|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Dvoriste u kome je studio je gazdino, on nasu buku tolerise, a itekako ima buke ispod 100Hz, jedino mozemo smetati komsijama pored, a ni oni se nisu bunili do sada...
Ali kako se ne bi bunili ni u buducnosti, hteo sam da uradim nesto "bolju" izolaciju prema spolja, a najslabija karika u tom prostoru je plafon koga skoro da nema... ostali zidovi su dupla cigla... preko 25cm debljine, velika izolaciona moc... tra lala... Izolaciona moc pregrade zavisi od 2 faktora: Gustine (tezine materijala koriscenih) i debljine pregrade i srazmerna je ovim faktorima... sto su vece gustina i debljina pregrade to je veca i izolaciona moc... predpostavlja se da je pregrada (plafon) zaptiven dobro... E sad da se ja pitam (da je moj prostor - a nije) uradio bih betonsku plocu i to bi vec bilo dovoljno... Meni hitno treba neko resenje da se poveca izolaciona moc plafona... da dotaknem apsorpcijom i najnize frekvencije... A i ovo ostalo da skinem koliko god mogu... Ja sam racunao da finansijski mogu da podnesem trosak kamene vune i ispod nje gipsane knauf ploce u vidu spustenog plafona... Ja pitam, ima li smisla trositi novac na najguscu kamenu vunu (200kg/m3)), iako ona sama po sebi nije neki izolator (u vidu pregrade) ili uzeti jeftiniju vunu i recimo dodati nesto drugo???? Ili postoji neko jos bolje a drugacije resenje.... Kao sto rekoh, livenje betona i ploce ne dolazi u obzir... Pozdrav!
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Nije bas tako na svim frekvencijama,... na srednjim i visokim moze biti "double leaf" neprikosnoveno BOLJI zvucni izolator od betonske ploce (iako je puno laksi), ali je zato po pravilu losiji na niskim, i tu verovatno nastaju svi nesporazumi i nerazumevanja...
![]() |
#3 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
I gde nastaju nesporazumi i nerazumevanja?
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
otprilike konstrukcija gips-kamena_vuna-gips koju je opisao quake2, u nekom postu gore.
Nesporazumi nastaju sto ljudi uzmu zdravo za gotovo STC (Sound Transmission Result) rating neke kombinacije i ocekuju da je izolacija u celom frekventnom opsegu takva, a nije, betonska ploca iste debljine je po prvilu uvek bolja za niske frekvencije (ispod 100Hz). Pri tom je za frekvencije iznad 100Hz, zapravo obrnuto... Ne ocekuj mnogo vise od 20dB transmisionih gubitaka (izolacija), za bilo kakvu kombinaciju koja nije beton, na frekvencijama ispod 100Hz. Takodje uzmi u obzir da tezinu izolacije koju se spremas da postavis, moras kaciti na postojeci krov koji je projektovan da moze da izdrzi crep i neku kolicinu sneznih nanosa zimi... te da ne smes preterano ugrozavati njegovu staticku izdrzljivost, jer ce se u suprotnom srusiti. Betonska ploca moze da se projektuje da bude izdrzljivija od drvene krovne konstrukcije pa se jos kojesta moze kaciti na betonski plafon.
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 24-09-2011 at 11:01 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Jeste.
Pitanje je koliko te košta ojačavanje krova da možeš da spustiš recimo dosta dobar double leaf (i on košta mnogo, nije gips i izolacija free kad se ide sa 3 ili četiri pločama X 2 (duble leaf)) ... onda se udaljiš sa cjenom i od betonske ploče. Kako god financijski; obje varijante če ti osigurati veoma dobre razultate da se nečeš svađati sa komšijama ali treba imati na umu kako če ti se buka prenositi u okolinu iz drugih površina prostora, je li tvoji zidovi dosta blokiraju zvuk i otvori u zidovima (vrata, prozori...).
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Nova podsekcija foruma "LIVE SOUND" moguca? | SBaudio | Predlozi i sugestije | 10 | 05-07-2010 07:41 PM |
"glupi"ASUS (i "pametni"Gigabyte) | milanCHE | Computer Hardware | 20 | 26-06-2009 12:01 AM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |
Gluva soba unutar rezije u potkrovlju - a da te ne ubiju komsije... | tillco | Dizajn i konstrukcija studija | 12 | 10-03-2008 08:46 PM |
"gluva" soba | Arthur | Dizajn i konstrukcija studija | 40 | 12-07-2006 06:19 PM |