Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-10-2010, 01:23 PM   #11
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

Default Re: Slate Digital FG-X Mastering Processor

Quote:
Originally Posted by gregor z View Post
A tolika glasnost a da ostane čista ne posti?e se stavljanjem bilo kakvog limitera na kraj i ubijanjem dinamike...nego ima vi?e veze sa ekvalizacijom i preciznim pode?avanjem kompresora/limitera.

G
Da. Neverovatno je da 95% ljudi i dalje misli da je kljuc glasnoce u limiteru

pozZ
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 02:38 PM   #12
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Meni nije jasno to sa ekstremnom glasnocom i to :S
Zasto :S

Ja kad sam sebi radim master za ono sto ja miksam u glavnom sve preko 10.5 mi uvek zvuci izobliceno, verovatno zbog nedostatka mog znanja, a i verovatno zato sto je tako. Pustim zadnjeg 50 Cent-a i isto tu neku izoblicenost cujem koju ne zelim, isto je i sa puno drugog mainstream hiphop-a.
Ja licno retko preskocim -11 kad "masterujem" sebi, a inace novi album moje grupe (nakon sto izdamo ovaj ), planiram da radim na -13, -14 ono da se svaki pik vidi savrseno
Jan is offline   Reply With Quote
Old 24-10-2010, 02:39 PM   #13
Elf
Pro Member

Elf's Avatar

Postoji i problem kada ljudi zele da imaju RMS od -6,-5 a npr. elementi trake sami po sebi ne nose mnogo snage...tanak kick,tanak bass...puno puckanja i to je to...i josh loshe smiksani.
Elf is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2012, 03:19 PM   #14
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

tek sinoć iskreno probao, oduvao mi je FabFilterov PRO-L, koji sam do sada držao na master kanalu u projektu dok radim. Pošto mi Slate troši dramatično mnogo CPU, a radi transparentnije nego išta, back to the roots - mixanje u prirodnoj dinamici, pa onda tek masterovanje u Wavelabu..
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2012, 03:20 PM   #15
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

i primetio sam ponešto od navedenih artefakata, ali meni i muzici koju radim ipak prija malko "utvrđivanja", pa ide ITP i preko pola, a i punch-detail se digne tu i tamo. Jedino mi taj dynamic perception nešto nejasno radi, pa sam ga iskulirao
Old 23-03-2012, 04:13 PM   #16
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

ja koliko god pokusavao da ga zavolim i primenim, ne ide
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2012, 09:10 PM   #17
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Mislim da je do žanra kontam da za beatove ipak treba nesto manje transparentno što radi nešto dok radi
Old 23-03-2012, 10:55 PM   #18
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Mislim da je do žanra kontam da za beatove ipak treba nesto manje transparentno što radi nešto dok radi
Pa naprotiv :S Ako transparentno znaci da ne menja zvuk a radi :S
Ja sa masom limitera sam imao problema sto kad se gurnu jace (vise od 3db gain redukcije) odma distorzija u low end-u, kod Pro L-a sam provalio da ne mozes kao L2 ili neki drugi, uzmes stavis i vozis, morao sam uvek da eksperimentisem najvise sa release time-om i mogu da kazem da sam ga veoma dobro savladao. Mada mi i on pravi ta izoblicenja u niskima ako redukuje vise od 4 db GR, ali sam citajuci, eksperimentisuci, vise da ako mi treba ekstremna redukcija, bolje mi zvuce dva limitera koja vezano redukuju po 3db, nego jedan koji redukuje 6! Sto je nekako i logicno, barem meni.

ALI FX-G, kad mu je sve na minimumu (ono ITP, dynamic blabla), LOMI, znaci moze da utera najjaci loudness od svih limitera koje sam ikada probao, u beatovima, pesama sto sam ja probao, dignes li jedan od onih knobova, odma krece distorzija u low endu, ali dok je sve na najmanjim vrednostima, guraj gain i ne misli

S druge strane, ono sto sam ti rekao da sam imao nekih bugova, jesam kad ga iskljucim pa ga ponovo pozovem u Wavelab-u, cini mi se da me je zajebavao tada, i mnogo je CPU heavy, bash je heavy! Zato u glavnom vozim PRO-L i to u 4x oversampling mode-u uvek, jer ja generalno jako retko guram neke zajebane loudness vrednosti koje ne bih mogao PRO-Lom ili tako nesto, ali FX-G za glasne materijale, zaista LOMI sto kazes!

Last edited by Jan; 23-03-2012 at 10:57 PM.
Old 24-03-2012, 01:30 AM   #19
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

meni onaj detail baš pomaže u sačuvavanju doboša i tomova tranzijentno gledano, nisam provalio neku čujnu distorziju kad njega dižem. Do neke mere, naravno
Old 24-03-2012, 01:42 AM   #20
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
meni onaj detail baš pomaže u sačuvavanju doboša i tomova tranzijentno gledano, nisam provalio neku čujnu distorziju kad njega dižem. Do neke mere, naravno
Dobro, ti radis gitarsku muziku, kod mene odma ove 808ice itd zakrce cim ga pipnem, dok jeste snare drums itd dobiju jaci "crank" ali to ne mogu da istolerisem na niskima.
Ali zato da ga samo stavim i roknem mu gain, ja ne znam plugin koji moze vise da gura bez izoblicenja, sa Pro L-om mogu puno da nabijem kad moram, ali FX-G je majka, a nekako mi debilno da palim plugin i samo da guram gain haha
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules