Go Back   Rumski Forum > Pricaonica > Pricaonica

Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-02-2013, 11:49 PM   #81
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Default Re: Slika je objasnila !!!

Quote:
Originally Posted by branoy View Post
tamo je sjedinjeno, utopljeno i zvuci jedinstveno,
msm to ima dusu, i to ne moze svako napravit i dobit, ovo danas mogu svi u kuci a kamol dalje.
Stavi ssl bus compresor od wavesa na master output pa ces da cujes kako sve zvuci jedinstveno i kako ljulja Nije to zvucalo tako samo zato sto je analogno, vec zato sto su bili dobri producenti. Kako vise neki ne mogu da ukapiraju:

Odlicna pesma zvuci odlicno i na traci i na pro tools-u.
Losa pesma zvuci lose i na traci i na pro tools-u.
Tacka.
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 07:09 AM   #82
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by MUzzY View Post
A zar ne bi bilo bolje da je ovo snimljeno valjano i da mozes da razumes kontrabas recimo? (to mi je odmah zasmetalo)

Ja ne znam koja bi ozbiljna kuca ovakav snimak izdala pa sve da su ovo najvece face svirale.

(uopste ne komentarisem svirku koja je dobra)
Disko kuce nije briga kako nesto zvuchi ako je hit !!
Ovo bi ladno moglo da se provuce kao neki autenticni retro i ostane ovakvo..malo se upegla umasteringu i vozi Misko !

NIKOGA vise nije briga ...pogotovo ako ima neke magije u tom demo snimku - koja posle nemoze da se rekreira u studiju !!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 12:28 PM   #83
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Ok, zasto onda ozbiljni studiji ne snimaju sve na m-audo proFire? Ima dovoljno kanala, radi... stabilni drajveri... sve kul.
Rode takodje zvuci dovoljno dobro, ne treba ti u87 pored NT2a realno...
Mac Pro? bezveze... media box od pre 4 godine je dovoljan.
Genelec monitori? Genius 2.0 sistem i Bog da te vidi!
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 12:32 PM   #84
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Chris Lord Alge i J.J. Puig nemaju sansi sa svojim 10.000$ vrednim miksevima pored branoy-a recimo, koji ce to da odradi za 100.

Nikoga to ne znaima...
Old 01-03-2013, 03:01 PM   #85
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Ok, zasto onda ozbiljni studiji ne snimaju sve na m-audo proFire? Ima dovoljno kanala, radi... stabilni drajveri... sve kul.
Rode takodje zvuci dovoljno dobro, ne treba ti u87 pored NT2a realno...
Mac Pro? bezveze... media box od pre 4 godine je dovoljan.
Genelec monitori? Genius 2.0 sistem i Bog da te vidi!
pa snima jos MALO ovih sto su ostali...a i njih nece biti za koju godinu!

Mislim, znas koliko se albuma snimi "on the road" ili po hotelskim sobama, na smesnoj opremi i na slusalicama?? ne kazem da se sve snimi, ali vokali, neke gitare, sta vec... najvise vokala..nema ko nije bar jednu stvar odradio u hotelskoj sobi na portable opremi.
Sto bi rekli Englezi: "you would be surprised!"
Sve moze, nema pravila i iskoriscava se sta se ima u datom momentu.

Bjork i Bono su snimali nebrojene vokale sa Sure SM57.
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 03:45 PM   #86
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Chris Lord Alge i J.J. Puig nemaju sansi sa svojim 10.000$ vrednim miksevima pored branoy-a recimo, koji ce to da odradi za 100.

Nikoga to ne znaima...
Kakve sad veze sa svim ovim imaju CLA i JJP? Oni su stekli karijere tako što su radili onako kako ONI čuju muziku, pa se to svidelo ljudima i počeli su da ih traže. Ali to su njih dvojica, kakve oni imaju veze sa tobom, sa mnom, ili Branoyem i Kravadinkom??? Normalno je da neko ko je uspešan u poslu ima skuplji alat koji mu olakšava posao. Pitanje je samo da li dobija posao na ime alata ili na ime talenta i rezultata?

Svako treba da definiše SVOJ zvuk, kako zna i ume, na onome čime raspolaže. U tome je poenta - ne pravi oprema zvuk, TI ga praviš manipulišući opremom, kakva god da je.

Može da se snima i sa Rode NT2A, samo što moraš da se zalamaš oko rešavanja problema koje taj mikrofon proizvodi i ne treba ga tumačiti kao "jeftinog Neumanna" nego kao Rode NT2A - ne tretiraš ga isto kao što bi tretirao U87(Ai) nego onako kako on zahteva. A kad se ne ubijaš od posla i ne čekaju te tri naredna hitna projekta onda imaš i vremena da provališ kako da ga tretiraš.

"Anything can be made to work if you fiddle with it long enough." (Wyszkowski's Second Law)

Normalno je to što CLA bar triput pomene SSL u svakom intervjuu, to je zaista dobar i ergonomičan mikser, ali i CLA ima vajde od tolikog insistiranja na SSL-u (popust na servis, održavanje, trt-mrt). Fora je razlučiti koliki deo njegove žvake je iniciran objektivnim kvalitetima miksera, a koliki raznoraznim endorsement dealovima...

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 01-03-2013 at 05:50 PM. Reason: popust
awacs is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 03:54 PM   #87
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
pa snima jos MALO ovih sto su ostali...a i njih nece biti za koju godinu!

Mislim, znas koliko se albuma snimi "on the road" ili po hotelskim sobama, na smesnoj opremi i na slusalicama?? ne kazem da se sve snimi, ali vokali, neke gitare, sta vec... najvise vokala..nema ko nije bar jednu stvar odradio u hotelskoj sobi na portable opremi.
Sto bi rekli Englezi: "you would be surprised!"
Sve moze, nema pravila i iskoriscava se sta se ima u datom momentu.

Bjork i Bono su snimali nebrojene vokale sa Sure SM57.
sm57 kroz ozbiljan pream i matricu koja je snimljena na dobroj opremi ... daj bre, daBear...

Aman, ja nigde nisam rekao da NE MOZE ali da li treba? Kome treba da je bitan kvalitet? Ispod cega ne treba da se ide? Ispod cega se NE IDE u stranoj produkciji?
Old 01-03-2013, 04:02 PM   #88
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Kakve sad veze sa svim ovim imaju CLA i JJP? Oni su stekli karijere tako što su radili onako kako ONI čuju muziku, pa se to svidelo ljudima i počeli su da ih traže. Ali to su njih dvojica, kakve oni imaju veze sa tobom, sa mnom, ili Branoyem i Kravadinkom??? Normalno je da neko ko je uspešan u poslu ima skuplji alat. Pitanje je samo da li dobija posao na ime alata ili na ime talenta i rezultata?

Svako treba da definiše SVOJ zvuk, kako zna i ume, na onome čime raspolaže. U tome je poenta - ne pravi oprema zvuk, TI ga praviš manipulišući opremom, kakva god da je.

Može da se snima i sa Rode NT2A, samo što moraš da se zalamaš oko rešavanja problema koje taj mikrofon proizvodi i ne treba ga tumačiti kao "jeftinog Neumanna" nego kao Rode NT2A - ne tretiraš ga isto kao što bi tretirao U87(Ai) nego onako kako on zahteva. A kad se ne ubijaš od posla i ne čekaju te tri naredna hitna projekta onda imaš i vremena da provališ kako da ga tretiraš.

"Anything can be made to work if you fiddle with it long enough." (Wyszkowski's Second Law)

Normalno je to što CLA bar triput pomene SSL u svakom intervjuu, to je zaista dobar i ergonomičan mikser, ali i CLA ima vajde od tolikog insistiranja na SSL-u (servis, održavanje, trt-mrt). Fora je razlučiti koliki deo njegove žvake je iniciran objektivnim kvalitetima miksera, a koliki raznoraznim endorsement dealovima...

Pozdrav,

Vasa
Oni imaju veze bar sto se mene tice jer su to ljudi koji su mi neki reper. Branoy sigurno nije.
Nisam ja toliko naivan da mislim da oni sada bar 50% vremena provode miksajuci van SSL-a al' evo, Dejo je imao prilike da gleda kako CLA uzivo dize miks na SSL-u (miksajuci nepoznat materijal) za par sati. Rutina, iskustvo, usi.

Oni su izgradili svoj stil i SVAKO ko je dovoljno godina u ovom poslu (i mnogim drugim) ga na kraju izgradi samo je pitanje da li je to nesto sto ljudi zele da plate. Nesto ne vidim da se svi guraju da im rade mikseve na 4ch starudiji ili sa 1 mikrofonom.
Vrh produkcije nije imaginarna stvar - veoma je vidljiv i veoma se cuje. Ja tome tezim. Ko zna da li cu uspeti i nemam nameru da se ubedjujem oko gluposti ali zaista ne mogu da shvatim da nekim ljudima (ovde) tehnicki detalji nisu bitni...

Znam gosn' Vaso da moze da se snimi svasta na NT2a, visi pored mene vec 6 godina i 80% stvai snimam preko njega... I sami ste napisali glavnu poentu price: ne trosis vreme ispravljajuci krive drine. I pisljivi jeftini dbx kopresor moze da odradi slican posao kao Plugchild kompresor. Koji bi radije koristili da mozete? ...

Zar nije poenta da mi kao inzenjeri i ljubitelji muzike i dobrog zvuka uradimo SVE da se necija muzika sto bolje dozivi? Stvarno ne mogu da verujem sta citam u ovom topicu...

Last edited by MUzzY; 01-03-2013 at 04:26 PM.
Old 01-03-2013, 04:49 PM   #89
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Rekao bih da postoje dve stvari oko kojih bi svi učesnici rasprave u ovom threadu mogli da se slo?e:

1. Bolje je imati najbolju moguću opremu za snimanje nego nemati.
2. Ko nema najbolju moguću opremu neka koristi onu koju ima, pa makar to bio i običan kasetofon.
Old 01-03-2013, 05:14 PM   #90
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Oni imaju veze bar sto se mene tice jer su to ljudi koji su mi neki reper.
Jedno je uzimati nečije rezultate kao reper, a drugo je poistovećivati kvalitet nečijih rezultata sa kvalitetom njegove opreme. Ovo drugo je, po mom mi?ljenju, presek većine forumskih postova (ne samo na Rumskom) koji se tiču snimanja i miksa. I besmisleno je (po mom mi?ljenju).

Quote:
Zar nije poenta da mi kao inzenjeri i ljubitelji muzike i dobrog zvuka uradimo SVE da se necija muzika sto bolje dozivi? Stvarno ne mogu da verujem sta citam u ovom topicu...
Naravno da je tako. Treba da uradimo sve ?to umemo na onome ?to imamo. Jer je onaj miks koji postoji uvek bolji od onog "koji bismo napravili kad bismo imali..."

Su?tina miksa je u balansu instrumenata, ni?ta vi?e od toga. SVE studijske sprave slu?e samo tome, bile one realne ili virtualne. I sve se svodi na glasnije/ti?e, tamnije/svetlije, bli?e/dalje i levo/desno. To va?i za svaki instrument (element) u odnosu na sve ostale, i va?no je da "rade zajedno", a ne da svaki pojedinačno "zvuči dobro". To je ceo put do "dobrog", "odličnog" ili "fenomenalnog" miksa, bio on ITB ili OTB. I nema nikakve veze da li miks "zvuči skupo" ili ne - "skupoća miksa" je stvar ličnog kompleksa, a ne estetskog zahteva pesme.

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules