Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Live Sound

Live Sound Razmenite iskustva o uredjajima za live sound koji obuhvataju opremu i rad sa zvukom uzivo.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-05-2012, 05:51 PM   #21
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Tambura?i

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Azmafon presavijen preko mikrofonskog stalka slozenog u slovo "T".
Znaci, imati 5-10 tabli azmafona (jedinice i dvojke) uvek valja imati u studiju.
Pa da, nego pominjem ove uobičajene materijale zbog onih kojima je Azmafon uvozna roba...

Pozdrav,

Vasa
Old 25-05-2012, 05:53 PM   #22
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Pa da, nego pominjem ove uobičajene materijale zbog onih kojima je Azmafon uvozna roba...
.....
A nismo "preko sveta"...
Izbegavajte tapetarski sundjer...
EDIT:
... i stiropor...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 25-05-2012 at 06:00 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 25-05-2012, 06:23 PM   #23
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
A nismo "preko sveta"...
Pa vidim da se razni ?ale kako im je komplikovano da naručuju Azmafon...

Naravno, tapetarski sunđer je sam po sebi prilično besmislen, ali mo?e da poslu?i u nekakvoj sendvič varijanti (tapetarski sunđer, par slojeva kuhinjskog "trulex" sunđera, pa deblji stiropor...). Makar kao placebo Ili deblja "memorijska pena", mo?da. Nemam pojma, nisam probao, sad mi pade na pamet.

Kao ?to ka?e? - valja imati raznorazne upijajuće varijante u prostoru u kom se snima.

Off-topic: mikrofon sa OMNI karakteristikom i dobro (eksperimentom) pogođen baffle mo?e da bude jako koristan kod close mikinga, pogotovo ako ?elimo da izbegnemo preterani bas (zbog proximity efekta koji je nu?an kod kardioidnih mikrofona)... mo?e da bude naročito zgodno za tihe i "intimne" ?enske vokale kod kojih bas pravi čistu maglu i nepotrebnu struju...

Pozdrav,

Vasa
Old 25-05-2012, 06:30 PM   #24
boggy
Moderator

boggy's Avatar

http://en.wikipedia.org/wiki/PZM_(mi...ary_Microphone

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 25-05-2012, 06:32 PM   #25
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Pa vidim da se razni ?ale kako im je komplikovano da naručuju Azmafon...
......
Ma mogu da nas obidju... nismo "preko sveta".

Old 25-05-2012, 09:05 PM   #26
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
EDIT:
... i stiropor...
Mikrofoni su čudne biljke i ne tumače stvarnost na isti način kao na?e u?i. Samim tim, ono ?to se ne preporučuje u akustičkom tretmanu prostorije za slu?anje ne mora nu?no da bude nepo?eljno kao tretman akustičkog (mikro)prostora mikrofona. Tu je stvarno sve dozvoljeno, od stiropora do kori?ćenja mikrofona na "pogre?an" način.

Da ne pominjem to kako snimanje "običnih" instrumenata u "neobičnim" uslovima često zahteva "neobičan" pristup, po?to su uslovi ti koji diktiraju način rada, a ne instrumenti. Ovo naravno ne pričam tebi nego onima kojih se to zaista tiče.

Pozdrav,

Vasa

P.S. @sira: poku?aj da organizuje? bend tako da jednim (MONO ) mikrofonom dobije? ?to bolji kompletan zvuk orkestra. Tek tad podigni koliko god hoće? dinamičkih mikrofona koje ima? kao "highlighte" za pojedine instrumente. I pusti ih da sviraju.
Old 25-05-2012, 09:09 PM   #27
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
....... Ovo naravno ne pričam tebi nego onima kojih se to zaista tiče.
.......
Naravno, to i ja stalno radim
I da... ako je upotreba materijala u kreativne svrhe, onda je stvarno sve dozvoljneno, cak i kartoni za jaja

EDIT: Ne treba, ipak, zaboraviti da je ekipa u stanju iznedriti neobjasnjive paralele, zato sam spomenuo azmafon...

Last edited by boggy; 25-05-2012 at 09:11 PM.
Old 25-05-2012, 09:26 PM   #28
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
EDIT: Ne treba, ipak, zaboraviti da je ekipa u stanju iznedriti neobjasnjive paralele, zato sam spomenuo azmafon...
Mmm... otkad sam na Forumu ovo je prva tvoja izjava koju ne razumem Mislim onako, ne kapiram značenje

Pozdrav,

Vasa
Old 25-05-2012, 09:35 PM   #29
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Mmm... otkad sam na Forumu ovo je prva tvoja izjava koju ne razumem Mislim onako, ne kapiram značenje
....
Pa da, hteo sam u jednoj recenici, ali mi nije uspelo. Poenta je u tome sto niko zivi ne moze da zna na koju ce stranu da ode tvoj savet da se (tapetarski, ako se ne precizira) sundjer i stiropor koristi za zaklon omnidirekcionog mikrofona. Enormna je kolicina soba za snimanje radio stanica, koje od tretmana imaju SAMO stiropor(!). Naravno ovo je u sasvim drugom kontekstu, ali se uvek zabrinem da se u nekom nadasve dobronamernom i razumnom savetu ne potkrade opravdanje za sredjivanje soba za snimanje stiroporom i tapetarskim sundjerom (sto je vec veoma rasprostranjeno), delu korisnika/clanova koji su, po prirodi, povrsni, ma koliko takvih clanova bilo.
(naravno niko im ne brani da to rade, ali ne mogu reci da je to dobra praksa)

Last edited by boggy; 25-05-2012 at 09:38 PM.
Old 25-05-2012, 09:57 PM   #30
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ne znam čemu toliko cimanje samo da bi dobio jedan mali deo eventualne koristi promene karakteristike mikrofona. Može, ne kažem, ali brate, cimanje, a nećeš dobiti ne znam ni ja šta...

Snimke na koje smo navikli kada je tamburaška muzika u pitanju su uglavnom pravile "državne" produkcije, BG,NS i ZG, i to je ta tehnika i studiji koje su imali... Svi mikrofoni tradicionalno dobri za snimanje gitara (ne pojačala nego akustičnog instrumenta) bilo kondenzator ili dinamički i dobra postavka planova u miksu...

Grubo: Bas i kontra su u centru, primovi, bas primovi u stereo napred, čelo prateće drugi plan isto stereo, upeglavanje...

Tu nema divljačkih L/R panorama i razlika u snazi, to je "džez" ovih prostora i usvirana banda sama upravlja dinamikom...

Tipičan primer, produkcija RNS s' polovine 90-ih...

Bockie is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules