Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-03-2012, 02:42 PM   #11
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Default Re: Master EQ po tonalitetu pesme

Quote:
Originally Posted by Dule A View Post
@Vuk P

BM je lepo napisao ali da svedem tvoju dilemu oko promene eq-a u bluzu na svakih par taktova....

upravo posto nisi miks ili mastering inzinjer, o ovakvim alatima nemoj vuci temu u muzicku stranu.... jer na ovakve alate nailaze i traze ih upravo ljudi kojima isti zatrebaju (ili gresim hahaha ).... pozz
Kh kh, čovek je lepo pitao za EQ u tonalitetu pesme, zar ne? A takođe i za MASTER EQ a ne za eksperiment sa klavirom.

A tema je snimanje muzike, zar ne? Ako se sve ovo odnosilo na tonalitet filma, reklame, zvučne instalacije ili nečeg drugog što sadrži zvučni zapis - smatraj da ništa nisam rekao. A ako sam ipak dobro shvatio, verovatno imam nešto da kažem na tu temu.

A, kao sto takodje cesto volim da istaknem, ne moraš biti miks inzinjer da bi poznavao opste akusticke principe na kojima muzika pociva(čak...).

Enivej, namera nije bila petljanje drugim ljudima u posao već skretanje pažnje na pogrešnu ideju iz naslova.

Quote:
Originally Posted by Dule A View Post
osim u neke kreativno-eksperimentalne svrhe..... ovakva ekvilizacija je prvenstveno korektivna.....
A takodje sam ovo i rekao samo sam "korekciju" nazvao "sminkanjem".
VukP is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2012, 02:54 PM   #12
Khan
Moderator

Khan's Avatar

+1 VukP, ovakva logika koja se provukla kroz thread me podseca na simplisticke rane pokusaje sciscenja suma single coil magneta. 'Strucnjaci' izmerili Freq. shuma, dodali alikvotni niz, pretvorili to u EQ filter i rezultat: Nemoze se prepoznati da je gitara, a narocito ne fender... Svasta se moze postici pametnom EQ, ali nekad simplisticka objasnjenja za vrlo slozene koncepte bas i ne rade i vise zvuce kao prodajni gimick. Zasto 'jednostavno', ne usnimiti kvalitetno tu levu ruku, smiksati je kako treba i onda se ne mora krpiti i fantazirati o one click solution?
EQ u tonalitetu pesme za master?!?
Khan is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2012, 03:02 PM   #13
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

samo da se ogradim tj. da se pojasnim da ne bi bilo zabune... napisao sam "klavir... leva ruka klavira" cisto radi primera da bi matya sto bolje razumeo jer je i sam pitao da se malo bolje objasni... pri tom nisam naglasio da mislim da je ovo najefikasniji nacin, jer na kraju krajeva objektivna i subjektivna jacina su dve razlicite stvari... recimo nekad violina na visim notama "zvuci" preeglasno iako je daleko manji level od nekog drugog instrumenta... tako da i pored ovog eq-a (iako poenta nije naci nesto bolje od ovoga ili sta je lakse vec je covek konkretno pitao o ovom vidu equa) po meni mislim da je najbolje resenje eq koji nema graficki prikaz jer ne volim da gledam zvuk nego da cujem ako me razumete ...
pritom ovo ne mora da se svodi na master eq jerbo mnogi eq imaju razlicit slope po defoltu pa bi malo preterivanje sa podesavanjima izmenilo bukvalno i temu i mix i sve... posto biste recimo pored leve ruke klavira promenili i recimo neki dublji instrument pa bi zvucalo ko kanta...ovo je dobar primer za koristiti u mixu, soliras kanal, cudan ti je zbog lose emulisanog vst-a, nemas drugi recimo, korigujes frekvenciju-dve, i miran si... bar do finalnog "mastera"... i ako vec radite softverski eq, mislim da je mnogo bitnije nauciti kako taj eq obradjuje, da znate sta i kako da postignete i da jednostavno "znate" taj plugin u prste...
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2012, 03:12 PM   #14
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Quote:
Originally Posted by BlasterMaster View Post
samo da se ogradim tj. da se pojasnim da ne bi bilo zabune... napisao sam "klavir... leva ruka klavira" cisto radi primera da bi matya sto bolje razumeo jer je i sam pitao da se malo bolje objasni... pri tom nisam naglasio da mislim da je ovo najefikasniji nacin, jer na kraju krajeva objektivna i subjektivna jacina su dve razlicite stvari... recimo nekad violina na visim notama "zvuci" preeglasno iako je daleko manji level od nekog drugog instrumenta... tako da i pored ovog eq-a (iako poenta nije naci nesto bolje od ovoga ili sta je lakse vec je covek konkretno pitao o ovom vidu equa) po meni mislim da je najbolje resenje eq koji nema graficki prikaz jer ne volim da gledam zvuk nego da cujem ako me razumete ...
pritom ovo ne mora da se svodi na master eq jerbo mnogi eq imaju razlicit slope po defoltu pa bi malo preterivanje sa podesavanjima izmenilo bukvalno i temu i mix i sve... posto biste recimo pored leve ruke klavira promenili i recimo neki dublji instrument pa bi zvucalo ko kanta...ovo je dobar primer za koristiti u mixu, soliras kanal, cudan ti je zbog lose emulisanog vst-a, nemas drugi recimo, korigujes frekvenciju-dve, i miran si... bar do finalnog "mastera"... i ako vec radite softverski eq, mislim da je mnogo bitnije nauciti kako taj eq obradjuje, da znate sta i kako da postignete i da jednostavno "znate" taj plugin u prste...
Pa da. Inace, SVI instrumenti su u svom visokom registru, subjektivno, glasniji - s tim sto nisu fizicki glasniji nego intenzivniji tj, imaju objektivno vecu sposobnost plasiranja. To je, upravo, jedna od akustickih pojava na kojima svaki uspesan aranzman pociva i onda je muzika "smiksana" sama po sebi a ostalo su finese - tu tek pocinje posao miks inzinjera.
VukP is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2012, 04:20 PM   #15
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Quote:
Originally Posted by BlasterMaster View Post
samo da se ogradim tj. da se pojasnim da ne bi bilo zabune...
Ma jasno, nile ovo na tvoj racun i ja sam se nadovezao na prakticni primer...
Khan is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2012, 04:33 PM   #16
Matya
Member

Ako mogu da uletim, da malo smirim situaciju... Naime, ovaj proces je standardna procedura u Masteringu i radi se vec jako dugo, ja nista nisam znao o tome pa sam pitao, jako mi je drago sto se Gregor javio jer on zna tacno na sta sam mislio.

Korekcije koje se rade na ovaj nacin su minimalne, 1-2 dB mozda i manje kada je master u pitanju. Poenta je da recimo ukoliko zelimo da Boost-ujemo basove uradimo to na Sub frekvencijama i Lo frekvencijama koje su u tonalitetu pesme i to u oktavama tako da istovremeno dizemo 55 Hz i 110 Hz za 0.5 dB sa jako visokim Q-om i bitno je da su to osnovni tonovi u skali date pesme, ne da bi bilo sta zamaskirali vec da bi na, kako kazu, veoma muzikalan nacin resili problem i izbegli da se Boostuju nepozeljne frekvencije koje nisu u tonalitetu, a dolaze i od bubnja!!!

Danas sam imao divan eksperiment na ovu temu sa bas gitarom, kroz celu pesmu svira mozda 4 tona, uklonio sam frekvencije koje su suvisne i nisu u skali,polutonove, jako preciznim rezovima, pritom koristio i Analyzer da jasnije vidim sta radim i radio to u bas opsegu, iako ne znam da objasnim kakva je bila razlika ona je bila veoma cujna, vise definicije, vise Headrooma, nekako manje djubreta, energija i ton basa se nisu promenili ni za nijansu...

Takodje, posto je pesma u Em, eksperimentisao sam i uklonio sve niske frekvencije koje se pojavljuju samo na tonu E, rezultat je bio ludacki, ostali su samo overtonovi ili kako bih rekao ''Boja'' basa na tom tonu, dok su ostali tonovi ostali netaknuti.

Gregor je preporucio ovaj EQ cini mi se ne zato sto prati frekvencijom problematicne tonove, vec zato sto je lakse naci frekvencije odredjenih nota i fiksno ih smanjiti, jer je ovaj postupak generalno dosadan treba juriti frekvencije pesaka unositi sa decimalama itd.... To sto prati problematicne frekvencije u principu nema toliko veze sa ovim mastering procesom.

Takodje sada bih znao kako da resim problem od pre par godina kada sam miksao Trilogy bas gitaru koja je samo na jednom tonu imala neki low resonance peak, da sam tada koristio ovu automatizovanu funkciju pracenja frekvencija kao u ovom pluginu ne bih dobio nista jer bi on tu rezonancu pratio i u drugim tonovima gde ona nije pravila problem i ukenjao ton basa, ali sad mislim da bih ovaj problem mogao da resim cak i u postu!

Uklanjanjem tih suvisnih frekvencija u mixu daje vise headrooma i definicije i tajna je zanata za koju ne zna bas svako, a ja eto naleteh pa da pitam...

Gregore, ti reci ako sam nesto pogresno skapirao...
Matya is offline   Reply With Quote
Old 13-04-2012, 02:20 PM   #17
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by Matya View Post
Ako mogu da uletim, da malo smirim situaciju... Naime, ovaj proces je standardna procedura u Masteringu i radi se vec jako dugo, ja nista nisam znao o tome pa sam pitao, jako mi je drago sto se Gregor javio jer on zna tacno na sta sam mislio.

Korekcije koje se rade na ovaj nacin su minimalne, 1-2 dB mozda i manje kada je master u pitanju. Poenta je da recimo ukoliko zelimo da Boost-ujemo basove uradimo to na Sub frekvencijama i Lo frekvencijama koje su u tonalitetu pesme i to u oktavama tako da istovremeno dizemo 55 Hz i 110 Hz za 0.5 dB sa jako visokim Q-om i bitno je da su to osnovni tonovi u skali date pesme, ne da bi bilo sta zamaskirali vec da bi na, kako kazu, veoma muzikalan nacin resili problem i izbegli da se Boostuju nepozeljne frekvencije koje nisu u tonalitetu, a dolaze i od bubnja!!!

Danas sam imao divan eksperiment na ovu temu sa bas gitarom, kroz celu pesmu svira mozda 4 tona, uklonio sam frekvencije koje su suvisne i nisu u skali,polutonove, jako preciznim rezovima, pritom koristio i Analyzer da jasnije vidim sta radim i radio to u bas opsegu, iako ne znam da objasnim kakva je bila razlika ona je bila veoma cujna, vise definicije, vise Headrooma, nekako manje djubreta, energija i ton basa se nisu promenili ni za nijansu...

Takodje, posto je pesma u Em, eksperimentisao sam i uklonio sve niske frekvencije koje se pojavljuju samo na tonu E, rezultat je bio ludacki, ostali su samo overtonovi ili kako bih rekao ''Boja'' basa na tom tonu, dok su ostali tonovi ostali netaknuti.

Gregor je preporucio ovaj EQ cini mi se ne zato sto prati frekvencijom problematicne tonove, vec zato sto je lakse naci frekvencije odredjenih nota i fiksno ih smanjiti, jer je ovaj postupak generalno dosadan treba juriti frekvencije pesaka unositi sa decimalama itd.... To sto prati problematicne frekvencije u principu nema toliko veze sa ovim mastering procesom.

Takodje sada bih znao kako da resim problem od pre par godina kada sam miksao Trilogy bas gitaru koja je samo na jednom tonu imala neki low resonance peak, da sam tada koristio ovu automatizovanu funkciju pracenja frekvencija kao u ovom pluginu ne bih dobio nista jer bi on tu rezonancu pratio i u drugim tonovima gde ona nije pravila problem i ukenjao ton basa, ali sad mislim da bih ovaj problem mogao da resim cak i u postu!

Uklanjanjem tih suvisnih frekvencija u mixu daje vise headrooma i definicije i tajna je zanata za koju ne zna bas svako, a ja eto naleteh pa da pitam...

Gregore, ti reci ako sam nesto pogresno skapirao...
Jel mozes da postujes primer tog 'experimenta' pre/posle da cujemo kako zvuci?
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 14-04-2012, 06:12 AM   #18
Matya
Member

E jbg, trnutno sam u San Francisku, ako ne zaboravim probacu to da iskopam cim dodjem za BG, za nekih mesec dana, ako sam sacuvao...
Old 14-04-2012, 10:57 AM   #19
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

ok, thnx, provedi se lepo tamo

poz
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 14-04-2012, 07:58 PM   #20
Matya
Member

Tnx
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 5 (0 members and 5 guests)

Posting Rules