Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-05-2012, 11:39 AM   #11
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Default Re: Sta bi voleli da procitate u...

Da dobro, zato sam napisao ?to i je verovatno interesantno za čitaoce kod tvog principa:
"Najbitnije je smiriti nizke frekvencije a onda su va?ne ?ive i zdrave prve refleksije i parket na podu daj im skicu svog principa, ETC... mo?da jo? da napomene? da ima več nekoliko kontrolnih koje koriste sličan princip..."
Da to ne napi?e?, ne ka?e? ni?ta novo.

Na kraju krajeva o bilo kakvom principu se radi ili se drugačije priča o akustici, bilo gdje ?to čitam kada se radi o manje poučenim čitaocima; svi bi ?eljeli imati ekspres recept kako da sa čim manje para ozbiljno srede nizke frekvencije u malim prostorima, kakvi su to čudesni bas trapovi, detajlni nacrti, pozicioniranje, pa da ih bude čim manje a da prave čudo, da im ne zauzima prostor i/ili kvari izgled... je li ima? taj recept?!
Onda kako se projektuju difuzori u specifičnom prostoru i njihova pozicija.
Te onda ?to sve dobivaju sa tim principom, prednosti, slabosti...

Ne znam ?to bi drugo moglo biti jo? interesantno i ?to bi mogli vi?e očekivati.

Sve to bi se dalo ugurati u 2000 riječi ako ima? eksplicitne odgovore i bez bilo kakvog balasta; bilo jednom u tom i tom gradu sunčanog dana i do?ao jedan čovjek do mene da mu postavim najbolje ?to mo?e... kao ?to je riječ kod ostalih njihovih članaka.
Video sam opise akustičkih dizajnova, kad odkloni? balast i u manje nego 2000 riječi ali bez univerzalnih eksplicitnih odgovora jer ih nemaju a to i sam zna?.

Eto ne znam drugo ?to da ti pametno savjetujem.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 20-05-2012, 12:03 PM   #12
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
.........
... svi bi željeli imati ekspres recept kako da sa čim manje para ozbiljno srede nizke frekvencije u malim prostorima, kakvi su to čudesni bas trapovi, detajlni nacrti, pozicioniranje, pa da ih bude čim manje a da prave čudo, da im ne zauzima prostor i/ili kvari izgled... je li imaš taj recept?!
.........
Da, ovo je on topic sto si napisao... Doduse, to je pre forumska "polemika" ali se slazem... da, to sto si nabrojao, su najcesca (laicka) pitanja koja se postavljaju na lako dostupnim medijima kao sto je javni internet forum, gde se nece placati odgovor, odnosno gde clanove ne kosta nista da postavljaju bilo kakva pitanja, kao sto one druge clanove ne zulja nista da im odgovaraju kako god im dune, bez nekog kriterijuma, na osnovu samo sopstvenog osecaja odgovornosti....

Ovo je ipak (samo stampani) casopis, koga moras kupiti ako zelis da ga procitas. Online (pdf, html) verzije nema.

EDIT:

Hocu da kazem da ako clanovi imaju obavezu da plate odgovor za postavljeno pitanje, takva se pitanja ne bi tako cesto postavljala, a verujem da bi se i kvalitet odgovora drasticno povecao... u ovom slucaju citaoci ipak ocekuju kvalitetan odgovor u casopisu, inace ga ne bi kupovali, ali ocekujem da nisu nerazumni da bi bacali svoj novac na odgovore na sopstvena nerazumna pitanja, mada isto tako ocekujem da ima i takvih.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 20-05-2012 at 12:32 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 20-05-2012, 12:04 PM   #13
vakatt
Member

vakatt's Avatar

Čitaoce bi vjerovatno zanimalo i poređenje tog novog modela sa onim koji su već ustaljeni, ili barem dovoljno reklamirani da se smatraju standardom (RFZ , LEDE, ESS ) . Tako bi mo?da manje edukovanim čitaocima bilo jasnije o čemu se radi, a ono ?to svakog sigurno zanima je poređenje sa ovim modelima sa aspekta "kolko para tolko muzike" , dakle da li je taj novi model bolji od pomenutih jer daje vi?e za manje novca, ili je prilagođeniji manjim prostorijama, ili ne?to treće. (naravno , ovdje je bitno ne preći granicu reklamiranja, tj. cilj nije da se neko ubjedi da je "na? način bolji" nego prosto da se ljudi malo zaintrigiraju )
Takođe bi meni bilo zanimljivo otkud inspiracija za novi model, pretpostavljam da je re?enje nastalo kao odgovor na neki konkretan problem ili vi?e sličnih slučajeva.

vakatt is offline   Reply With Quote
Old 20-05-2012, 12:09 PM   #14
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by vakatt View Post
Čitaoce bi vjerovatno zanimalo i poređenje tog novog modela sa onim koji su već ustaljeni, ili barem dovoljno reklamirani da se smatraju standardom (RFZ , LEDE, ESS ) . Tako bi možda manje edukovanim čitaocima bilo jasnije o čemu se radi, a ono što svakog sigurno zanima je poređenje sa ovim modelima sa aspekta "kolko para tolko muzike" , dakle da li je taj novi model bolji od pomenutih jer daje više za manje novca, ili je prilagođeniji manjim prostorijama, ili nešto treće. (naravno , ovdje je bitno ne preći granicu reklamiranja, tj. cilj nije da se neko ubjedi da je "naš način bolji" nego prosto da se ljudi malo zaintrigiraju )
Hvala!
Quote:
Originally Posted by vakatt View Post
Takođe bi meni bilo zanimljivo otkud inspiracija za novi model, pretpostavljam da je rešenje nastalo kao odgovor na neki konkretan problem ili više sličnih slučajeva.
Ukratko:
U pitanju je problem akustickog tretmana kontrolne sobe male zapremine, koji je tokom procvata muzicke produkcije u proslom veku, ostao (s razlogom) potpuno zapostavljen. Doslo je vreme da se pozabavimo tom problematikom, da se ta problematika ne bi bavila (s) nama (u bilo kom smislu).

Hvala jos jednom.

Zanima me i dalje, sta ostali clanovi misle na ovu temu.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 20-05-2012 at 12:31 PM.
Old 22-05-2012, 12:23 AM   #15
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Toliko o tome, jedino.. doduse, nisi razumeo sta sam hteo ovim threadom

Ja vec imam (neki, svoj) novi akusticki dizajn (takav kakav jeste, kakav god bio) koga zelim da predstavim citaocima.
E jebiga, onda si lepo mogao da napi?e? "Kako da predstavim MyRoom koncept?" umesto da gađa? toliko izokola .

E sad, moj spisak odgovora koje bih voleo da dobijem u tekstu (kratak spisak, dve stavke): Da li MyRoom podrazumeva mogućnost prirodnog svetla? Mo?e li da se otvori prozor? Znam da zvuči glupo, ali svako ko je proveo vi?e od par dana u (maloj) re?iji bez dnevnog svetla makar podsvesno počinje da čezne za istim. Ili drugačije rečeno: "koji su nu?ni kompromisi između zvučnog i organskog komfora u malim prostorijama?"

Pozdrav,

Vasa
Old 22-05-2012, 12:46 AM   #16
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
E jebiga, onda si lepo mogao da napi?e? "Kako da predstavim MyRoom koncept?" umesto da gađa? toliko izokola .
Pa... nije nista izokola, jer citajuci druge tekstove, mogu da zakljucim kako treba nesto da predstavim. Nisam zeleo tim putem...
Quote:
E sad, moj spisak odgovora koje bih voleo da dobijem u tekstu (kratak spisak, dve stavke): Da li MyRoom podrazumeva mogućnost prirodnog svetla? Mo?e li da se otvori prozor?
Da i da.
Quote:
Znam da zvuči glupo, ali svako ko je proveo vi?e od par dana u (maloj) re?iji bez dnevnog svetla makar podsvesno počinje da čezne za istim. Ili drugačije rečeno: "koji su nu?ni kompromisi između zvučnog i organskog komfora u malim prostorijama?"
Najveci kompromisi su pretpostavke koje unosi postojeci prostor koji se sredjuje, ali sam koncept nema ogranicenja tog tipa dok su reflektivne povrsine prozora simetricne.

Hvala na sugestijama.

Ima li jos ko kakav predlog?

Old 24-05-2012, 12:25 PM   #17
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Quote:
..Da li MyRoom podrazumeva mogućnost prirodnog svetla? Mo?e li da se otvori prozor? Znam da zvuči glupo, ali svako ko je proveo vi?e od par dana u (maloj) re?iji bez dnevnog svetla makar podsvesno počinje da čezne za istim. Ili drugačije rečeno: "koji su nu?ni kompromisi između zvučnog i organskog komfora u malim prostorijama?"

Pozdrav,

Vasa
Ova pitanja bi i ja postavio.. i ne, ne zvuče glupo jer pitanje prirodnog svijetla (sa funkcionalnom estetikom) je IMHO vrlo va?no.
Old 24-05-2012, 01:19 PM   #18
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Mislim da bi prakticna aplikacija i analiza pro/contra bila bitna za ovakav clanak, bas zato sto se radi o vrsti sada vec masovnih malih studija, koji uglavnom pate iz ovog ili onog razloga, koji se pretvorio u problem iz jednostavnog ne poznavanja materije, ili vere u reklame prodavaca. Upravo tu bi, mislim, tvoja pomoc bila dragocena. Siguran sam da teoretsku osnovu mozes da 'ubrzas'. Akusticari ce razumeti i na osnovu asocijacija, a ostalima ni 200.000 ne bi bilo dovoljno! Poz!
Khan is offline   Reply With Quote
Old 24-05-2012, 02:19 PM   #19
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Khan View Post
Mislim da bi prakticna aplikacija i analiza pro/contra bila bitna za ovakav clanak, bas zato sto se radi o vrsti sada vec masovnih malih studija, koji uglavnom pate iz ovog ili onog razloga, koji se pretvorio u problem iz jednostavnog ne poznavanja materije, ili vere u reklame prodavaca. Upravo tu bi, mislim, tvoja pomoc bila dragocena.
Hm... vec sam imao taj problem. Nije (realno i prakticno) moguce uporedjivati MyRoom Design ni sa cim. Cega god do sada da se dohvatis, kao preduslov ima veliku sobu (LEDE, RFZ, N-E...)
Ako krenem da uporedjujem sa bilo kojim od njih, reci ce mi (vec jesu) da nijedan od nabrojanih i nije namenjen maloj sobi, te da uporedjujem babe i zabe, pogotovo ako "ljubitelji" arhaicnog i konfuznog LEDE dizajna osete da MyRoom mozda ima osnova da zvuci bolje (cak i u velikoj sobi, naravno). Tako da i to treba pazljivo uraditi.

Evo, svaki pokusaj da sa NAGURA neki od poznatih principa proporcionalnim smanjivanjem (skaliranjem) dizajna iz velike pocetne sobe u dosta manju, je uvek bio osudjen na propast. Jedan od razloga je cesto i neznanje samog dizajnera (entuzijaste ili ne), da recimo zadnji "zid" u LEDE nije "live" u celom radnom opsegu (ne sme biti cigla ili beton)... itd... da se ne rasplinjujem.

Usput, to je jedan od razloga zasto sam bio primoran da "presavijem tabak" i krenem iz pocetka.
Quote:
Originally Posted by Khan View Post
Siguran sam da teoretsku osnovu mozes da 'ubrzas'. Akusticari ce razumeti i na osnovu asocijacija, a ostalima ni 200.000 ne bi bilo dovoljno! Poz!
Nemam uopste potrebu da informisem akusticare, dizajn je vec publikovan u naucnim krugovima i u Srbiji i internacionalno.

"Ostali" su, zapravo, jedini razlog pisanja i objavljivanja ovog teksta, a ima samo 2000 reci... plus fotografija i par ilustracija.

A 200.000 reci? Nisam siguran posle koliko desetina reci bi zaspali, ako bi POCEO tekst koji ima prostora od 200.000 reci, tako da to svakako nije opcija.

Old 24-05-2012, 04:04 PM   #20
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Ako krenem da uporedjujem sa bilo kojim od njih, reci ce mi (vec jesu) da nijedan od nabrojanih i nije namenjen maloj sobi, te da uporedjujem babe i zabe, pogotovo ako "ljubitelji" arhaicnog i konfuznog LEDE dizajna osete da MyRoom mozda ima osnova da zvuci bolje (cak i u velikoj sobi, naravno). Tako da i to treba pazljivo uraditi.
To je samo pitanje formulacije (ili bar organizacije teksta). Ne mora da se krene od poređenja dizajn? kao takvih, mo?e da se krene od poređenja malih i velikih prostora, i od različitih prioriteta (problema) u njima. To su već stvari koje mogu da se porede. Pa je onda i poređenje tretmana tih prostora logično. I tako redom... Ne ka?em da treba da napi?ete takav tekst, ali tekst sa takvim početkom bih sigurno pročitao do kraja.

Kao ?to i sam ka?e? - Zorica i ti se u ovom konkretnom slučaju ne obraćate stručnoj nego korisničkoj javnosti. Samo se dr?ite onih pet novinarskih "W" i jednog kreativnog "H" i super . Ovo mi je u poslednje vreme mantra:

I keep six honest serving-men
(They taught me all I knew);
Their names are What and Why and When
And How and Where and Who.

(Rudyard Kipling)

Pun pozdrav, podr?ka i sve ?to sleduje,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules