Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-01-2012, 04:24 PM   #111
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Online strajk protiv cenzure / copyrighta!! SOPA

Quote:
Originally Posted by GRDI View Post
Pa ja sam mislio da je ovdje stvar o web-u!? Ovo o cemu pricas je vec druga stvar.... al razumijem te i jos jednom govorim - slazem se s tobom! Uvijek ce biti rupa u zakonu i nacina za krsenje istog.
Pa... nije niko ovim zakonom ugrozio web sam po sebi... njega bas zabole kako ce ko da ga koristi.
Ugrozeni su ljudi, odnosno njihova privatnost, da bi se vaspostavila kontrola sadrzaja na web-u.

To sto ti niko u obicnoj posti ne zaviruje u kovertu, se zove "ljudsko pravo", a ako ti neko izmisli neki razlog zbog koga bi to OBAVEZNO radio (samo) na world wide web mrezi... onda je to gubitak ljudskih prava (na webu)... nije to neka velika filozofija.

EDIT: Pri tom su to pravo izgubili ljudi a ne web, to hocu da kazem, ako nisam bio jasan

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 30-01-2012 at 04:36 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2012, 07:27 PM   #112
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Quote:
Da li kapirash da se "recep za piletinu" izjednachava sa skidanjem piratskog softvera?
Slično se dogodilo kod nas zbog Neckermann afere - roba koja ne podleže carini bila je spuštena sa 50€ na 20€.

Umesto da se pronadje način kako da obični ljudi imaju kakvu-takvu slobodu dobili smo još gori tretman. Tako to ide kada se zakon piše birokratski
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2012, 07:43 PM   #113
GRDI
Member

GRDI's Avatar

Quote:
Originally Posted by Haxli View Post
Opushteno, evo sushtina:

Kakve veze ovaj zakon ima sa sprechavanjem piraterije? (u praktichnom smislu)

Da li kapirash da se "recep za piletinu" izjednachava sa skidanjem piratskog softvera?
(i da tu negde i lezi cela poenta "shirine zakona" jer u oba sluchajeva jedan ce da plati
a vishe njih koristi tj dobija da koristi...)

Da li mozesh da mi objasnish kako to da firme koje imaju nevidjene shtete od piraterije stoje
protiv ovog zakona a ne uz njega... i zbog chega? (npr microsoft)
U prakticnom smislu zakon ima veze sa sprecavanjem piraterije na nacin da ce se: 1. konacno pokusat dovest u red problem intelektualnog vlasnistva na webu i 2. da ce drzava povecat svoj godisnji proracun iz poreza koji ce se placat na legalni download , koji ce se naravno brutalno povecat jednom kad zatvore ove ilegalne. Dakle, maknes sve file shering sajtove (koje i onako u 95 % slucajeva sluze za piratski materijal) i povecas legalni download.

Prica o receptu za piletinu jer kako je netko ovdje i sam rekao samo primjer da se lajcima objasni problem, ali on je naprosto glup i neistinit, jer da je on istinit svijet bi se morao pocet okretat unatrag... to bi znacilo da ja svom djetetu kupim knjigu za skolu, ali ne smijem mu je dat, jer sam je ja kupio... lol

Ti jako dobro znas da te iste firme prodaju i hardware tj. u zadnje vrijeme smartphone i touchpadove... tu trenutno stoji njihova najveca zarada...telefon ili pad ne mozes ukrast sa weba, ali materijal zbog kojeg si ga kupio da ga napunis definitivno mozes...dakle zasto bi nakon sto su ulozili milijarde dolara u razvitag tog hardweara (vodeci se trenutnim stanjem ilegalnog downloada) sada prihvatili cinjenicu da svojim kupcima na neki nacin moraju obznanit da ce ih kostat jos 5x toliko da kupe glazbu za to. Pogotovo microsoft koji nije kao apple razvio nacin legalne prodaje...Svima njima se isplati da za svoje proizvode postoji sto vise besplatnih stvari s kojim oni zapravo nemaju nikakve veze niti su zakonski u konekciji s njima...
Old 30-01-2012, 07:53 PM   #114
GRDI
Member

GRDI's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Pa... nije niko ovim zakonom ugrozio web sam po sebi... njega bas zabole kako ce ko da ga koristi.
Ugrozeni su ljudi, odnosno njihova privatnost, da bi se vaspostavila kontrola sadrzaja na web-u.

To sto ti niko u obicnoj posti ne zaviruje u kovertu, se zove "ljudsko pravo", a ako ti neko izmisli neki razlog zbog koga bi to OBAVEZNO radio (samo) na world wide web mrezi... onda je to gubitak ljudskih prava (na webu)... nije to neka velika filozofija.

EDIT: Pri tom su to pravo izgubili ljudi a ne web, to hocu da kazem, ako nisam bio jasan
Da , ali kada bi u svijetu vecina materijalnih stvari bilo ukradeno ili pokradeno vjeruj mi da bi i u posti nakon nekog vremena poceli otvarat pakete da vide da li je sadrzaj legalan ili ne...to je naprosto prirodno da se desi, a sto se tice toga da netko kontrolira nekog i oduzima mu ljudska prava na slobodu pa ja ne znam kako bi nam mogli uzet vise nego sto jesu...i tako nas vec kontroliraju na sve moguce nacine. I oduvijek u ljudskoj povijesti je manjina radi novca i moci kontrolirala vecinu prijetivsi se zatvorima i slicno...to je sve jasno kao dan...
Old 30-01-2012, 08:06 PM   #115
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Da , ali kada bi u svijetu vecina materijalnih stvari bilo ukradeno ili pokradeno vjeruj mi da bi i u posti nakon nekog vremena poceli otvarat pakete da vide da li je sadrzaj legalan ili ne...to je naprosto prirodno da se desi, a sto se tice toga da netko kontrolira nekog i oduzima mu ljudska prava na slobodu pa ja ne znam kako bi nam mogli uzet vise nego sto jesu...i tako nas vec kontroliraju na sve moguce nacine. I oduvijek u ljudskoj povijesti je manjina radi novca i moci kontrolirala vecinu prijetivsi se zatvorima i slicno...to je sve jasno kao dan...
Sad vec preterujes. ovakav tip kontrole je obelezje totalitarnih rezima, koja imaju u svom osnovu potrebu za kontrolom svega i svacega, protiv kojih su se ljudi borili i velikim zrtvama izborili za neka svoja prava (barem u nekim delovima sveta), kao sto su pravo na privatnost podataka i informacija. Niko to ljudima nije dao "na tanjiru", i nije u prirodi totalitarnih rezima da "popuste" i daju besplatno ljudima njihova prava, za koja smatraju da zasluzuju.

Prica o autorskim pravima je vise nego dobar izgovor za uvodjenje mnogo goreg zla... to pokusavam da kazem, koje danasnji mocnici jedva cekaju da imaju u rukama, i koja su u nekim zemljama i postojala, mnogo pre interneta, ali su ukinuta.

Inace nas JOS UVEK NE kontrolisu na nacin na koji bi mogli, ni blizu, samo zato sto jos uvek postoje snage, dovoljno dalekovide, koje ce se suprotstavljati tome... ima jos vremena do chipovanja...

EDIT: Oprosti, ali ne mozes me ubediti, da ce, kad "zastite" autorska prava muzicara, stati i ograniciti svoje moci samo na njih.... zbog moralnih razloga... ne... to se nece desiti... istorija nam govori da je to nerealno ocekivati.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 30-01-2012 at 08:14 PM.
Old 30-01-2012, 08:38 PM   #116
GRDI
Member

GRDI's Avatar

EDIT: Oprosti, ali ne mozes me ubediti, da ce, kad "zastite" autorska prava muzicara, stati i ograniciti svoje moci samo na njih.... zbog moralnih razloga... ne... to se nece desiti... istorija nam govori da je to nerealno ocekivati.[/QUOTE]

Nisam nikada ni rekao da hoce, ali ako moram birat izmedu toga da mi oduzmu ta moja prava , i toga da mi oduzmu prava i nesto se dovede u red po pitanju ilegalnog download-a, biram ovo drugo.
Old 30-01-2012, 09:00 PM   #117
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Nisam nikada ni rekao da hoce, ali ako moram birat izmedu toga da mi oduzmu ta moja prava , i toga da mi oduzmu prava i nesto se dovede u red po pitanju ilegalnog download-a, biram ovo drugo.
Sasvim te razumem, ali nadam se da i ti razumes mene da nisu svi spremni na to. Otud otpor, btw... i nece biti mali.
Da budem eksplicitniji,... zelim ti da zastitis svoja prava, ali ne po cenu neceg sto je vrednije od toga.

Old 30-01-2012, 09:08 PM   #118
GRDI
Member

GRDI's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Sasvim te razumem, ali nadam se da i ti razumes mene da nisu svi spremni na to. Otud otpor, btw... i nece biti mali.
Da budem eksplicitniji,... zelim ti da zastitis svoja prava, ali ne po cenu neceg sto je vrednije od toga.

Apsolutno te razumijem i podrzavam, to sam rekao i odmah na pocetku.
Old 30-01-2012, 09:57 PM   #119
Solozabal
Senior Member

Solozabal's Avatar

File sharing siteovi su samo jedan mali dio izvora ilegalnog materijala, ali su eto najpopularniji zbog lake dostupnosti.. Ukidanjem istih nece nista postic osim kontraefekta, ali cloud tehnologija koja se blizi ima uvjete da radikalno promjeni situaciju na webu..
Solozabal is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 09:51 AM   #120
AudioStorm
Pro Member

AudioStorm's Avatar

Quote:
Originally Posted by Solozabal View Post
ali cloud tehnologija koja se blizi ima uvjete da radikalno promjeni situaciju na webu..
Mislis da ce svi polako prelaziti na cloud i tamo kaciti trake u cilju reklame i objave i da ce se steci nova kultura slusanja i preslusavanja pa ako ko zeli da ih ima - kupi ih na legalan nacin? (iTunes,Napster,Juno,BP,itd ...)
AudioStorm is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules