|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#51 |
Junior Member
|
![]()
Uh, nikako nisam hteo da ovo bude jos jedna rasprava na temu sta je bolje.
Predrasude nemam. Vremenom sam sakupio gomilu digitalnog 'krsa', i svaki komad volim i uzivam kao da sam ga juce kupio. I najjeftiniji moze da ima svoje mesto u zvucnoj slici - stvar kreativnosti i strpljenja. Slazem se potpuno. Medjutim, ne slazem se da je ono sto sam 'JA' kupio i kako 'JA' radim bolje od svega drugog. Uvek moze i drugacije. Ne cujemo svi isto, i tu nema bolje ili losije, samo razlicito. Trazis neki svoj ton i pokusavas, razgovaras sa svima, pa i onima koji ne cuju kao ti. Znam da postoji praksa da se line signal sintova nekada usnimava/ozvucava preko pojacala i mikrofona ili procesira pre usnimavanja. Nameravam da se poigram, pa rekoh da prvo pitam one koji su vec probali nesto tako, jer za svaki posao se vremenom iskristalise neka praksa koja vazi za vecinu slucajeva. |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Mislim, predrasuda je to da je uop?te potrebno da električni klavir zvuči kao Rhodes ili Wurlitzer. Rhodes je Rhodes, a "DX e. piano" je DX e.piano - svaki od to dvoje je instrument za sebe pa ga tako treba i tumačiti. To je kao da od DX7 marimbe očekuje? "veličinu prave marimbe" ili da tera? Gibson Les Paul Custom da zvuči kao Stratocaster. Kao ?to je @darkstar napisao - manje se zalamaj time "da ne?to zvuči kao ne?to drugo", vi?e obraćaj pa?nju na to ?ta se (i kako) svira. Ili, da po ko zna koji put citiram D?ona Kejd?a: "I've never heard any sound that I didn't enjoy; the only trouble with sounds is music." Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#53 |
Superoperater
|
![]()
Ok, konkretno: ua610 preamp i Kronos. On već ima dosta prilično dobrih boja, kroz ua, gotovo da i nema razlike,a kad nagazim gain, dobije neki blagi dist, neupotrebljiv za većinu boja, pokvari ih. Možda malo digne low end, ali to je isto jako blago, mogao je komotno i eq to da uradi. UA je prilično transparentan, pa nisam ni očekivao jaču koloraciju. Eventualno je korisno za bubanj set, naročito sner, i za sve tipove Hammonda...
![]() |
#54 |
Junior Member
|
![]()
Mislim, predrasuda je to da je uop?te potrebno da električni klavir zvuči kao Rhodes ili Wurlitzer. Rhodes je Rhodes, a "DX e. piano" je DX e.piano - svaki od to dvoje je instrument za sebe pa ga tako treba i tumačiti.
Onda su Yamahini programeri imali tu predrasudu kada su izvukli maximum iz tehnologije pocetka '80tih i stvorili taj predivni, neponovljivi DX e.piano. Hiljade programa nastalih sirom sveta za sve sintisajzere nose u imenima reci 'moog' 'prophet' 'grand piano' pa cak i 'dx e.pno' . Neki od njih su vrlo dobri, ne kao simulacija, vec sami za sebe. Ispada da predrasude i nisu uvek losa stvar. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Preamp kao preamp mo?e da učini da ti DX zvuči malo "bolje" ili malo "lo?ije", ali nijedan preamp neće promeniti karakter toliko koliko bi ti verovatno hteo (osim ako nije Behringer ili neka slična egzotika). Sam si pomenuo pojačala, probaj sve moguće simulacije gitarskih i bas pojačala koje ima?. I ja bih na tvom mestu tako, po?to i sam često to radim. Najmilije su mi neprirodne kombinacije (bas u gitarsko pojačalo i obrnuto). Mo?e? recimo da proba? da splituje? zvuk na dva frekvencijska opsega (do i od npr. 500Hz) i da na ovaj donji spektar doda? minijaturnu dozu ferce sa neke gitarske glave. Koliko se sećam tog DX E. piana njegov glavni problem nije to ?to je "tanak" nego ?to je previ?e čist u odnosu na elektromehaničke klavire. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#56 |
Junior Member
|
![]()
Hvala awacs i na idejama. Ne znam zasto su ljudi sa ovog foruma osim Dzonija i psionica do sada, 'cool' u otkrivanju onoga sto znaju. Ovi tipovi ovde
http://www.gearslutz.com/board/high-...unds-door.html nemaju problem. Upravo je to ono sto me je zanimalo. Nije mi problem da postujem drugde i na engleskom, ali zasto da ostavimo 'domaci' forum da potone u sarkazam, prepucavanja i prazne price. |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Pozdrav, Vasa P.S. E, setih se da sam nekad davno pročitao intervju sa Garijem Murom (http://www.marshallamps.de/scene/int.../garymmain.htm): Quote:
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 14-05-2013 at 07:07 PM. Reason: P.S. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Junior Member
|
![]()
Ha, bilo bi lepo, ali daleko od toga da imam za to zadovoljstvo.
Racunao sam na nasu tradicionalnu domisljatost da improvizacijom izvucemo maksimum iz onoga sto imamo. I naravno, volju da to podelimo sa drugima. Ovde, uglavnom nema ni jednog ni drugog (cast izuzecima). Ali nazalost umisljenost i nadmeno 'copy-paste' prosipanje teorije, sve sa slikom omiljenog politicara u paketu, mogu da se nadju tu i tamo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Retko kad se neko usudi da okači konkretan primer nekog problema koji ga muči (u vidu zvuka, projekta, kako god) nego se cela diskusija svede na to "kako da me udara u glavu", "kako da zamastim doboš", "kako da štatijaznam"... Ne može da se priča o zvuku bez konkretnog konteksta (zvučne slike) u kom se taj zvuk nalazi. U tom smislu, ako ti je do konkretne priče, a ti daj konkretan primer. Onda se možda i nađe neko ko će te suvislo posavetovati. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#60 |
Junior Member
|
![]()
"...a mene lično je blam da dajem konkretne savete (ako ih uop?te imam) na apstraktna pitanja..."
Razumem. Vecinu je blam da ih neki dezurni Djokica prozove, ili ih uvuce u debilno prepucavanje. Tako forum zamire. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Veceras Instalisan ruDAW U Xxl Studiu | LACKY | Computer Hardware | 56 | 11-06-2012 12:28 AM |
Rockwool absorberi u bedroom studiu? | bornaa | Dizajn i konstrukcija studija | 12 | 17-03-2012 10:08 PM |
Nova Klavijatura | Vaske75 | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 6 | 27-12-2011 01:45 AM |
rad u studiu | zion | Razno | 2 | 19-07-2009 09:15 PM |
Pevanje,rad Sa Pevacima U Studiu,istine I Zablude | Eeva_r&b | Razno | 52 | 09-11-2008 08:39 PM |