|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Evo konacno se zakacilo...
Prvi fajl sa merenjima prve tri pozicije zvucnika, i desetak pozicija mikrofona: http://www.sendspace.com/file/2tng0j Drugi fajl sa druge tri pozicije zvucnika i istim pozicijama mikrofona: http://www.sendspace.com/file/xmouy7 Treci fajl sa merenjem oba zvucnika na jednoj poziciji mikrofona: http://www.sendspace.com/file/hhd8d4 Napomena: potreban je RoomEQ Wizard da bi se otvorili fajlovi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
tri puta budu kraci kada se raruju... btw
![]() Pogledao sam odzive, i sada predlazem sledece. Od ova dva odziva za levi i desni koje si odabrao, da li mozes cak i pomeranjem cele ose slusanja (oba zvucnika isto kao i mikrofon) pronaci odzive za levi i desni zvucnik koji se manje razlikuju nego sad?
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Boggy, odradio sam nova merenja kako ste predlozili.
Odradio bih i ranije, ali sam sredjivao struju. Odvojio sam celu jednu fazu samo za monitore. Nova merenja se mogu skinuti sa ovog linka: http://www.sendspace.com/file/jxgng1 Pomerao sam celokupnu osu u odnosu na pocetnu poziciju (s02m06) za po 5cm u levu i u desnu stranu. Po merenjima mogu da zakljucim da je najistovetniji odnos za oba zvucnika na poziciji 5cm ulevo u odnosu na centralnu osu: ![]() gledano u odnosu na centralnu poziciju: ![]() ili u odnosu na 5cm udesno: ![]() na dalje se samo jos vise kvario odnos. Ko zeli da vidi ostala merenja neka skine fajl, da ne zatrpavam forum slikama. E sad, ako bih zanemario pravilo jednakokrakog trougla i uporedjivao sve odzive desnog i levog zvucnika, najistovetniji odnosi su po mom misljenju desni zvucnik ulevo 10cm, levi zvucnik udesno 5cm: ![]() desni zvucnik ulevo 15cm, levi zvucnik udesno 10cm: ![]() i desni zvucnik udesno 5cm, levi zvucnik ulevo 15cm: ![]() (koji ne deluje kao najbolji izbor sto se tice odziva). Da li da uopste uzimam u obzir ove usporedbe ili da se ogranicim samo na pozicije gde monitori formiraju jednakokraki trougao sa mikrofonom? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Da li ti je na gornjem merenju, mikrofon i dalje na simetrali IZMEDJU LEVOG I DESNOG zvucnika (ne sobe)?
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Nije, tu usporedbu sam izvukao samo iz REW nakon svih merenja.
Pretpostavio sam da zbog toga mozda nece biti relevantno. Razmak izmedju te dve pozicije mikrofona je 25cm, da li je to previse, ipak ja necu biti u realnom radu sve vreme tacno u sweet spot-u u centimetar. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Meni se odziv koji sam quotovao dopada po tom pitanju te pokusaj da sa jednakim udaljenjem mikrofona nadjes nesto najblize tome ili bolje. Ako ne... izaberi najmanje lose i kreni sa apsorberima.
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
Hvala puno, ovo mi je svakako bilo jako zanimljivo i vredno iskustvo. Odradicu jos par merenja, ali pretpostavljam da ce monitori zavrsiti na ovim zadnjim pozicijama.
Sad su na redu apsorberi. Svestan sam da sirokopojasnim poroznim panelima ne mogu mnogo da uticem na to sto se desava u opsegu ispod 200Hz, ali trenutno nemam ideju za bolje resenje. Nadam se da cu supershunk-ovima makar malo ispeglati bass. Svakako sam otvoren za predloge. Bilo sta modularno i u DIY izvedbi. Da li mi ova merenja mogu pomoci da dobijem bolji uvid kako treba tretirati prostoriju ili su samo sluzila za pozicioniranje zvucnika? Sobne modove mogu i sam da izracunam, mada nisam siguran kako tacno jer mi prostorija nije pravilnog pravougaonog oblika. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
The Future Of Apple | Coconut | Razno | 2 | 13-08-2010 01:25 PM |
Benassi brothers studio u Future Music | DaBear | Razno | 83 | 10-09-2008 01:57 PM |
Future Music | Arthur | Tutorijali | 18 | 28-12-2004 11:51 PM |