|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Big Bockie,
Sticajem okolnosti imam Altec Lansing slušalice AHP 524 već nekoliko godina i osim toga što je oplata sunđera počela da se cepka, one i dalje zvuče kao i prvog dana - veoma lepo! Delim tvoje mišljenje o Altec Lansing proizvodima, mislim da je to jedan od brendova gde stvarno dobiješ maksimum za uloženi novac (hint ATP 3) ali gde god da sam se zanimao za alternativu pravim studijskim monitorima, niko nigde nije spomenuo Alteca. Imaš li možda neki konkretan predlog za 2.0 model ove firme? Ponuda im je raznolika, daj mi neku sugestiju? Hvala i pozdrav. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Pa nije za poredjenje sa "studio monitorima", ni blizu, druže, cifra je jaaako mala, ali i kao takvu je šteta baciti na neko smeće... Uzmi i to da neke dobre slušalice za monitoring koštaju ~ 150€... AKG, Beyer, AT, Senn...pa i više... Altec...hmm...imaš one VS2720 (ili 2027 jbmlg), ne piše neki "muzički" brend na njima pa su oko 40€... (Comtrade?!?) Ne znam... Možda da probaš bar da se protegneš do nekih slušalica, ovde čuče ljudi koji tvrde da se tako ne može raditi, a ja tvrdim da može, i sada radim tako, na AT-ATH-M50 (oko 160 i koji €) i bolje je to nego neki PC desktop brendirani prdavci koji kurcu ne služe! Trenutno sam i ja bez monitora, baš iz razloga što neću da bacam pare,a nemam 600-700 evra za takvo ulaganje i pošto idem na neka mesta i radim, a ne znam uvek na šta ću naleteti, nosim "poznati zvuk" sa sobom! Ali , to je samo moje iskustvo, vidi i šta ti drugi kažu... Poz'
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Hvala na ovim smernicama, definitivno su mi pomogle. Da vidimo da li će još neko imati neki predlog...
Pozz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
1. OPET su potrebni "nekakvi" zvučnici, čisto za proveru miksa u uslovima "realne" akustike. 2. Potrebno je jedno privikavanje više. Kad promeniš zvučnike u svojoj sobi (studiju ![]() 3. Neke ljude (među koje i sam spadam) slušalice jako zamaraju. Ono što je interesantno: mada i zvučnike i sluške slušam prilično tiho i na istoj subjektivnoj snazi, slušalice mi mnogo više pospešuju lučenje ušne masti (bljak ![]() Na kraju krajeva, pošto čovek kaže da mu bavljenje zvukom nije profesija, najlogičniji savet bi bio: radi na istom onome na čemu inače slušaš muziku. Odnosno - kupi nešto na čemu će muzika koju slušaš zvučati "očekivano", pa onda radi na tome. Ili, rečeno na treći način: ne opterećuj se time da li se nešto zove "monitor" ili prosto "zvučnik". Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Vaso
Ovo poslednje što si rekao svakako ima smisla. Nekoliko pesama sam do sada miksovao na slušalicama, pomenuo sam ih gore. Onda sam rezultat uvek preslušavao na bar još 3-4 različite postavke, počevši od mojih HI-Fi kutija, preko kompjuterskih zvučnika na poslu i ćerkinog 2.1 Blueberry sistema. I tu naletim na ''bombu'' - miks se na svakoj od tih postavki drastično različito čuje! Negde su basovi muljavi, negde visoki štrče, negde su srednji problem... Dok kod ''normalne'' muzike to nije slučaj - sve pesme se približno slično čuju na različitim sistemima - hoću reći odnos u spektru od basa do visokih tonova. A ovako kako ja radim, na sluškama se čuje super a kad miks pustim na pojačalu i kutijama - katastrofa!!! Dakle problem je u nemanju referentne tačke odakle bi se krenulo sa ''očekivanim'' rezultatom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
Jeste, trebaju "nekakvi" zvučnici, ali ne i "nikakvi"...
![]() Do tada, ako čovek tra?i ne?to iole "referentno" , moj je stav da je bolje imati dobre slu?ke nego neupotrebljivo đubre od kutija... ![]()
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Sto se monitora tice, treba cuti svakako, jer je JEDINA ISPRAVNA REFERENCA uvo slusaoca, a nikako "papiri" - medjutim, kada sam otisao na link i pogledao, shvatio sam da se radi o tipicnim zvucnicima za komp, ili za kafic, tako da je naslov "monitor" isto kao kada bih na yugo ili wartburg nakacio znak BENTLEY-a ili Rollsa, papir, tj. plastika trpi sve.
Na osnovu licnog iskustva sam shvatio (a slusao sam mnoooogo) da su najbolje zvuceci monitori koje sam cuo - naravno za te novce - monitori ESI NEAR 8 EXPERIENCE, koji kostaju okoli 330 eura. Veoma je tesko naci bolje i tacnije (mislim tu pre svega na "translaciju" a ne na sam opsti zvuk) za manje od recimo 900 eura. Otidite do prodavca u Svetogorsku, pa se sami uverite. Licno sam ih kupio pet minuta posto sam ih cuo, miksao mnogo sati muzike na njima, i nisam se ni malo pokajao, naprotiv, kupicu i njihove nove "petice" sa ribbon visokotoncem, cim stignu, toliko imam poverenja u tu (Nemacka, ali made in PRC) firmu. All the best!
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Izvinjavam se što nisam odgovorio ranije na post iznad.
Ovo mi je definitivno pomoglo da se odlučim da ne eksperimentišem puno, već da se oslonim na mišljenja ljudi koji imaju puno više iskustva od mene, kao i na proizvode čija se ''krštenica'' može naći na bar nekoliko internet strana. Thanks again. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Mali aktivni monitori | OFF | Monitoring | 21 | 12-04-2005 10:26 AM |
aktivni monitori u bg-u do 700e (par) ?? | pinga | Monitoring | 7 | 24-01-2005 07:21 PM |
Aktivni monitori (300 - 600 ?) - na okupu | Nocni | Monitoring | 5 | 21-10-2004 02:54 PM |