|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
paralelnu kompresiju koristim, uglavnom. Na nekompresirani stavim "vintage warmer" s početnim pressetom "normal" pa tweakujem pomalo. Reverb na send.
Od eq koristim onaj koji je po defaultu na svakoj traci cubasea. DA LI JE TO GRE?KA? Ovisno o pjesmi i vokalu, lowcut do 100hz cca, skinem i visoke, 15-20khz, podignem +2-3 na 6-8khz i to je uglavnom to.. Onaj kompresirani uglavnom ne diram, osim lowcut, nekad malo dignem na 250hz. Obje trake idu u bus, a on je vezan na sidechain s kompresorom u nekom drugom "busu". |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
MAO
|
![]()
Eq-Comp-Comp-Eq.
prvi eq mi radi skidanja sranja koja neću da mi "bude" kompresor, dok drugi rafiniše šta je ostalo posle sirove kompresije koja već pravi svoju farbu. Trenutno omiljeni plugovi za EQ mi je FabFilter i Cambridge UAD-ov, a za comp skoro uvek idem na la2a pa u API2500 od Waves, jer mi jako "utvrdi" sve. I to nekim blažim ratiom od 3:1.... E onda vokal stoji u mixu mirno! ![]() Dosta se zajebavam sa room reverbima, chorusima, flangerima, a na tanje i manje ubedljiva grla u poslednje vreme za refrene i agresivnije momente u pesmi uglavnom snimam i peglam triplex.. ne duplex, nego triplex, L-C-R panorama..Od dužih reverba koristim UAD plate 140 i Lexicone, Hall i sl |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Slicno kao Artur, Eq-comp-comp-eq.
S tim da ako treba de-essovanje, waves-ovim dess-erom sa split funkcijom, znaci da komprimuje samo ono iznad zadate frekvencije, a ta frekvencija kod mene ide od 5500 do 9000 hz, najcesce je oko 7000 i desser mi ide pre prvog kompresora, probao sam razne varijante i ova mi najbolja radi. Ako koristim neku saturaciju za boju (Decapitator, Saturn, Voxengo tube amp, ili Wavearts tube, ili SPL Twin tube), stavljam ih prvo u lancu. Za eq u poslednje vreme koristim samo fabfilter. Nekada mi je lanac izgledao ovako eq-comp-duende channel strip, sada je ovako eq (fab) - comp (Chandler TG 2005 na compresor funkciji sa najbrzim recoveriem ili pak sa limiter funkcijom sa recoverijem 3 ili 4, ili ako ne Chandler onda LA2a, nebitno dal waves ili ik i tu cesto koristim i limit umesto compress, zavisi sta mi treba, i zavisi koji komp koristim nikad ne komprimujem previse, znaci u nekim najtisim trenucima "igla" ne radi, kompresor mi nije stalno u redukciji, ponekad za ovu svrhu koristim i Stillwell Major Tom, mada nemam vremena sada ali cu probati da na ovo mesto implementiram ova novi Bootsie ThrillSeeker, odlican kompresor) onda drugi comp (to je u zadnje vreme mahom rvox, ili The Rocket kojim paralelno kompresujem, klasicna NY kompresija i koristim ga zbog wet/dry knoba) koji slicno kao kod Artura mi sluzi da mi stabilno drzi vokal u miksu i onda EQ i to je opet fab, nekad sam koristio razne "karakterne" eq-ove, ali u zadnje vreme sve sto mi treba dobijam sa fabom. Koristim puno Echoboy od delay-a i sad mi je go to reverb Valhallaroom, probajte ga, inace sam koristio i koristim i sada ponekad kad me mrzi da tvikujem sa nekim presetom Lex PCM! Obavezno probajte valhallaroom, cak sam ga i kupio jer kosta samo 50 $, ali stvarno razvaljuje. Od prilike je to to. Last edited by Jan; 12-04-2012 at 11:42 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Superoperater
|
![]()
Da li ste se mozda zezali sa Waves plaginom zvanim Vocal Rider ? On kao treba da drzi nivo glasa, bez da ga kompresuje... Navodno odrzava generalnu jacinu, cak kroz svoj side chain ulaz moze da primi signal npr cele matrice, pa onda radi jos bolje. NEsto se nisam preterano zezao sa njime, ali voleo bih da cujem ako je neko nesto radio sa njime.
BTW, meni je ova Arturova postavka ok, samo sto ja tu prvu kompresiju uradim hardverski, pre ulaska u karticu. Pa tek onda kompresor koji stabilizuje glas... U svakoj pesmi koristim nove alatke, volim da eksperimentisem. U poslednje vreme Waves H-Compressor mi je cesta pojava u lancu... Naravno pravo dozirani rvrb i dly su za glas nezaobilazni i daju mu ono "specijalno nesto"... Prateci vokali u terci, unisu, takodje pune glas i daju mu to sto treba da "zazvuci" ...
![]() |
#6 |
MAO
|
![]()
taj vokal rajder je retardiran, ili sam ipak ja retardiran, ali to čudo ima takvu lagčinu od kašnjenja, da ne vidim koja mu je upotrebna vrednost. A što se hardwerskih kompresora tiče, ja nemam nijedan, a i da imam, ipak ne bi on menjao to prvo mesto u lancu, jer je to mesto rezervisano za KARAKTERni kompresor, a ne bih imao baš muda još uvek da usnimavam kroz kompresiju sa nekim izraženijim karakterom. Pre bih usnimavao sa strejt kompresorima, na nekom relativno blagom settingu, da malko olakša posao kasnijoj obradi. Naravno da bi najviše voleo imati i karakterni kompresor koji bi koristio u mixu u realtimeu, umesto plugova, ali than again, i pola muz.industrije bi volelo da je danas 1988ma il tako neka zlatna vremena iste.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Nikako hardverski komresor u realtime-u! Ja uvek propustim vokal kroz hard. kompresor i snimim ga u daw. To je iz par razloga: Hardver se nikada na ponasa bas bas identicno i kompresor ce nekada sam od sebe propustiti po neki tranzijent koji nebi smeo, ili ce jednostavno malko drugacije nagaziti signal (to se odnosi na kompresore koji nisu hi-end). Drugo, editing je laksi kad vidis kako waveform izgleda nakon kompresije.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Odlican je vocal rider kao poslednji insert na vokal traci, podesen da pravi male korekcije (+/- 2db).
Svasta sam korstio za vocal comp. Rcomp je fenomenalan i on mi je "go to" compresor! Ima svoju boju, malo tamniju ali je izuzetno prirodan i nije cpu zahtevan. S'druge strane FabFilter proC je brutalno transparentan i "matematicki" precizan. Na jednom trenutnom mixu maksimalno eksploatisem PuigChild i jako mi se dopada kako zvuci (vokal snimljen sa sm7b). La2a stavim u limiter mod na vocal bus ako mi se ucini da zafali. Mnogo interesantnija igra je sa EQevima. waves API - hladan ko led; Req - topao i mek kao puter ![]() ![]() Reverbi: ... majku mu. RVerb... uglavnom. Sto sam vise ucio i pravio bolje mikseve to mi se lexicon reverb manje dopadao. Ne kazem da je los ali bas "bezim" od njega. Rlab lexicon je druga prica. Koristio sam ga par puta i jako mi godi. Jedan od najinteresantnijih mi je reverb iz paketa Airwindows - Farspace3 baziran na Bricasti reverbu. Ustvari sve iz Airwindows paketa obozavam! http://www.airwindows.com/index.html
http://soundcloud.com/drasko-popovic http://www.youtube.com/user/madmuzzy84?feature=mhee Last edited by MUzzY; 27-07-2012 at 04:11 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Member
|
![]() Quote:
pitanje vezano za gore citirano: da li sve igra tipa snimam vokal iz tri nasnimavanja sa tri razlicita mikrofona i onda rasporedjujem l-c-r i na kraju stavljam razlicite efekte na svaki ovaj kanal (npr chorus ovaj i onaj na strane i comp na srednji.....) ili tu ipak postoji neka uniformnost ? ima li svrhe igrati se sa postavljanjem dva cardioda pod 45% kako bi se u jednom snimku uhvatila stereo slika ili se tim slabo sta dobija kod vokala? znam da je sve dozvoljeno ali cisto me interesuju vasa iskustva |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Vocal Killer | Domestos | Audio Software | 3 | 09-06-2009 09:25 PM |
Pomoc oko vocal-a | statusband | Audio Produkcija - Tehnike | 24 | 24-11-2005 12:58 AM |
VOCAL???HITNO | Zid | Audio Produkcija - Tehnike | 11 | 02-09-2005 06:39 AM |