|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Kad snimim vocal,nekako mi je previse "blizu",kako da ga pomerima malo u nazad?
![]() |
#2 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Za pocetak, snimi vokal da covjek (ili covjekica) stvarno stoji dalje od mikrofona!
![]() Mozes probat mu skinut (shelf) visokih i niskih frekvencija (to se kaze "stanjit ga") i nabacit malo reverba...
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Shot, kol'ko ih ti udaljis pri snimanju?
Ja stavim Popkiler na 10-15cm.Je li to puno? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Nije puno.
Ljudi ih znaju nabit na mikrofon toliko blizu da mi se cini da to i nema bas smisla. Ja drzim popfilter na oko 10 cm i vokalu ne dam da se priblizi vise od 30tak centimetara. Ako su backovi, onda ih stavim jos dalje. Ako se snima neko saptanje, onda pustim ljude da se nabiju na par centimetara od mikrofona...
![]() |
#5 |
MAO
|
![]()
ne znam za vas, al je se uvek namucim da mi vokal zvuci prisutno... to mi je nekako jedan od kljucnih faktora.... kako se malo mrdnu od mikrofona, uglavnom dobijem neke prizvuke sobe koji mi strasno zvuce jeftino.. ponekad kad se pretera, umetnem neki vestacki Early reflection cisto da bi dao utisak neke skuplje sobe..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Izgleda da "pije vodu".Hvala na savetima
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Ovako ti ja snimam vocale popkiler 10-15cm od studijskog mic-a koji je na uskopojasnom,sad ovisi imas li predpojacalo ili ne ali puno ti je bolji sound sa njim,ubacis si malkoc reverba iako po pravilu vocal se snima bez ikakvog efekta pa se kasnije presvlaci,jedino si direkto ukljuci compresor da ti vocal odmah ulazi kroz njega tako neces imati problema sa jacinom,naredis ga samo da ti nemoze probiti i da ti se vocal moze proderati koliko hoce,a da ne zaferca!!!Vozdra
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Zavisi opet na kakvog hajvana naletish.
Ima ih zagriz'o bi mikrofon k'o lubenicu, samo nek' je glasnije... Uglavnom, sto veli Max, kompresor mozes i poslije uporabiti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
MAO
|
![]()
Ajd kad smo vec kod vokala, da ne pravim novi topik : imam sledeci problem- u vokalu koji sam nedavno snimio imam neku neprijatnu freqvenciju koja se javlja u gornjoj polovini spektra (od 2k pa navise), i cini da ako osvetlim vokal dobijem neki kao "ferc", iliti feler, kao da negde nesto zuji. Procitao sam da se ovo dosta cesto javlja na vokalima, i na drugom projektu koji sad mixam u drugom studiju ovo dosta lako resim tako sto notch-evanjem (uskim eq) nadjem koja je ta frekvencija, pa samo nju skinem, a onda ceo opseg visokih pojacam proporcionalno. E sad, kada to pokusam sa prvim projektom, koji experimentalno mixam kuci na HI-fi, nikako da ubodem koja je prava frekvencija za notch. JEdnostavno, koliko god sekao ono sto cujem kao problem, to ostaje kao neka neprirodna pojava. Da li je moguce da glas ima vise takvih "extra-harmonika", pa da pokusam sa vishe notcheva (sto mi zvuci pomalo heeevi) ili je to ipak do monitoringa? Zasto do ovakvih pojava uopste dolazi - glas ili mikrofon? preamp?
Inace, licno od skora volim da usnimavam glas kroz kompresor ukoliko radim na ok spravama.. puno olaksa posao ukoliko snimatelj zna tacno sta radi... meni je trebalo vremena, ali neke nekomprimovane vokale nikad u mixu nisam uspeo da sredim bez velikih frka.. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
VOCAL???HITNO | Zid | Audio Produkcija - Tehnike | 11 | 02-09-2005 06:39 AM |