Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Live Sound

Live Sound Razmenite iskustva o uredjajima za live sound koji obuhvataju opremu i rad sa zvukom uzivo.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-05-2012, 03:10 PM   #1
SNG
Junior Member

Default Tambura?i

Za koji dan trebam da idem da ozvučim tambura?e, njih sedam komada, za neku svadbu. Rekli su mi da ću dobiti be?ične pickup mikrofone za sve osim za jednog i da taj jedan mo?e da bude bez mikrofona.

Da li bi neko mogao da mi ka?e kakvo je imao iskustvo sa tambura?ima i generalno da li ima neki dobar savet za mix? Da li da ih panujem i ra?irim ili da ostavim sve stereo pa da se me?a?

Nikada nisam montirao pickup mikrofone pa jel mo?e neko da mi ka?e kako da ih namontiram?

Hvala puno unapred na podeljenom iskustvu.

Pozdrav,
SNG
SNG is offline   Reply With Quote
Old 13-05-2012, 09:30 AM   #2
SNG
Junior Member

Default Re: Tambura?i

Steta sto ovde nema ljudi koji su voljni da pomognu oko konkretnog problema

Na kraju je sve proslo dobro sa tamburasima.

Hvala u svakom slucaju...
Old 13-05-2012, 11:01 AM   #3
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

ne radi se o volji, nego nedostatku iskustva sa tamb. Napi?i ?ta si radio i kakvi su rezultati
Old 13-05-2012, 11:16 AM   #4
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ne radi se toliko ni o nedostatku iskustva, koliko je depresivno na ovakvom forumu mozgati o ~ "ozvučavam nešto za svadbu"...
...ubodeš sve mikrofone, uzmeš lenjir idigneš sve reglere na pola i sviraće... Posle dve "domaće" sve super svuči...!

Bez želje da umanjim trud koji bi i za to trebalo izdvojiti...

Ali to sam samo ja...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 13-05-2012, 11:39 AM   #5
SNG
Junior Member

Imao sam 6 pickup mikrofona i 5 pilota za pevanje... privezao ih na wireless, pokacio na tamburase, upario sa risiverima i zapisao koji je koji. Nisam nosio miksetu vec su mi dali od kluba.

Bilo je par problema doduse...
Dosli smo usred svadbe posto su tamburasi kasnili pa nismo mogli da odradimo tonsku jer je jedan bend vec svirao. Nisam imao slobodnih kanala na mikseti pa sam morao da cekam da zavrsi prvi bend pa da krenem da namestam zvuk (usred svadbe)...plus je mikseta bila IZA zvucnika. Na kraju sam uspeo da namestim dok je drugi bend svirao posto nije bilo ni trunke pauze izmedju (proveravao sam da li sve radi i da li je povezano po signalu). Tamburasi su trebali da sviraju treci ali nisu vec je uleteo neki sesti bend koji je mene skroz iskljucio i nakacio se na moje kanale... Posle njih su tamburasi krenuli da sviraju pa sam namestio sound tokom njihovog sviranja, na frku takoreci, ali je ispao problem i sa njima posto je sala dugacka stotinak metara a wireless koji sam ja koristio ne moze da hvata toliko daleko. Rekao sam ja njima da ne idu dalje od odredjenog stola ali dzaba...pa je tu bilo "trci do tamburasa i reci im da se vracaju" ali oni nece posto "neko tamo dole mase sa parama kod onog tamo stola!". Do 20 metara su mi radili svi kako treba, na kraju sale samo vokal, bass i jedna tambura, ali su svi bili toliko pijani da niko nista nije ni primetio... samo mi je drugi stariji tonac koji je video da sam prebledeo prisao i rekao da ne brinem i da se desava svasta u ovom poslu...

Ako nista svinjetina je bila JAKO dobra i imali su vrhunsku domacu rakiju...
Old 13-05-2012, 11:44 AM   #6
SNG
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Ne radi se toliko ni o nedostatku iskustva, koliko je depresivno na ovakvom forumu mozgati o ~ "ozvučavam ne?to za svadbu"...
...ubode? sve mikrofone, uzme? lenjir idigne? sve reglere na pola i sviraće... Posle dve "domaće" sve super svuči...!

Bez ?elje da umanjim trud koji bi i za to trebalo izdvojiti...

Ali to sam samo ja...
Ja bih te najljubaznije zamolio da mi ne pises vise po Thread-u.
Old 17-05-2012, 12:16 AM   #7
seba04
Junior Member

Pa ja mislim da ako gledamo samo tu jednu svadbu i nema puno smisla razgovarati o ozvucivanju tamburasa, a pogotovo kad pricamo o svirki od stola do stola. Onda im nije trebal ni razglas.
Al recimo da ima smisla. Informacije koje su pruzene su ravne 0.
Pick up mic??? wtf...
Buduci da sam i sam tamburas mislim da znam na kaj misle. Znaci ili imaju bube tipa audio tehnica 35 pro/shure beta 98 ili imaju piezo pick-upe sa bana izlazima ugradjene u tamburi ili imaju one piezo koji se ljepe na prvu plocu tambure izvana i imaju mikrofonski ili izlaz za bezicno. Svaki od navedenih nacina ozvucavanja ima drugaciji princip rada, prednosti mane,a po boji signali nisu ni slicni. I kak sad da ti neko objasni kak ih ozvucit il jos gore kak montirat pick-upe. Ako ti tamburasi sami neznaju montirat pick-upe to znaci da nisu nikad svirali na takav sistem i onda ti je bolje rec hvala, mozda drugi put, nego se upustat u takvu lutriju.
Ovaj kojeg kao netreba ozvucit je vjerojatno primas i on se istina cuje dosta kad svi ostali sviraju bez razglasa al ak se pjeva i svira na razglas nema sanse.
Znaci to je dovoljan razlog da nitko neda neki ozbiljan odgovor a onda jos tvoj post o tome kak je bilo to samo potvrdjuje i to na kvadrat.
Covjece pa ti nisi imal ni tonsku...
seba04 is offline   Reply With Quote
Old 17-05-2012, 12:38 AM   #8
SNG
Junior Member

Sta da ti kazem osim da mi je bilo poprilicno zanimljivo
Zamisli samo nekog ko je vise godina proveo pred kompjuterom miksajuci i kome je glavni problem bio ukoliko ne moze da pronadje crack za vst koji zeli!
Ovo mi je prvo leto da sam uzeo da radim uzivo nastupe.
Bice tu svega koliko ja vidim...
Old 24-05-2012, 08:22 AM   #9
sira
Senior Member

sira's Avatar

Hmmm,
evo i mene ni krivog ni du?nog u ovoj temi,
Ono ?to me zanima kako najbolje ozvučit tambura?e za live svirku na radiju?

Od čega se najče?će sastoji 6-člani tambura?ki sastav?
Na ?ta najvi?e obratit pa?nju,
Prostor je katastrofa, ovalni stakleni ured cca 20 kvadrata visok cca 2.30 m

Oprema s kojom raspola?em

4 kom AKG C414-BULS
2 kom Rode Broadcaster
2 kom Shure beta 57
X kom GLS audio 57 i 58

Yamaha MX 12/6 mix pult ili Yamaha 01V96
sira is offline   Reply With Quote
Old 24-05-2012, 09:23 AM   #10
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Ja bi stavio 2 kom C414 kao stereo par (mozda XY) i dosta..... najsigurnija varijanta......

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules