|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
ma jasno je da mp3 dosta toga uni?ti
ali nisam razmi?ljao da će i odrezati neki frekventni dio. Exp u mp3 sam radio isključivo da vidim kak to zvuči u ?irokoprihvatljivom formatu kao i kod uploada na net, no izbacio sam opciju da bi moglo jednostavno jedan dio odstraniti...računao sam na ne?to slabiju kvalitetu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Možda ja slušam samo frekventnu sliku, možda se nešto desi sa dinamikom, ali ne vidim šta može ako je to samo preskakanje "piksela" i puštanje svakog petog da prođe. Aj poslušaj ovo pa mi kaži koji od dva je napravljen od MP3, ako pogodiš da se malo zabavim sa tim, jer ovako trenutno ne smeta mi da mixam i MP3 trake na 320 kbps... http://www.mediafire.com/download.php?u3i3g9ta7o4g3bo Last edited by kravadinka; 03-02-2013 at 07:57 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
ja ne vidim neku razliku na dobrim zvučnicima
ali probajte na neki stariji mobitel tamo su razlike drastične |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Hej, meni je ovo super thread,
i nedavno sam i sam htio pokrenuti sličnu temu vezano za top end/visoke. Par nedoumica; -za?to, ako snimam korektno (mic technique,oprema, soba..) u mixu fale visoki? -za?to je općeprihvaćena zabluda da "produkciju sa ovih prostora" mo?e? prepoznati po low endu/dubokim (pogotovo kad znamo da u većini popularne glazbe ispod 150hz su maximalno 2 instumenta koji koegzistiraju skupa)? -za?to upravo na lo-res playerima/reproduktorima odlična (strana)produkcija dođe do izra?aja? -za?to mi je Maag eq najdra?i za boostanje visokih, i u čemu je caka kod njega (Air freq @ 40khz)?
![]() |
#6 | ||||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
1) highpass filter. 2) low mid opseg od 200-300Hz koji se gomila sam po sebi, jer ga ima u svim instrumentima osim u činelama. Po meni je tretman low mida čak i va?niji od highpassa ![]() Taj low mid ima tendenciju da maskira najni?i opseg, pa ljudi često umesto da skinu ~200Hz (ili tu negde okolo) dodaju bas frekvencije da bi im stvari postale "deblje". A u stvari, kad ukine? taj "blatnjavi" opseg u većini slučajeva shvati? da basa ima dovoljno, samo je bio sakriven. Onda ako hoće? mo?e? i da ga pojača?, pa čak i da pretera? (ako je to umetnikova ?elja), a miks opet neće delovati blatnjavo. Nekako slično va?i i za odnos "visokih" i "visokih srednjih". Quote:
![]() Quote:
![]() Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 21-02-2013 at 03:08 PM. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Vaso, sla?em se sa konstatacijom, low-mid je tricky dio i fora sa skidanjem tih frekvi često puta pali, ali...
Neki dan zavr?avam mix (tretiram lo-mid na taj način), isporučim ga klijentu, kad ono sve 5, al brate zvuči ti ko Pantera a mi htjeli Velvet revolver. Jbga, i?ao sam na sigurno, brzo se radilo..bla, bla, ali često puta ispada da u tom opregu (kada je u pitanju rock u ?irem smislu) le?i stilizam pa ga zato treba vrlo pa?ljivo tretirati. Da,u signature-u mi je "midrange is the key" i iza toga stojim (to je i odgovor na pitanje lo-res playera), al' postavio sam ova pitanja da pobudim meni se čini kvalitetnu raspravu, vezano za frekvencije. Meni je i dalje 10 puta te?e napraviti kompetetivan mix u midlu i treblu, jer ?to bi reko JJ Puig, u opsegu od cca. 600-2500hz le?e fundamenti instrumenata, njihova du?a.. a znajući da je i u ?ivotu/ljubavi/braku te?ko uskladiti 2 du?e, kako onda uskladiti/balansirati 5-6 du?a u pjesmi ![]() ?to se tiče top-enda (da se vratimo na temu), pitanje svima, ?to koristite za boostanje (extra)visokih? Neki određeni plug/hw ili defaultni?
![]() |
#8 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Kad sam bio mnogo mlađi prečesto mi se dešavalo da zbog zamora i zasićenosti ušiju i mozga pred kraj miksa počnem da dodajem top-end (pa čak i Aphex Aural Exciter ![]() ![]() To je jedan od razloga zašto uvek insistiram da mastering radi neko drugi - em je neutralan (nema predrasude u odnosu na materijal i miks), em ima odmorne uši i bolje čuje čega ZAISTA ima premalo (ili previše). A i dobro je da imaš na koga da se vadiš: "Nisam ja zajebao stvar, to Mitar Perić zajebao u masteringu, majke mi" ![]() ![]() ![]() Eto, opet sam se raskenjao, a mogao sam lepo da kažem da je JJP (skoro) potpuno u pravu. Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 21-02-2013 at 04:36 PM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Native Instruments - passive EQ. Izuzetno fin i koristan topend.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ista stvar je i sa low shelf - probaj da odradis low shelf boost sa 20 ili 30hz i sa 60-80hz, ovi prethodni ce zvucati dosta 'blaze' po low end
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
ring tonovi na mobu | babilon33 | Audio Produkcija - Tehnike | 3 | 15-04-2009 08:58 AM |