|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Superoperater
|
![]()
Ok, hvala vam na odgovorima, ne bih da off topicim sad o energetici na forumu i da popunjujem rupe u znanju na tu temu, samo jos da rezimiramo - mozda to i nije tako offtopic, kad bolje razmislim :
Znam da je nulovan sistem zapravo tri faze i nula - bez uzemljenja, pa sam u tome trazio krivca za brum... Posto je mesto uzemljenja negde u trafo stanici (na to sam mislio kada sam rekao da je nula i uzemljenje jedno isto), shvatam da dolazi do te razlike u potencijalu, zbog gubitaka u kablu do trafo stanice i tako dalje. Zato sam proveravao da li bi se pojavila ta razlika potencijala izmedju nule/GND u zgradi i kada bi se postavilo posebno uzemljenje. To se inace i radi u studijima i sl - pravi se "tehnicko uzemljenje", struja odvojena od ostatka instalacije ( jel tako ? ) Mislim da je ovaj slucaj sa kablovskom TV specifican, zbog onoga sto je Boggy rekao i ne radi se o tome ovde. Uzeo sam kabl od kablovske TV za primer, jer sam tu primetio da se javlja brum (dok je antena na kompjuteru), ali to drmusanje struje se javlja i kada dodirnem nulu/GND i cesmu na primer (ponekad) - zbog te razlike mesta uzemljivanja (cesma - zakopana u zemlju pored zgrade i sasija ves masine uzemljena u shuko - odatle sam i dobio ideju za uzemljenje preko vodovodnih cevi) A u slucaju udara groma, ta razlika bi se jos vise povecala (dovoljan je jedan korak, pa da se stvori razlika potencijala na mestu udara groma izmedju leve i desne noge - zbog ogromnog napona) Da li bi mozda neki DI-BOX pomogao sa GND LIFT opcijom ? Trebalo bi...
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 28-09-2011 at 11:34 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Member
|
![]() Quote:
sad si me zaintrigirao, pa sam si dao malo vi?e truda i prekopao po svojim priručnicima u ormaru i naravno, na nezaobilaznom google-u.... nigdje nisam na?ao preporuku da se to nesmije, ali ako je to tako kod vas zakonski regulirano, u to nemogu i ne?elim ulaziti, ali gromobransko uzemljenje se po definiciji izvodi kao neovisno uzemljenje u odnosu na uzemljenje električne instalacije, a ako se već i povezuje u jedinstveni sustav, onda se ugrađuju posebni (induktivni) za?titni elementi koji ?tite "kućnu instalaciju" od strujnog udara prilikom udara groma. Tako da bi se i u toj situaciji pojavila razlika potencijala između gromobrana i uzemljenja.
![]() |
![]() |
#23 | |
Member
|
![]() Quote:
balun je odlično rje?enje, ali ?to se ovog ostalog tiče... da, činjenica je da stari CRT-ovi imaju vruću masu na konektoru svojeg tunera, ALI, ti isti televizori imaju izolirano SMPS napajanje (dakle, galvanski odvojeno) i samim time, ta "vruća masa" pliva u zraku i slobodno se smije uzemljiti..... ionako se vanjske antene montirane na krovu preko svojeg nosača spajanju na gromobransko uzemljenje (kao i svi ostali ?iljati pretmeti na krovu), te je zapravo masa kabela od antene uzemljena po deafoltu.
![]() |
![]() |
#24 | |
Member
|
![]() Quote:
vrlo često studiji koji su građeni za tu namjenu imaju ukopanu bakrenu ploču ispod re?ije ba? za tu namjenu.... prekopaj malo po netu... to ameri jako vole ![]() ovo sa (pasivnim!) DI-boxom je na tragu rje?enja... u biti ti treba odvojni transformator, dakle, mora? galvanski odvojiti dva uređaja da bi izbjegao brum usljed razlike potencijala.... isti koncept kao onaj balun transformator koji je Boggy spomenuo malo iznad
![]() |
![]() |
#25 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#26 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Probali smo, davnih dana, ne znajuci propis, da "izboksujemo" za jedan studio nezavisno uzemljenje jer je to realno MOGLO da se trazi, objekat je bio nov, u izgradnji, ali su nas iz EDB odbili sa navedenim objasnjenjem... inace im je bilo savrseno jasno sta zelimo da dobijemo time... od svega smo mogli da dobijemo prioritet, te da imamo zasebnu klemu na postojecem uzemljivacu, i direktnu vezu do studija... ali zasebno uzemljenje... ne. Problem je prelazna pojava u toku udara groma, (cak) NE konkretno u kucu u kojoj je studio, nego u okolini, nego je problem povratnog potencijala putem uzemljenja u trenutku kada se energija munje prazni u zemlju )relevantan je "napon koraka")... tada izmedju dva RAZLICITA uzemljivaca moze biti kratkotrajan smrtonosan potencijal a samim tim i izmedju dva nezavisna uzemljenja, koja mogu doci u dodir sa covekom na neki sumanuti nacin, ali nije iskljuceno. Recimo nedostaje ti uticnica pa provuces razvodni gajtan iz druge sobe sa drugim uzemljenjem, ukljucis dve UZEMLJENE sprave u razlicita uzemljenja, i ako ih obe drzis sa rukama... grom u okolini moze da te ubije, eto tako sam ja to razumeo P.S. Awacs, svejedno je da li kuca ima gromobran ili ne... poenta je u galvanskoj vezi sa dve odvojene tacke u zemlji koje na neki pogodan nacin mogu doci u obe istovremeno u dodir sa jednim covekom. P.P.S. I da, to obicno nije tem prirucnika jer se ne tice konkretne realizacije uzemljenja, nego projektovanja instalacija i zakonske regulative, tako da za ovih informacija obicno nema u prirucnicima, vec cesce u Sluzbenom Glasniku ili cemu vec.
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 29-09-2011 at 08:24 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Member
|
![]()
@Boggy
zato i ka?em da nebih ulazio u zakonsku regulativu ![]() tu si apsolutno u pravu oko napona koraka i o toj razlici potencijala.... po svim "zakonima fizike" je to uredu, ali, (sada govorim napola hipotetski, a napola iznosim svoja razmi?ljanja) kada se radi takav sistem sa odvojenim uzemljenjem za studio (dakle, re?ija, gluhe sobe i ostalo u studiju) ... kolike su ?anse da ti treba produ?ni kabel iz susjedne sobe? ako već radi? električnu instalaciju za studio, onda če? naravno osigurati dovoljan broj utičnica po zidovima i dovoljan broj razvodnih letvi po rackovima i slično....napraviti kontrolnu ploču za uključivanje pojedinih sekcija u studiju i tako to... stvarno s enemogu sjetiti situacije da je netko trebao u ovim varijantama kabel iz druge sobe (da bi se mogla hipotetski dogoditi situacija sa gromom i dvije neovisno uzemljene sprave) Inače..... ako je uzemljenje napravljeno korektno, ova varijanta sa prioritetom, odnosno, da se mo?e? nakačiti direktno na uzemljivač sa svojom klemom nije lo?a ![]()
![]() |
#28 | ||||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
![]()
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 01-10-2011 at 08:54 AM. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Member
|
![]()
Samo da ka?em da je i meni jedan monitor zujao.Ali sku?io sam za?to.Naime.
Kabel od monitora je prolazija blizu zida a sa druge strane zida je bila stara televizija koju je baba gledala. I ja sam prijetija da kad baba gleda televiziju da mi zuji,kao da hvata neki signal.Maka sam kabel i sve je stalo. Hehehe neznam oce li ti biti od pomoci ali mozda nekom bude. pozz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Senior Member
|
![]()
[quote=n00b;312959]Evo, taman kad sam poce risavat akustiku same sobe, pojavilo se zujanje u monitorima.
Radi se o krk rokit 6, i oba su pocela zujat u isto vrime. Doduse mozda su i prije al tek sam sada primjetio, i evo vcrs ne mogu zaspat. Zuje kad su spojeni u struju bez ikakvog balansiranog ili nebalasiranog kabela. Proba sam prominit naponski kabel. Nista. Chekira sam sve ostale uticnice u kuci. Nista. Simptomi su jako lagano zujenje i sum. Cujno samo kad je potpuna tisina. Sto uciniti? Servis? Ne pada Last edited by nikolaivanic; 01-10-2011 at 05:02 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Zujanje gitare.... | magnum | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 6 | 29-09-2010 04:05 PM |
Zujanje, brujanje kabla? | disco violence | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 9 | 01-02-2009 02:51 PM |
Električna gitara - zujanje | Matko | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 6 | 19-12-2008 08:06 AM |
kontrola monitora | gricko | Monitoring | 19 | 24-06-2008 05:31 PM |
Kako otkloniti iritirajuce zujanje UPS-a? | disco violence | Computer Hardware | 4 | 14-08-2007 04:41 PM |