamene ili od azmafona,ne znam sta bi bilo bolje ?
zarma is offline   Reply With Quote
Old 27-09-2014, 06:50 PM   #98
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Od vune je po meni lakse doci do odredjenih rezultata..

Pogledaj u sekciji akustika, imas sve potrebne informacije..

Ali racunaj na to da ces osjetno smanjiti prostor u sobi. Jer ako pravis panele od vune, imas debljinu vune u ramu (ne preporucujem ispod 10cm), i treba da ostavis isto toliko airgapa iza rama (tj izmedju zida i rama).

Dakle smanjio si prostor za 20cm automatski sa jednim ramom... S obzirom da je u akustici simetrija jedna od bitnijih stavki, trebas to uraditi i na zidu 'preko puta'... To ti dodje po 40cm po sirini i duzini...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Old 27-04-2018, 12:50 PM   #99
komsho24
Junior Member

Pozdrav svima!

U pitanju je kucni studio, tacnije soba od 16 kvadrata. 4x4

To je soba u kojoj je planirano i snimanje (gitara i vokala) te mixanje, dakle nista ogromno, ne planiram praviti od prostora nista toliko profi, nego cisto mali home studio, da rijesim akustiku (kolk'o, tolk'o).

U sobi planiram postaviti par akusticnih panela, tacnije napraviti ih. To bi bilo za pocetak bila 2 panela: 1m x pola metra, debljine 5 cm, koje bih stavio u coskove, a poslije bih napravio jos par koje bih stavio na zidove.

Ono sto mene zanima je, koje platno preporucujete? Jer neki govore platno za presvlacenje namjestaja, onda cak i ovo za izradu kisobrana, pa vise ni sam ne znam jer kako sam procitao bitno je da ne bi dolazilo do rasipanja sitne prasine iz kamene vune.

Dakle planirao sam ovako

OSB Ploca (Visina 1m, sirina pola metra i debljina 5cm)
Kamena vuna (Visina 1m, sirina pola metra i debljina 5cm)
Platno (koje platno preporucujete?)

Da li je po vama bolje da ne bude samo ploca kao pozadina, nego da i sa strana napravim okvire. Jer vidim da ima raznih varijanti, sa i bez okvira.

Svaki savjet je dobro dosao! Hvala mnogo svima!
komsho24 is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2018, 07:26 PM   #100
NLP
Moderator

NLP's Avatar

4m X4m je slaba solucija, podvajanje modalnih (visina?)
Ako je prostor od betona ili cigli treba češstručnu pomoč.
Trebat če ti membranski absorberi.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules