Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > DSP forum

DSP forum DSP hardware & software, plug-in & host teme, ProTools, Creamware, UAD-1, TC Powercore.... diskusije, pitanja i razvoj

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-01-2012, 11:55 PM   #31
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Universal Audio APOLO!

Interfejs je odlicno zamišljen. Ostaje da se vidi kako će se cenom pozicionirati, i mislim da je presudan prvi kvartal prodaje, odnosno pad ili opstanak cene (ili kombinacija sa raznim bundle opcijama). Oni tu realno imaju dosta dobro "spremljen" prostor, jer imaju priliku da "opipaju" reakcije na "blic" predstavljanje ovako i kasnije "odbrane" (pretpostavljeno dobru) cenu ponudom dodatnih plug-inova.

Za mene lično - UAD "radi posao", odličan posao, ne zato sto su plug-inovi toliko prekvalitetni ili jedinstveni ili im je nadrkan GUI, već se "zna kako rade", nema značajnih varijacija u odnosu na DAW, i osim prelomnog ekonomskog momenta u mojoj situaciji i prisile na prodaju gomile setup-a, pa i UAD-a, čim budem u prilici - nabavljam ponovo isti!

Mislim da oni i računaju na deo tržišta koji traži "prepoznatljiv" način rada, obzirom da je proizvod u svojim inkarnacijama prilično već raširen, mnogo više nego na ubeđivanje "tvrdokornih" anti-protivnika da je to "a must have"!

Dakle, zna se, zabodeš npr. UAD 2-jku sa 32/64 Neve-a i uz "korektan" usnimak i mix - to je taj sound! (Ne poredim rad UAD-a sa originalnim ch.stripom, već zvuk plugova kao takav kakav je).

Ja kažem - cool i čekam da vidim.

Last edited by Bockie; 20-01-2012 at 11:58 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 21-01-2012, 12:24 AM   #32
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
A imajuci u vidu da je UA 2192 veoma hvaljen od raznih ljudi, ne verujem da ce napraviti ogroman drop u kvalitetu konverzije i da ce razocarati svoje musterije. Sacekajmo pa vidimo pre nego se krene sa pljuvanjem.
Ma nije pljuvanje Jane....dosta ljudi se razocaralo u UA i to sa razlogom,napravili su vec dosta puta drop u poslednje vreme i ljudi polako gube poverenje u njih.Ja sam prezadovoljni korisnik 6176-ice,610-ke,uada 1 i 2-ke vec godinama i maximalno sam ih hvalio dok nisam naleteo na twin finity i zapitao se o cemu se tu radi?i od kada UA prave komercijalne spravice za siroke narodne mase koje ne moraju biti lose,da se razumemo...ali su svakako po pitanju kvaliteta korak unazad.U tome je fora.Plus sto novi nacin reklamiranja UA proizvoda poprilicno iritira.Sto nisu ponosno podigli poklopac na Apolu,slikali to i turili na site kao sto su uradili sa 6176 svojevremeno,imas i sada tu sliku tamo,nema lazi nema prevare,mozes vizuelno da se uveris kako je sprava odradjena i sta je unutra,vec cuvaju informacije ko zmija noge pa su jos sumnjiviji zbog toga.Motu,RME,Apogee,Digi,creamwire....za sve te kartice mozes PRE kupovine pronaci podatak koji se tacno konvertori unutra nalaze a UA ocekuju da kupimo njihov proizvod na osnovu poverenja.

Quote:
EDIT: Ja u svom posedu nemam nijedan high end kovertor, ali su mi stizali snimci i sa top i sa krs konvertora, konverzija nije bila nikada presudan faktor u tome kako ce miks izadje, barem ne kod mene. Ali treba uzeti u obzir, da je mnogima UA 2192 omiljeni konvertor, i da ga mnogi i dan danas stavljaju ispred Apogee-a i mnogih drugih. Bruce Swedien je u par navrata rekao da je 2192 jedini konvertor koji mu zvuci okej. Zasto bi UAD sad izbacio totalno djubre, odnosno ceo interfejs i UAD Quad u njemu, da bi mi pljuvali po njemu?
Zbog bolje zarade i zato sto ne veruju da ce biti napljuvani.Ko je ikada kupio stari UA preamp,verovatno ga i dalje koristi i drugi mu ne treba,a komp interfejsi se menjaju na svakih par godina,plug inovi stalno izlecu,sve sareniji od sarenijeg,i sve je to relativno dostupno sirokim narodnim masama sto znaci sirokom potrosackom trzistu.Vec rekoh da me najvise brine SHARK dsp,jel ima neko info dali ce to da sljaka sa 64-bitnim plug inovima?Ako nema,jasno ti je da bi kupovinom Apola,kupio macku u dzaku.Pozzzz

Last edited by quake2; 21-01-2012 at 01:00 AM.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 21-01-2012, 02:02 AM   #33
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
Vec rekoh da me najvise brine SHARK dsp,jel ima neko info dali ce to da sljaka sa 64-bitnim plug inovima?Ako nema,jasno ti je da bi kupovinom Apola,kupio macku u dzaku.Pozzzz
Pa ne bih znao, jos nista nisu rekli o tome, da li ce raditi sa x64 plaginovima, ali s obzirom da su skoro svi plugin developeri vec napravili x64 verzije, ne verujem da ce UA da ceka mnogo dugo (jel oni uopste imaju sada x64 pluginove? Nisam vlasnik UAD-a, nesto mi se cini da nemaju). A koliko vidim taj isti SHARC im je i u UAD Quad karticama, pa ko voli UAD to je to, na zalost ne razumem se previse u arhitekturu DSP procesora itd...
A sto se tice konvertora unutra, koliko shvatam ovo je samo najava za uredjaj. Vidim da dosta ljudi na GS-u pita koji su konvertori unutra, valjda cemo saznati uskoro.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 21-01-2012, 02:15 AM   #34
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

I ipak je cena u Evropi izgleda nesto preko 3000 E
Old 21-01-2012, 01:15 PM   #35
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
jos ako mogu pluginsi da se prenesu sa uada
I already own a UAD-2 DSP Accelerator system, can I add Apollo to that system?

Yes. Apollo works just like any other UAD-2 PCIe, Satellite or SOLO Laptop card. One license of UAD-2 Powered plug-ins can run on up to 4 devices, but they all must be registered in the same account ?group.? By adding Apollo to your group, you can take your plug-ins wherever you take Apollo, such as recording and mixing sessions in other studios.

Jel ovo znaci da moze?

A sto se tice x64 pluginova, kad izadje za UAD izacice i za Apollo:

What about 64-bit support?

Apollo ships with 64-bit drivers, so it works great as an interface in 64-bit DAW applications. UAD Powered Plug-Ins are still 32-bit at this time, but we are currently working on updating all UAD-2 plug-ins to 64-bit. This project will be completed in 2012, and will be a free update for our customers. Running UAD Powered Plug-Ins on the Apollo inputs in real time does not require 64-bit, because they are being processed by Apollo?s Console application instead of your DAW.
Old 21-01-2012, 10:08 PM   #36
quake2
Banned

Quote:
obzirom da su skoro svi plugin developeri vec napravili x64 verzije, ne verujem da ce UA da ceka mnogo dugo
U tome i jeste problematika,napravili bi i oni da tu nema nekih poteskoca i to medju prvima,od toga trenutno zive, a musterije ih zestoko pritiskaju vec duze od godinu dana i prete ne kupovinom vise ni jednog plug ina.

Quote:
... koliko vidim taj isti SHARC im je i u UAD Quad karticama, pa ko voli UAD to je to, na zalost ne razumem se previse u arhitekturu DSP procesora itd...
Svaki UAD...solo,duo,quad ima jedan te isti sharc DSP samo neki ga imaju vise puta.Ovo u Apolu je uad kao i svaki drugi sa istim dsp-om koji je star otprilike dobrih desetak godina...shvatas sada sta je problemcic?Ako i rese putem nekog svog soft bridgea da 64-bitni plug inovi prorade na uad2-ci,to ce biti vrlo,vrlo budz resenje.Opravdano se sumnja da bez uad-a 3-ke i novog dsp-a nema nista od real 64-bita.Zbog toga sam pominjao da UA verovatno na brzinu hoce da se rese preostalih sharc-ova(nagomilanih ne nadajuci se svet.ekon.krizi itd),usput namame jos malo musterija za plug inove koji su stvarno vrh,tu samo pohvale...a posle ce videti sta ce.64-bitne plug inove obecavaju u 2012,kada?u decembru?....taman kada prodaju dovoljno Apola i jos malo uad-a.Negde polovinom 2013-te,ljudi ce shvatiti da je problem sa real 64-bita neresiv a UA ce izbaciti uad3 i apolo 2 i dati besplatan upgrade plug inova kao satisfakciju...slicno je bilo i sa uad-om kecom.Koristili su cipove starih grafickih karti koji su ok gurali stare plug inove...a onda su napisali nove od kojih su po neki dignuti dvaput zauzimali ceo resurs-resenje???pa moras da kupis UAD2 a za utehu kao dobio si besplatno da koristis i na dvojci plug inove koje si vec jednom platio,ijaoooo.........Ko hoce moze odmah da spuca 3000evra na Apolo,ja preporucujem cekanje ili kupovinu neceg drugog sto ce ionako da tuce brzoprezivljavajuci UA Apolo poduhvat po kvalitetu.Daj boze da se varam ali...pratio sam debelo sta se desava cekajuci 64-bita i pitajuci se otkud odjednom tolika neazurnost u UA i ovo mi se cini kao sasvim logican odgovor.Ali....cuda su moguca,steta je sto nema matorog Bila,dok je Pantelija radio sve je bilo u redu.Pozzzz

Last edited by quake2; 21-01-2012 at 10:45 PM.
Old 21-01-2012, 11:17 PM   #37
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
Ovo u Apolu je uad kao i svaki drugi sa istim dsp-om koji je star otprilike dobrih desetak godina...shvatas sada sta je problemcic?
Jasno mi je sada, nisam znao da zbog tog SHARC-a imaju poteskoca da naprave x64 plaginove. Mada, ja ne vidim koji je big deal u vezi toga, osim sto neki x64 hostovi ne mogu da procitaju x86 plaginove, ali to mora nekako da premoste kako bi plaginovi mogli da se koriste u recimo x64 Cubase-u bez Cubase-ovog bridge-a, jbrdige-a itd... Koliko znam nema nikakve razlike u zvuku izmedju recimo x64 i x86 fabfiltera... S obzirom da se koristi njihov DSP power, ne razumem kako bi x64 arhitektura uticala na to da se bolje iskoriste resursi samog x64 OS-a na racunaru? Cini mi se da oni jasno naglasavaju koliko instanci odredjenih pluginova moze da se digne odjednom sa njihovim UAD-ima... Jos ako premoste da to radi bez problema u x64 arhitekturi, super, sve da je i unutra i Nokia 3310 Efekti su super, rade u okruzenju i to je to.

Po meni nekoliko najbitnijih stvari vezanih za ovaj uredjaj i to da bude pozeljan za all around resenje su:
1. STABILNI DRIVERI , znaci ako zele da im proizvod bude top moraju da naprave ultra stabilne drajvere, makar priblizno RME-u.
2. Da naprave x64 plaginove koji bez problema mogu da se koriste u svim x64 hostovima
3. Da konvertori budu dobri, a s obzirom da je u pitanju UA, i da mnogi obozavaju UA 2192 od njih se mnogo ocekuje od konvertora u Apollu.
4. Da preampi budu iole upotrebljivi

Ali ako su tvoja predvidjanja tacna da ce uskoro menjati DSP chipove, stavljati nove, praviti nove UAD-e, onda unatoc tome i ako konvertori na njemu budu dobri, treba se strpiti i sacekati noviju verziju Apolla sa novim cipovima, jer ce je verovatno biti onda kad izadje UAD3

Last edited by Jan; 21-01-2012 at 11:22 PM.
Old 22-01-2012, 12:17 AM   #38
quake2
Banned

Quote:
Jasno mi je sada, nisam znao da zbog tog SHARC-a imaju poteskoca da naprave x64 plaginove. Mada, ja ne vidim koji je big deal u vezi toga, osim sto neki x64 hostovi ne mogu da procitaju x86 plaginove, ali to mora nekako da premoste kako bi plaginovi mogli da se koriste u recimo x64 Cubase-u bez Cubase-ovog bridge-a, jbrdige-a itd...
Pa znas kada je Intel Willamette proradio na 64-bita....nikad.Resice oni to verovatno bez jbridgea...ali sa svojim bridgeom,a ti bridgeovi,ukljucujuci i ovaj u logicu rade kao....tako kako rade.

Quote:
Koliko znam nema nikakve razlike u zvuku izmedju recimo x64 i x86 fabfiltera...
Slazem se,zvuk nije problem.

Quote:
S obzirom da se koristi njihov DSP power, ne razumem kako bi x64 arhitektura uticala na to da se bolje iskoriste resursi samog x64 OS-a na racunaru?
Uticala bi dobro iz jednog razloga....nema nigde i nikakvog bridgea,valjda je to sasvim dovoljno?

Quote:
Cini mi se da oni jasno naglasavaju koliko instanci odredjenih pluginova moze da se digne odjednom sa njihovim UAD-ima...
Da,kazu za vec napisane plug inove....ali je po gutanju resursa sasvim jasno da strateski prave sve zahtevnije plug inove.Negde 2014-te ce verovatno izaci plug koga ce quad moci da digne dva puta ako ne smisle nesto drugo.UA su firma kao i svaka druga,moraju da nateraju korisnike da uvek iznova i iznova kupuju njihove proizvode,nista tu nema cudno.Jedino je zalosno sto to ne rade praveci sve bolje i kvalitetnije proizvode, vec na druge nacine.

Quote:
Po meni nekoliko najbitnijih stvari vezanih za ovaj uredjaj i to da bude pozeljan za all around resenje su:
1. STABILNI DRIVERI , znaci ako zele da im proizvod bude top moraju da naprave ultra stabilne drajvere, makar priblizno RME-u.
onda kupis RME i ne razmisljas

Quote:
2. Da naprave x64 plaginove koji bez problema mogu da se koriste u svim x64 hostovima
to im je nocna mora

Quote:
3. Da konvertori budu dobri, a s obzirom da je u pitanju UA, i da mnogi obozavaju UA 2192 od njih se mnogo ocekuje od konvertora u Apollu.
UA 2192 se vise ne pravi,a poslednja cena je bila 3000$ za dva kanala...Apolo bi morao da kosta barem 5-6 hiljada ako bi imao barem pribliznu konverziju.

Quote:
4. Da preampi budu iole upotrebljivi
Neko ce ih sigurno koristiti,ali za te pare mozes da dobijes samo nesto slicno preampima iz ff800 koje koliko znam koristi samo onaj ko mora.UA nisu objavili da su pronasli neku spektakularnu novu semu za pravljenje kvalitetnih preampa po do sada nevidjeno niskim cenama koji se usput mogu strpati u tako mali prostor.

Quote:
Ali ako su tvoja predvidjanja tacna da ce uskoro menjati DSP chipove, stavljati nove, praviti nove UAD-e, onda unatoc tome i ako konvertori na njemu budu dobri, treba se strpiti i sacekati noviju verziju Apolla sa novim cipovima, jer ce je verovatno biti onda kad izadje UAD3
U pravu si,najbolje se strpeti.Bice verovatno vrlo brzo i uporednih testova pa ce nam stvari biti jasnije.Da ne dodje do zabune,ja nisam korisnik ff800,ali je to po meni i dalje najpovoljnija kupovina za male i manje srednje studije.Pozzzz

Last edited by quake2; 22-01-2012 at 12:22 AM.
Old 22-01-2012, 12:44 PM   #39
soundman
Member

Mene u celoj prici zanima nesto drugo, na koji nacin su uspeli da u Apolu UAD bude realtime (ili 2 ms sve komplet) a UAD u standardnom izdanju i te kako povecava latenciju?

Mozemo li mi dobiti UAD koji ce da radi u realtimeu?
soundman is offline   Reply With Quote
Old 22-01-2012, 09:54 PM   #40
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Vjerovatno na isti način kako to radi i Scope - pluginovi se ne izvršavaju kroz ASIO driver nego direktno u njegovom driveru. Latencija je zapravo problem komunikacije kroz OS, a ako je komunikacija plugina s hardverom direktna, kroz driver, onda se to može srušiti na minimum.
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules