Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

View Poll Results: DeEsser prvi ili zadnji u vokal lancu?
Prvi 7 23.33%
Zadnji 15 50.00%
Ne koristim 8 26.67%
Voters: 30. You may not vote on this poll

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-01-2012, 02:47 AM   #1
loscolorados
Member

Default Anketa: DeEsser prvi ili zadnji u vokal lancu?

Dali stavljate DeEsser prvi ili zadnji u vokal lancu, i naravno ZA?TO? Mislim da ?e sad nastat rat ( Na gearslutzu je 64 za prvi, a 61 za zadnji)

Last edited by loscolorados; 16-01-2012 at 02:49 AM.
loscolorados is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2012, 08:15 AM   #2
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Default Re: Anketa: DeEsser prvi ili zadnji u vokal lancu?

Zadnji.
Na taj način znam da se neće dogoditi nikakve promjene koje bi mogle utjecati na deesser, tipa kompresor dodatno pojača s-ove nakon što sam namjestio deesser...
Old 16-01-2012, 03:50 PM   #3
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Prvi.
Kao i EQ-cut, on je problem solver pa mi je to logično učiniti na početku, prije ikakvih daljnjih intervencija,a pogotovo ne prije prostorno-modulacijskih efekata.

Last edited by Reinhardt; 17-01-2012 at 10:08 AM.
Reinhardt is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2012, 04:28 PM   #4
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

NIKAD ne koristim deesser...!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2012, 04:43 PM   #5
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

stavljam ga posle kompresora a pre EQ.. jer ne bih da mi kompresor razjebava dinamiku koju je dieser već uradio, a opet, lakše mi je da farbam iza njega, jer ako bi bustovao visoke eq pre njega, samo bi ga terao u jači rad.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2012, 04:57 PM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Dodao sam anketu (poll) na thread, pa oni koji su vec rekli svoj stav, mogu dodatno i da glasaju (izraze svoju demokratsku volju, ili kako se to vec,.... ).

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2012, 07:58 PM   #7
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Najpametnije je ako se radi u DAWU da se rucno otklone essovi, mali posao ali je jako efikasan nacin da se resi problem, s obzirom da se lepo prepoznaju u editingu. A onda se izbegava i mogucnost da plug nesto sjebe ( tj covek kji to namesta). Ali pre de esera je po meni vaznije usnimiti to kako treba u zavisnosti od glasa koji se snima, pa nekom kombinacijom tamnijeg mikrofona ili tamnijeg pre ampa ako je mikrofon svetliji (obicno se nema dobar izbor mikrofona) ili na kraju i intervencijom na samom snimanju, mada to zna da bude jako bolno, ali je ipak moguce malo korigovati usnimak u samom startu. Dobri pevaci sami vode racuna o tome dok uvezbavaju jer imaju iskustvo. I na kraju moje misljenje, mnogi pevaci sa govornom manom ili izrazenim de essom su popularni iako im se to cuje, recimo Dino Merlini, ali mu nista posebno ne smeta a ni umanjuje popularnost.
Braca is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2012, 08:41 PM   #8
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Klasicne de-essere retko koristim. Kad treba de-essing koristim neki od kompresora sa sidechain funkcijom (Rchannel mi u zadnje vreme to radi). I zaista nekad mi je prvi u lancu, nekad zadnji, nekad malo pre i malo posle :S

Kod pevanja retko koristim de-esser, ako bas nesto iskoci, onda to otklonim rucno. Ali kod repovanja je zaista potreban jer su slova s veoma cesta i malo je tesko i mukotrpno editovati tolika S slova (bude ih i preko 300) (evo oko 15-ak ih je samo u ove dve recenice sto sam napisao ), narocito u srpskom jeziku i francuskom (francuski je pakao za sibilante i svetle mikrofone) i veoma je bitno lepo ih izvajati. Pensado i Ken Lewis (jedan od najpoznatijih hiphop miksera) stalno pricaju o de-essingu kao jednom od najbitnijih procesa kad su pitanju rap vokali, mada ja ne osecam potrebu za toliko in depth de-essing kad je u pitanju engleski jezik, njihovo sss je nekako prashkastije od nasheg vise je kao eshhh, nego esssss, ako me razumete... Ali eto Pensado kaze da ga koristi na pocetku lanca, u mom slucaju zavisi kao sto rekoh, nekad na pocetku, nekad na kraju, nekad po malo i tamo i ovamo, nekad uopste ne...
Jan is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2012, 09:59 PM   #9
Haxli
Pro Member

Upravo tako nekako... bez nekog preteranor pravila...
Haxli is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2012, 11:54 PM   #10
loscolorados
Member

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Pensado kaze da ga koristi na pocetku lanca, u mom slucaju zavisi kao sto rekoh, nekad na pocetku, nekad na kraju, nekad po malo i tamo i ovamo, nekad uopste ne...
da on ima teoriju da uvijek oduzima frekvencije prije kompresora, a dodaje poslje
loscolorados is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules