Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-03-2012, 01:09 PM   #1
nikolaivanic
Senior Member

Default Sata vs SSD + Raid 0 za a/v produkciju?

Imam 2 wd 640gb black i nameravam da ih stavim u ride 0 + nesto za os...
Jel bolje da OS bude sa 1-2 T wd sa 64mb kesh ili ssd 128gb za audio/video produkciju?
Moze li se tu nakaciti dodatno i WD 320gb pata za nasto razno ili ga bataliti jer mozda usporava sistem (izbaciti pata ide opciju iz kombinacije?)
Kako se ponasa raid 0 kao data disc i sample storage u situacijama sa vst instrumentima? Ploca je p5q sata II
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 15-03-2012, 02:56 PM   #2
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Default Re: Sata vs SSD + Raid 0 za a/v produkciju?

Sto brzi hd za sistem, to bolje. Zavisno od fondova i potrebnog prostora, smisli kalkulaciju. Te WD krmace su strasno spore, a sve cesce i nepouzdane, ne bih ja to za sys., eventualno za backup.
Khan is offline   Reply With Quote
Old 15-03-2012, 02:59 PM   #3
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Da ,raid je divna stvar dok ne pukne... Elem, ako nemas za mirror, ne bih reskirao, narocito bez kvalitetnog kontrolera i nekih visokokvalitetnih diskova. (vidim imas p5q...)
Khan is offline   Reply With Quote
Old 15-03-2012, 05:09 PM   #4
nikolaivanic
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Khan View Post
Sto brzi hd za sistem, to bolje. Zavisno od fondova i potrebnog prostora, smisli kalkulaciju. Te WD krmace su strasno spore, a sve cesce i nepouzdane, ne bih ja to za sys., eventualno za backup.
Negde sam citao da veliki diskovi imaju brze ocitavanje od manjih? + 64Mb kesa!!
Pretpostavljam da bi jos bolje radilo sa prvom particijom od 100-200gb za OS?
Jel neko stavljao SSD i kakva su iskustva?
Old 15-03-2012, 08:55 PM   #5
tajsam
Banned

Quote:
Originally Posted by nikolaivanic View Post
Negde sam citao da veliki diskovi imaju brze ocitavanje od manjih? + 64Mb kesa!!
Pretpostavljam da bi jos bolje radilo sa prvom particijom od 100-200gb za OS?
Jel neko stavljao SSD i kakva su iskustva?
ja sam uzeo ssd G.SKILL Phoenix Pro 80 gb i na njega sam stavio os.za vst ove imam jos 5 hdd-ova četri po 500 gb koji vrte na 7200 i jedan on 1000 gb koji vrti na 5400.na njemu su sva sranja.
kako rasporediti vst samplove po diskovima za najbolje performanse??
evo kako.
primjer:ako koristiš native instruments samplove recimo neki klavir i spectrasonics
omnisphere u isto vrijeme,neceš onda staviti omnisphere i native instruments na isti fizički disk ne mislim na particiju nego disk.ja sam recimo stavio samplove bubnjeva na jedan disk,samplove basa (spectrasonics trilian)na drugi,klavire (ivory,native instruments klavire i druge na treći)-znači svi su klaviri na trećemu disku jer ćeš rijetko koristiti 2 različita klavira u isto vrijeme.east west samplove na četvrti itd.ovako imam nevjerovatne performanse.mnogi vst instrumenti koriste opciju direct from disk(to znaci da ne loadaju cijeli sample u radnu memoriju)i sad ako na istom disku imas nekoliko razlicitih vst instrumenata koji rade u isto vrijeme i koriste direct from disc NEMOŽEŠ OČEKIVAT DOBRE PERFORMANSE.
zaključak;za daw je najbolje što više fizičkih diskova (ne prevelikih)maksimalno do 600-650 gb i ne brzine ispod 7200.a da imam love sve bi stavio ssd-ove

Last edited by tajsam; 15-03-2012 at 08:57 PM.
tajsam is offline   Reply With Quote
Old 15-03-2012, 11:53 PM   #6
nikolaivanic
Senior Member

Quote:
Originally Posted by tajsam View Post
ja sam uzeo ssd G.SKILL Phoenix Pro 80 gb i na njega sam stavio os.za vst ove imam jos 5 hdd-ova četri po 500 gb koji vrte na 7200 i jedan on 1000 gb koji vrti na 5400.na njemu su sva sranja.
kako rasporediti vst samplove po diskovima za najbolje performanse??
evo kako.
primjer:ako koristi? native instruments samplove recimo neki klavir i spectrasonics
omnisphere u isto vrijeme,nece? onda staviti omnisphere i native instruments na isti fizički disk ne mislim na particiju nego disk.ja sam recimo stavio samplove bubnjeva na jedan disk,samplove basa (spectrasonics trilian)na drugi,klavire (ivory,native instruments klavire i druge na treći)-znači svi su klaviri na trećemu disku jer će? rijetko koristiti 2 različita klavira u isto vrijeme.east west samplove na četvrti itd.ovako imam nevjerovatne performanse.mnogi vst instrumenti koriste opciju direct from disk(to znaci da ne loadaju cijeli sample u radnu memoriju)i sad ako na istom disku imas nekoliko razlicitih vst instrumenata koji rade u isto vrijeme i koriste direct from disc NEMO?E? OČEKIVAT DOBRE PERFORMANSE.
zaključak;za daw je najbolje ?to vi?e fizičkih diskova (ne prevelikih)maksimalno do 600-650 gb i ne brzine ispod 7200.a da imam love sve bi stavio ssd-ove
Jel bilo problema sa instalacijom SSD?
Drugo, jesi li ukljucio onu "ANCHI" i da li imas RIDE?
Old 16-03-2012, 12:38 AM   #7
tajsam
Banned

Quote:
Jel bilo problema sa instalacijom SSD?
Drugo, jesi li ukljucio onu "ANCHI" i da li imas RIDE?
sata ahci je naravno ukljucen.sa instalacijom ssd-a nema nikakvih problema.windows 7 prepozna da je ssd pa na njemu disabluje defragmentaciju i druga sra...raid neam.
Old 16-03-2012, 01:33 AM   #8
nikolaivanic
Senior Member

Quote:
sata ahci je naravno ukljucen.sa instalacijom ssd-a nema nikakvih problema.windows 7 prepozna da je ssd pa na njemu disabluje defragmentaciju i druga sra...raid neam.
da li si probao ssd na XP 32/64?
Treba li neki driver da se ubacuje ili neki anable/disable?
Old 16-03-2012, 09:34 AM   #9
tajsam
Banned

Quote:
da li si probao ssd na XP 32/64?
Treba li neki driver da se ubacuje ili neki anable/disable?
nisam probao na xp 64 ni na xp 32. windows xp nema opciju trim,tako da bi novom ssd-u skratio vijek trajanja.Ali mozes ga natjerat da ima trim,ali to ti sve nema nikakvog smisla.kakv xp u 2012??
Old 16-03-2012, 03:07 PM   #10
nikolaivanic
Senior Member

Quote:
nisam probao na xp 64 ni na xp 32. windows xp nema opciju trim,tako da bi novom ssd-u skratio vijek trajanja.Ali mozes ga natjerat da ima trim,ali to ti sve nema nikakvog smisla.kakv xp u 2012??
Licencirani
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules