|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Junior Member
|
![]()
Boggy, hvala na uključenju! I po?tovanje!
Znam da sa par cm ne mogu ni?ta, gledao sam teme i vidio da ispod 50 cm nemam ?ta...Ne računajuči blokete, dakle ciglu koju ću ispuniti pijeskom - ili zvučno izolacijsku opeku, koliko bi recimo trebalo za pristojnije demfanje? Vidio sam da se kod vas u Srbiji (ja sam iz Zagreba) proizvodi Azmafon - u Kragujevcu - to je valjda ne?to kao kamena vuna kod nas? Dakle taj materijal se stavlja na "ro?tilj", tj ispunjava se. I onda na to knauf - gipsane ploče. Ako lupam bezveze oprosti-te, moguće je da se desio negativni transfer podataka kod učenja! ![]() I jo? jedno pitanje,ako mo?e... Simetrija prostora, pretpostavljam se odnosi na zvučnu izolaciju prostora. Dakle sve četiri strane,tj pet - sa plafonom, trebaju biti izolirano jednako? A poslije se akustičkim tretmanom-apsorberi difuzori - rije?avaju ne?eljene frekvencije? I te frekvencije ispod 500 Hz te?ko da ću zaustavit bez cm, jel tako? ![]() Unaprijed hvala! Nenade, hvala na odgovoru. Naručit ću knjigu, mo?da zatreba. A i zanima me. ?to se tiće mojih panela...Kad sam to radio slijedio sam dosta va?ih uputa, imam dva panela na kotačima no nisu sigurno-naravno kao tvoji.Koristio sam kamenu vunu, napravio bass trapove i apsorbere a piramidalnu spu?vu koristio kao difuzor. Pobolj?ao sam, sa minimalno ulo?enog stanje u sobi,no daleko je to od onoga ?to bih sada ?elio imati. Linkove ću pogledati, hvala!! ?to se tiće kvalitetnih studija, razumijem ?to priča?. I mi u Zg nemamo ba? "pravih" studija, jedino na televiziji - mada je i to upitno...par puta sam snimao tamo i nisam ba? presretan. Jedino kaj imaju SSL-ov pult od pola miliona dolara...a gluha u kojoj se snima bubanj ima 6 kvadrata. Vidi? sad sam se sjetio da smo tamo jednom snimali klavir i vokal - vokal je bio ograđen panelima...hm...hm...No soba je puno veća tako da.... U principu, razumije?, meni to treba za snimanje vlastitog materijala - albuma, za rad na idejama te za stvarno kvalitetnu snimku svega-osim naravno bubnja - koju mogu poslije nositi u studio na mix. Ove "manje" stvari tipa reklame i takve gluposti - da mogu fini?irati doma i predati eventualno na mastering. Ili, naravno, otvorit limiter ili Fab filter pa puknut gentle wide mastering i pokupit honorar! ![]() Dakle jedna prostorija...... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
|
![]()
Bez zamjere molim ali imaš dosta elementarna pitanja i ako češ se stvarno odlučiti da uložiš ozbiljniju svotu novca i napraviti konkretniji radni prostor, potraži si savjetnika, jer na kraju če biti novac ili bačen ili neiskorišten kako bi moglo da bude i razlika če ti pokriti savjetnika. Po iskustvima tako na kraju to ispada (ispada premnogo puta da je sve bili veoma slabo osmišljeno...).
Dakle prvo zidove napravit i onda unutrašnju akustiku, ako imaš "faktor susjeda" u formuli onda če iči mnogo novca ako želiš nešto ozbiljno da dostigneš. Pramidalni sundjer se koristi za absorpciju ne difuziju. Simetrija mora da bude po osovini slušanja levo/desno, to se odnosi i na jednaku rigidnost stijena a ako je ta drugačija onda obrnuti tako da je levo i desno jednako ili se primeni kakvo drugo rešenje ako je previše kvačkasto... jednako je sa akustičkim elementima. Pamučna vuna je slična kamenoj, staklenoj, celuloznoj, konopljinoj... i dobar je odabir ako je baš to želja i ako je dostupna. Obična kamena vuna gustine 50kg/m3 debeline 10cm radi odlično i do 150Hz, gušča još niže. Jeste nije sve u "pravim" studijima ako nema sposobnog produkcijskog tima, onda je bolje slabiji studio i odličan tim... majmun na najboljem kompjutoru nije dovoljan ![]() ... tu knjigu imajo mnoge univerzitetske knjižnice. A pored nje sigurno kakvo još zanimljivija...
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
![]()
Onda se ne smaras sa izolacijom. Utisaj kad slusas.
![]() |
#14 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
![]()
Ne znam da li smo se razumeli, rekoh, "se(be) ne smaras"... ne mene ili nas... nas ionako ne mozes smarati posto smo dobrovoljno ovde... sami sebe smaramo...
![]()
![]() |
#16 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Sad ću staviti skicu pa,evo, molim savjet... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Junior Member
|
![]()
Slike su male pa se ne dobija realniji prikaz no dobro, valjda će se ne?to vidjeti. Dakle skicirao sam jednu prostoriju u L obliku. Ima pokretni gobo element koji bi se polukru?no kretao vodilicama u podu te pretvarao prostore u re?iji i "napola" gluhu
![]() To je u principu mrcina-te?ka, no trebalo bi se moći izvesti...Mo?da staviti vodilice i u plafon. Ukupna kvadratura cijelog prostora je 27 kvadrata. No kada se preklopi sa gobo elementom ispada re?ija - 16.5, gluha- 14.2. Klavir bi isto pio pomičan, vodilice i ?ine u podu, koje ga stavljaju na centar - kad se prostor pretvori u "gluhu" prostoriju. Kad se rastvori ponovo u Re?iju, pomiće ga se odesno do kraja. ?to mislite o ideji, mo?e li to funkcionirati? Govorim o pristojnoj snimci. O izvedbi jo? nisam tazmi?ljao, moram porazgovarati sa arhitektom. Prve tri slike su Re?ija druge tri - Gluha. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Junior Member
|
![]()
Zadnja slika gluhe.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Junior Member
|
![]()
Skica sa opekom - dakle izolacije cca 40 -45 cm....
Sveukupuno 31,45 kvadrata. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Moderator
|
![]()
AKo ide? sa kontrolnom po du?ini i pored sa strane u L sa snimaonicom:
ideja sa vratima mo?e da ide ka tom smeru ali; masa neka bude koliko ide slična kao ostali zidovi. Jedanput sam konstruisao drsna vrata, punjena sa kvarcnim peskom (deeblina je bila 25cm ima podosta xxx kg ![]() Druga opcija je sa polukru?nim okretanjem, dihtovanje je nekoliko lak?e jer se mogu gobo/vrata na kraju pritisnuti uz naslone kamo se vrata zatvore. Ali sa takvom masivnom separacijom opet dobije? dva dosta mala prostora. Bolja ti je ideja kad ima? gobo/prolaz/vrata iza leđa u kontrolnoj onda je ispo?tovana i simetrija rigidnih zidova uzdu? ose slu?anja, ne treba toliko mase i mo?e da to bude dosta dobra bas trap ali separacija u niskim srednjima i niskim nije ba? ne?to posebno ali dobro, monitoring kod trekinga nema? na glasno ili treking na slu?alice. Ako ipak ima? potrebu za ozbiljnom separacijom onda mo?e i treča varijanta. Taj L oblik ti je zadan sa sada?njim razpolo?ivim prostorom za dograđivanje?
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Uzivo iz Studija | dawid | Promocija radova | 4 | 19-07-2010 11:37 AM |
Preinaka mog studija | ANITA | Dizajn i konstrukcija studija | 12 | 22-06-2010 10:43 PM |
Od nule do studija | alhoholicar | Dizajn i konstrukcija studija | 34 | 15-03-2010 11:13 AM |
renoviranje studija | SandRob | Dizajn i konstrukcija studija | 173 | 27-09-2009 08:36 AM |
gradnja studia | Theory | Dizajn i konstrukcija studija | 53 | 11-11-2008 09:42 PM |