Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-09-2011, 09:05 PM   #21
W.N.R.
Junior Member

W.N.R.'s Avatar

Default Re: Projekt studio u stambenoj zgradi

Moze i da proda zvucnike , doda jos 2000EUR i uradi samo kvalitetnu zvucnu izolaciju!
E tad moze do mile volje (u sitne sate posle svirke) glasno da vodi ljubav sa pevacicama (ili pevacima ako je u trendu) i niko nece imati pojma sta se u njegovom stanu desava..
Bar neku vajdu da ima..

Vidite kako je lako postati expert za niskobudzetni akusticki tretman malih prostorija..

Jedino mi nije jasno kakav je pakleni plan imao .. recimo .. Eomsy i koliko desetina hiljada eura je u startu planirao da potrosi za akusticki tretman..??
W.N.R. is offline   Reply With Quote
Old 26-09-2011, 09:20 PM   #22
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by W.N.R. View Post
Moze i da proda zvucnike , doda jos 2000EUR i uradi samo kvalitetnu zvucnu izolaciju!
.......
Ne moze, nema kvalitetne zvucne izolacije za 2000EUR...

Znaci, nisam tako rekao, stavio sam i tretman i izolaciju pod navodnike (ne bez razloga)
Apsolutno je nemoguce napraviti ista u akustici i monitoringu da se moze meriti sa najkvalitetnijim (standardnim) slusalicama, vrhunskim DAC-om i vrhunskim pojacalom za slusalice, a da se utrosi (priblizno) isti novac...

Sve to, kosta najvise 3000EUR, a ako covek zna da radi na tome, omogucuje prakticno vrhunske mixing/mastering uslove za slusanje, + sto ne pravi nikakvu buku (te se nista ni ne mora izolovati)

Znaci, to je prakticno singularitet... cim se mrdnes odatle, a TRAZIS isti kvalitet, cene pocnu da budu (mnogima nerazumno) velike.

Divljanje bass frekvencija niko ne trpi, a taj deo je i u akustickom tretmanu a i u zvucnoj izolaciji basnoslovno skup ako se podje od predubedjenja kakvu vecina posetilaca Rumskog ima o cenama, a da pri tom znaju sta im se svidja kad je odziv bassa u pitanju.

Znaci... neuporedivo!

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 26-09-2011 at 09:27 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 26-09-2011, 10:23 PM   #23
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
.........

Jedino mi nije jasno kakav je pakleni plan imao .. recimo .. Eomsy i koliko desetina hiljada eura je u startu planirao da potrosi za akusticki tretman..??

Eomsy je dosta ustedeo svojom snalazljivoscu i ekspertskim poznavanjem tehnologije i materijala. Daleko od toga da je planirao i da je na kraju potrosio 10kEUR i na zvucnike (ADAM A7) i na akusticki tretman...
Pri tom su svi svesni da je on uradio neki pristojni akusticki tretman sa nekim pristojnim zvucnicima,...i to je sve.

Za vrhunski (znam da su Behringer i ostali otrcali ovu rec, ali sta da vam radim... nema bolje) rezultat treba dosta vise para... recimo da se za 25kEUR moze dobiti vrhunski akusticki tretman u maloj sobi zajedno sa vrhunskim custom aktivnim monitoringom, ali BEZ zvucne izolacije. Cak je i to povoljno posto za 25kEUR moze mozda da se nadje samo vrhunski par monitora... i kraj. nema ni akustike ni prostorije.... ah, da.... u cenu od 25kEUR nije uracunata cena stambenog prostora.. a najjeftiniji je moguci (cene m2 prostora su basnoslovne ako je plafon preko 3m i ako je prostorija u centru BG), itd... itd...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 26-09-2011, 10:25 PM   #24
W.N.R.
Junior Member

W.N.R.'s Avatar

Nemam nameru da bilo kome protivrecim ili pravim sprdnju.. Ova tema me stvarno interesuje i sad se pitam kako treba da shvatim :

post br.8
i
post br.9

na prvoj strani ovog thread-a ???
Old 26-09-2011, 10:27 PM   #25
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Nemam nameru da bilo kome protivrecim ili pravim sprdnju.. Ova tema me stvarno interesuje i sad se pitam kako treba da shvatim :

post br.8
i
post br.9

na prvoj strani ovog thread-a ???
Sta te konkretno zanima, odnosno sta ti konkretno nije jasno?

Evo i 8:
Quote:
Citajuci druge thread-ove , ocekivao sam upravo ovo sto je Boggy napisao , a to znaci da smo na odlicnom putu da se stvari uproste i konkretizuju!!

Samo jos da resimo jednu nedoumicu...??

Da li ovo znaci da sve zidove i plafon treba prvo "tretirati" recimo kamenom vunom - azmom - gips , pa tek onda preko toga paneli i SChunks?
Iako sam totalna neznalica slozicu se da to ne moze da bude lose , ali to onda nije nisko-budzetna varijanta !!
Ako si mislio na obicne zidove: tretirati panelima i SC-ovima onda ce dilema biti resena vec u narednom post-u gde cu UZ ODOBRENJE autora razbacanih post-ova i thread-ova postaviti link-ove za izgradnju i montazu svih bitnih elemenata koje smatram jeftinim i korisnim!!
Ako negde i pogresim slobodno raspalite po kritikama..

Jos bih dozvoli sebi da napomenem da

OVO NIJE NACIN KAKO SE PRAVI IDEALNI CONTROL ROOM

vec da za iste ili slicne pare u odnosu na izvikane sundjere(ako sam dobro iskalkulisao) uz malo truda ljudi stvarno dobiju BOLJI prostor za rad u stambenoj zgradi..

Ako neko zeli vise i bolje moze dosta toga da nauci na ovom forumu, a moze i da upise odgovarajuci fakultet ili neka lepo brate plati profesionalcu i to je to!
Hvala ljudi..
i 9:
Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Ne, dovoljno je da se uradi taj prvi tretman pa preko toga binarni difuzori. Kao sto si mogao da procitas, osnovni tretman od 20-40cm OBUHVATA i "SuperChunks" (SC) bas-trapove, barem sam tako mislio da sam napisao.

Old 26-09-2011, 10:38 PM   #26
W.N.R.
Junior Member

W.N.R.'s Avatar

Da li je moguce da SC-ovi , panel apsorberi i binarni difuzori na njima za sobu 4m X 3m X 2,5m kostaju vise od - lupam...- 1000E ?
Ako kostaju 1100 ili 1300 nije opasno , ali ako to "zadovoljstvo" kosta vise od 4-5 hiljada onda ja prvi glasam "ZA" da brisemo thread!

P.S.
..bez obzira da li ce neko u tom prostoru da radi na Truth-ovima ili mozda nije na vreme posetio forum slican ovom pa su mu bili losi 1029 nego kupi i 8040 pa mu sad stoje za ukras.. , a moze i trampa za zvucnu izolaciju

P.P.S.
Mozda bi post br.8 trebalo procitati u celosti - u originalu..

Last edited by W.N.R.; 26-09-2011 at 10:47 PM.
Old 26-09-2011, 10:48 PM   #27
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Da li je moguce da SC-ovi , panel apsorberi i binarni difuzori na njima za sobu 4m X 3m X 2,5m kostaju vise od - lupam...- 1000E ?
Ako kostaju 1100 ili 1300 nije opasno , ali ako to "zadovoljstvo" kosta vise od 4-5 hiljada onda ja prvi glasam "ZA" da brisemo thread!
A... kapiram... sta te muci... problem je sto su SC i paneli za sobu NEDOVOLJNI da vrhunski srede bass... recimo... ostace dosta divljanja na koje se moras navici... to je kompromis.
To moze da se sredi vrhunski u adekvatno vecoj prostoriji, ali kosta daleko vise, ... cak i da je samo kamena vuna.... zamisli koliko kosta 10-15m3 kamene vune a gde je konstrukcija koja ce to da nosi i kojesta drugo... a trosi se i prostor.
Pokusaj da ustanovis razliku izmedju vrhunskog tretmana i DIY tretmana koji se obradjuje po belosvetskim i domacim forumima... oni su kompromis, borimo se (mi koji kao nesto znamo) a i ostali clanovi da se za najmanje para dobije KVALITET, s tim sto se kvalitet oseca od 5k pa navise... sve ostalo prakticno predstavlja zagluvljivanje prostorija, bez dovoljno tretmana, materijala, rada, truda da se smiri bass (najvaznije!), najvise sto se moze uraditi je da se sredi donji mid i da se doda malo refleksija nazad u sobu... i to je kraj, a to NIJE vrhunski rezultat, ako se slazes... to je neki pristojni tretman tek malo bolji od nikakvog... ali ipak bolji... jer sundjeri iako skupi ne obezbedjuju CAK ni to.... odnosno obezbede da soba zvuci drugacije, ali ne i bolje...
Quote:
P.S.
..bez obzira da li ce neko u tom prostoru da radi na Truth-ovima ili mozda nije na vreme posetio forum slican ovom pa su mu bili losi 1029 nego kupi i 8040 pa mu sad stoje za ukras.. , a moze i trampa za zvucnu izolaciju
Sta god, sa pricom o slusalicama sam dotakao vrhunski kvalitet slusanja... ne "malo bolji od nikakvog"... i pokusaj da ipak ustanovis da tu postoji znacajna razlika... a mozda je fenomen da se za tu cenu mogu dobiti vrhunski rezultati pa se to tesko prihvata... jedino sto se usi zamaraju, i ne moze dugo da se radi, i jos je problem sto vecina ne uspeva da radi "na slusalice".

Old 26-09-2011, 10:49 PM   #28
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
........
P.P.S.
Mozda bi post br.8 trebalo procitati u celosti - u originalu..
Evo originala:
Quote:
Citajuci druge thread-ove , ocekivao sam upravo ovo sto je Boggy napisao , a to znaci da smo na odlicnom putu da se stvari uproste i konkretizuju!!

Samo jos da resimo jednu nedoumicu...??
Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Za iole pristojan tretman niskih frekvencija u sobi treba odvojiti debljinu od oko 20-40cm za sve zidove i plafon, za panele debljine 10-20cm sa vazdusnim zazorom iza od oko 10-20cm, plus SC bass trapovi u svim uglovima.
.
Da li ovo znaci da sve zidove i plafon treba prvo "tretirati" recimo kamenom vunom - azmom - gips , pa tek onda preko toga paneli i SChunks?
Iako sam totalna neznalica slozicu se da to ne moze da bude lose , ali to onda nije nisko-budzetna varijanta !!
Ako si mislio na obicne zidove: tretirati panelima i SC-ovima onda ce dilema biti resena vec u narednom post-u gde cu UZ ODOBRENJE autora razbacanih post-ova i thread-ova postaviti link-ove za izgradnju i montazu svih bitnih elemenata koje smatram jeftinim i korisnim!!
Ako negde i pogresim slobodno raspalite po kritikama..

Jos bih dozvoli sebi da napomenem da

OVO NIJE NACIN KAKO SE PRAVI IDEALNI CONTROL ROOM

vec da za iste ili slicne pare u odnosu na izvikane sundjere(ako sam dobro iskalkulisao) uz malo truda ljudi stvarno dobiju BOLJI prostor za rad u stambenoj zgradi..

Ako neko zeli vise i bolje moze dosta toga da nauci na ovom forumu, a moze i da upise odgovarajuci fakultet ili neka lepo brate plati profesionalcu i to je to!
Hvala ljudi..
Sta sam propustio?

p.s. ubacio sam post 9 umesto 8... greska ispravljena!

Last edited by boggy; 26-09-2011 at 10:52 PM.
Old 26-09-2011, 10:55 PM   #29
W.N.R.
Junior Member

W.N.R.'s Avatar

Problem sa slusalicama nije samo zamaranje usiju i bol.. Napravis pauzu i gotovo..
?Oce i kosa da pocne ubrzano da opada !!!!
Old 26-09-2011, 10:57 PM   #30
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Problem sa slusalicama nije samo zamaranje usiju i bol.. Napravis pauzu i gotovo..
Nije ni samo to problem ...
Quote:
?Oce i kosa da pocne ubrzano da opada !!!!
s kosom nemam problema.

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules