Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-09-2011, 06:47 PM   #21
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Renderovani fajl mnogo slabiji nego projektni???

Quote:
Originally Posted by nikolaivanic View Post
Kako to da jedan kiborg ne zna kako mu radi limiter?
On bas samo ODSECA vrhove - sve sto je preko zadatog napona ostavlja ravno, tj ne prenosi nikakve informacije o naponu iznad limita. Stoga se i zove limiter.
Ako zelis da ti mix bude nabudzen, kompresija 1:2, 1:3 je uglavnom premala. Nju ja cesce koristim u snimanju da ogranici dinamiku u pevanju, gitari, bassu, za svaki slucaj jer se i vokali i instrumentalisti tesko kontrolisu a snimanje ispod -10db mi nije interesantno.

Paul White (sound on sound) preporucuje, za povecanje glasnoce u mastering fazi bas gornji recept, prvo 1;4-1;6, posle 1;6-1;10 (skoro limiting).
Iz mog iskustva, nekako izadje slicno.

Ako zelis da imas koliko toliko priblizni oblik krive zvuka originalu, limiter nikako nije resenje. Kompresor proporcionalno (u zavisnosti izabrane krive - ratio, soft, hard knee...) smanjuje dinamiku iznad odredjenog zadatog napona (treshold) za razliku od limitera koji iznad tresholda sve sto naidje ostavlja na nivou tresholda, tj ravno.
Napravi probu sa sinusoidom u sound forgeu pa ces videti.

I limiteri mogu imati promenjivo koleno koje se cesto koristi za emulaciju zasicenja magnetofonske glave/trake ili cevnih pojacala i tada (u ogranicenom obimu) daju interesantne rezultate.

Druga je prica produkcijski zahtev tj boja zvuka koja moze da i pored velikih izoblicenja dobijenim jakim limitiranjem, odgovara projektu.

Dosta uputstava o kompresorima iznosi pojavu utisavanja visokih... i ja sam primetio da posle prija malo eq...

Postoje i multiband kompresori koji uz dobru postavku resavaju oba pitanja cak sa superiornim rezultatima ali treba dosta vezbe sa njima.
Ok, i sam shvatas da je kompresor sa velikim ratiom ustvari limiter. Ako koristis "recept"po kome stavis kompresor sa velikim ratiom na izlaz, to je kao da si stavio limiter Pa o cemu drugom ja pricam ? Ne kazem da treba da nabije treshold limitera na -30dB. Samo da regulise pikove na kraju.

Bitna stvar ovde: Limiteri seku sve preko tresholda... Pa cemu onda onoliki parametri na njima ? Limiteri kao VST, nisu prosto - limiteri. Imaju svasta nesto da bi se sprecio totalni klip signala. Zamisljeni su kao finalni efekat, zato imaju u okviru sebe i dither (skoro svi) i cutoff filter za niske frekvencije (opet voxengo limiter) , oversampling, look ahead i svasta jos... Ne znam odakle ti ideja da prosto odseku peak signala. Pre toga urade jos gomilu stvari da bi se secenje izbeglo. A seces te vrhove i kompresorom sa ratiom od 1:10 koji pri tome ne vodi racuna da signal ne predje 0dB FS. Ni u jednom svom miksu nisam primetio da je neka sinusoida odsecena, a svaku pesmu proverim u forgeu... Koristim "limitere" dosta cesto.

Dva kompresora, gde je jedan tzv glue kompresor sa ratiom 1:4, a drugi sa fast attackom i velikim ratiom je isto kao i kompresor + prosti limiter za ubijanje pikova koji su prosli kroz prvi kompresor. Vidjao sam i ja taj nacin, moze ali... to mi nije elegantno resenje ! Ima daleko boljih sprava za krajnje pikove i zovu ih limiteri

Kompresor NE utice na visoke, sem ako je tipa analogne simulacije neke starudije LA2A i sl, pa ima pot za "flatness" Mozda moze da ti promeni percepciju visokih, zato sto menja generalno zvucnu sliku ostatka spektra, ali opet zavisi sta i koliko si ga namestio i gde si ga upotrebio... Ovako kako kazes, pravilo je da utisava visoke, kao LP filter na izlazu, sto je netacno.

Najzad, dinamicki procesori se na kraju stavljaju da ispeglaju da ne kazem los ili ne tako idealan mix. Neki savetuju i da se stavljanje bilo kakvog kompresora/limitera na izlaz izbegava, ali za to je potrebno da mix bude totalno ujednacen...

A ti saveti, tipa video sam na SoS i sl, mis'iiim... Pogledaj neki YT klip, da vidis na koji nacin ih ljudi koriste i zasto ih ima na kraju skoro svakog master lanca. Svako ima svoj nacin rada, neko ide peske, neko se vozi autom. Obojca ce stici... Negde...

Last edited by psionic; 15-09-2011 at 08:10 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 15-09-2011, 09:02 PM   #22
Granata
Member

limiter ne odseca nego smanjuje, osim ako nije podeshen da odseca.
limiter je kompresor namenjen za limitiranje.

sva ta uputstva su pogreshna jer zavise od materijala i onoga shta hocesh.
uzmesh prouchish shta rade limiteri i kompresori pa podesish kako ti najbolje zvuchi.
ako nemash vremena ni interesovanja da prouchish, onda izaberi neki preset na limiteru i vozi.
a to nishta nece pomoci ako mix ne valja, a to je najcheshci razlog shto ne zvuchi glasno.
ako mix ne valja limiter a i kompresor ce samo da unishti stvar umesto da poboljsha.
Granata is offline   Reply With Quote
Old 15-09-2011, 11:03 PM   #23
nikolaivanic
Senior Member

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Ok, i sam shvatas da je kompresor sa velikim ratiom ustvari limiter. Ako koristis "recept"po kome stavis kompresor sa velikim ratiom na izlaz, to je kao da si stavio limiter Pa o cemu drugom ja pricam ? Ne kazem da treba da nabije treshold limitera na -30dB. Samo da regulise pikove na kraju.
Pa cime smanjujes dinamiku ako limiter samo regulise pikove?

Quote:
Bitna stvar ovde: Limiteri seku sve preko tresholda... Pa cemu onda onoliki parametri na njima ? Limiteri kao VST, nisu prosto - limiteri. Imaju svasta nesto da bi se sprecio totalni klip signala. Zamisljeni su kao finalni efekat, zato imaju u okviru sebe i dither (skoro svi) i cutoff filter za niske frekvencije (opet voxengo limiter) , oversampling, look ahead i svasta jos... Ne znam odakle ti ideja da prosto odseku peak signala. Pre toga urade jos gomilu stvari da bi se secenje izbeglo.
To je onda neki kompresor prerusen u limiter?

Quote:
A seces te vrhove i kompresorom sa ratiom od 1:10 koji pri tome ne vodi racuna da signal ne predje 0dB FS. Ni u jednom svom miksu nisam primetio da je neka sinusoida odsecena, a svaku pesmu proverim u forgeu... Koristim "limitere" dosta cesto.

Dva kompresora, gde je jedan tzv glue kompresor sa ratiom 1:4, a drugi sa fast attackom i velikim ratiom je isto kao i kompresor + prosti limiter za ubijanje pikova koji su prosli kroz prvi kompresor. Vidjao sam i ja taj nacin, moze ali... to mi nije elegantno resenje ! Ima daleko boljih sprava za krajnje pikove i zovu ih limiteri
U prvom postu ja sam predlozio dva kompresora (drugi uz jaku kompresiju dodatno zaobljuje vrhove da bi odsecanja od strane limitera bila sto manja) i limiter...

Quote:
Kompresor NE utice na visoke, sem ako je tipa analogne simulacije neke starudije LA2A i sl, pa ima pot za "flatness" Mozda moze da ti promeni percepciju visokih, zato sto menja generalno zvucnu sliku ostatka spektra, ali opet zavisi sta i koliko si ga namestio i gde si ga upotrebio... Ovako kako kazes, pravilo je da utisava visoke, kao LP filter na izlazu, sto je netacno.
Fizioloski ili kako, meni je cujnost visokih posle kompresije manja, smanjeni su tranzijenti i sl...

Quote:
Najzad, dinamicki procesori se na kraju stavljaju da ispeglaju da ne kazem los ili ne tako idealan mix. Neki savetuju i da se stavljanje bilo kakvog kompresora/limitera na izlaz izbegava, ali za to je potrebno da mix bude totalno ujednacen...
Obicaj u klasici (mada ne apsolutni)... I ja volim originalnu dinamiku al ko nas pita? Its the loudness warrr

Quote:
A ti saveti, tipa video sam na SoS i sl, mis'iiim...
pa covek ima studio... pise, prilicno cenjen... + slaze se sa mojim poznavanjem problematike i teorijom (koju takodje postujem)

Quote:
Pogledaj neki YT klip, da vidis na koji nacin ih ljudi koriste i zasto ih ima na kraju skoro svakog master lanca. Svako ima svoj nacin rada, neko ide peske, neko se vozi autom. Obojca ce stici... Negde...
... slazem se

... samo nek zvuci... i da na kraju to neko uopste slusa

Last edited by nikolaivanic; 15-09-2011 at 11:25 PM.
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 15-09-2011, 11:43 PM   #24
nikolaivanic
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Granata View Post
Tacno. Limiter smanjuje prvi izvod krive Uiz=f(Uul,t) izlaznog napona na nulu u slucaju da je Uul>Utreshold+dUknee.

= odseca
(malo se zezam sto ne znaci da nije tako)

Quote:
ako mix ne valja limiter a i kompresor ce samo da unishti stvar umesto da poboljsha.
Supertacno

Last edited by nikolaivanic; 15-09-2011 at 11:49 PM.
Old 15-09-2011, 11:59 PM   #25
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Quote:
Osnovna primena limitera je da garantuje da signal nikako ne moze preci odredjeni (zadati) nivo. (jako korisno kao zastita od izoblicenja-overload-a, odn. preopterecenja nekog od elektronskih uredjaja u lancu, kada recimo ide snimanje uzivo,a nije bilo vremena za tonsku probu)

Druga namena je ako se zeli sacuvati originalna dinamika izvodjenja. (pr. stvar je dosta tiha, ali ima 2 mesta gde signal ode dosta "na gore". Ta 2 mesta ti odredjuju nivo signala na traci, ali zato u ostalim delovima imas los odnos signal-sum. Podesis limiter da reaguje samo u tim trenucima i moci ces da podignes ceo snimak za nekoliko decibela sto nije malo).

Opet zavisi od dosta parametara i materijala, sta i kako uraditi.

Pozz

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2011, 12:39 AM   #26
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

@nikolaivanic

Quote:
Originally Posted by nikolaivanic
Pa cime smanjujes dinamiku ako limiter samo regulise pikove?
...
To je onda neki kompresor prerusen u limiter?
Ovo je malo podrugljivo, cini mi se. Pricam o kraju lanca na master kanalu i o koriscenju limitera da se smire pikovi. Procitaj MOLIM TE par postova unazad, pa onda ovako nastupaj.

Quote:
Originally Posted by nikolaivanic
U prvom postu ja sam predlozio dva kompresora (drugi uz jaku kompresiju dodatno zaobljuje vrhove da bi odsecanja od strane limitera bila sto manja) i limiter...
Na kraju si i ti dodao limiter ? Cemu, ako on samo sece pik tj klipuje, pa to ce isto da se desi i bez njega... Ne kapiram koja mu je onda tu uloga...

Sta da ti kazem - skroz si u pravu. Ako ne citas moje postove i vadis recenice iz konteksta komentarisuci ih netacnim stavovima, onda nemam sta da dodam. Mozes i rucno da crtas waveforme za stringse, ali je mnogo lakse uzeti gotove iz banke. Nemam nameru da ti drzim lekcije i ukazujem na (ocigledne) nedostatke i greske tvog - kompresor pristupa, jer tako se to radi, jelte - tako bar kazu u SoSu. A oni su mnogo pametniji od mene...

Moj savet - uzmi malo pa sam eksperimentisi sa plaginovima, dosta se razlikuju ponekad od OTBa i ne vaze ista pravila kao za OTB miksanje. Batali teoretisanje sa polovicnim poznavanjem onoga sa cime radis.

@ostali
Probajte sami sta vam lezi, ali imajte na umu da rad OTB i ITB nije uvek jedno te isto !

Last edited by psionic; 16-09-2011 at 01:02 AM.
Old 16-09-2011, 01:31 AM   #27
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Bez FabFilter-L limitera - zumiran deo gde je namerno napravljen klipping. Jasno se vidi da je signal klipovan na oko 00:02:30

Sa FabFilter-L limiterom - zumiran deo gde je namerno napravljen klipping. Nema klipa, jer ga je plagin "sredio" kako valja. Cak je i nivo celokupnog signala podignut za 1.5 dB u odnosu na predhodni nivo.

Oba puta koriscen je samo FabFilter-L, bez dodatnih kompresora i slicnog. Setovanje limitera (nazovi ga kako hoces, oni ga prodaju kao LIMITER) Treshold -1.5, Allaround algoritam, attack 10 mS, release 250 mS, lookahead 2mS, intersample peak detection ON, 4x oversampling, dither ON... Parametri koje neces naci na analognom OTB limiteru kakve koriste ti "velikani" iz SOSa koji su se proslavili u proslom veku.

Mozda sada izgleda kao da sam samo smanjio audio koji je klipovao, pa sad ne klipuje, ili kao da je generalno tisi, ali evo i celih isecaka - zoomed out - ne vidi se jasno gde je klip zbog rezolucije sinusoide, ali se jasno vidi da je limitovani klip cak i jaci, ali bez klipa (sto se vidi u zoom delu)

Last edited by psionic; 16-09-2011 at 02:24 AM.
Old 16-09-2011, 01:40 AM   #28
nikolaivanic
Senior Member

Quote:
@nikolaivanic
Ovo je malo podrugljivo, cini mi se. Pricam o kraju lanca na master kanalu i o koriscenju limitera da se smire pikovi. Procitaj MOLIM TE par postova unazad, pa onda ovako nastupaj.
@psionic... mislis ovo?

Quote:
Nesto ti tu nisi najbolje skontao... Kompresor ne mora da ubije visoke, isto tako limiter ne radi samo odsecajuci vrhove. To radi kada ne stavis nista na master. Radi ono sto mu zadas da radi, kao i kompresoru (pogledaj npr voxengo limiter - ima nekoliko algoritama za limiting, ukljucujuci tu i clipping)
??? Samo pokusavam da razbistrim sta to nisam skontao

Quote:
Na kraju si i ti dodao limiter ? Cemu, ako on samo sece pik tj klipuje, pa to ce isto da se desi i bez njega... Ne kapiram koja mu je onda tu uloga...
on je zadnja brana pred digitalni kliping... i za jos koji db pojacava zvuk. Algoritam limitera u programu (ili hardverski) daje lepsi oblik odsecene krive signala nego DA ili AD converteri u klipingu ili neki zbunjeni program koji ne zna sta da radi sa +1db...

Quote:
Sta da ti kazem - skroz si u pravu. Ako ne citas moje postove i vadis recenice iz konteksta komentarisuci ih netacnim stavovima, onda nemam sta da dodam. Mozes i rucno da crtas waveforme za stringse, ali je mnogo lakse uzeti gotove iz banke. Nemam nameru da ti drzim lekcije i ukazujem na (ocigledne) nedostatke i greske tvog - kompresor pristupa, jer tako se to radi, jelte - tako bar kazu u SoSu. A oni su mnogo pametniji od mene...

Imas na compu ikonu... nije vazno dal pise limiter ili dusko dugousko na njoj, ako smanjuje dinamiku bez odsecanja vrhova onda je unutra algoritam kompresora. Ako + odseca vrhove onda ima i algoritam limitera. Ako ima eq, onda ima i taj algoritam... itd. (napr wave hummer...)

Quote:
Moj savet - uzmi malo pa sam eksperimentisi sa plaginovima, dosta se razlikuju ponekad od OTBa i ne vaze ista pravila kao za OTB miksanje. Batali teoretisanje sa polovicnim poznavanjem onoga sa cime radis.
UFFF... ma ne brini, one formule sam izmislio

Quote:
@ostali
Probajte sami sta vam lezi, ali imajte na umu da rad OTB i ITB nije uvek jedno te isto !
ISTINA!

Last edited by nikolaivanic; 16-09-2011 at 01:55 AM.
Old 16-09-2011, 01:47 AM   #29
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Algoritam limitera u programu (ili hardverski) daje lepsi oblik odsecene krive signala nego DA ili AD converteri u klipingu ili neki zbunjeni program koji ne zna sta da radi sa +1db...
Ne razumem sta je "lepsi oblik", klipujuci vrhove ? Klip je klip - for fuck's sake... Pogledaj moje "vrhove" u postu iznad tvog... BTW, zovu ih "Limiteri" i kao takav sam prihvatio naziv. Ovo je 21 vek, mozemo da nabudzimo nas limiter, zar ne ?

Quote:
Samo pokusavam da razbistrim sta to nisam skontao
Prijatelju, nisi ti tu nista skontao... Iscitaj malo bolje taj SOS magazin...

Last edited by psionic; 16-09-2011 at 02:03 AM.
Old 16-09-2011, 02:01 AM   #30
nikolaivanic
Senior Member

Quote:
Ne razumem sta je "lepsi oblik", klipujuci vrhove ? Pogledaj moje "vrhove" u postu iznad tvog... BTW, zovu ih "Limiteri" i kao takav sam prihvatio naziv. Ovo je 21 vek, mozemo da nabudzimo nas limiter, zar ne ?
.......
Prijatelju, nisi ti tu nista skontao... Iscitaj malo bolje taj SOS magazin...
Psionichik, ti si moj drug ihik, ne zelim da te uvredim,
ali, hiku osnovama studijske tehnike na Rumskom sve lepo pise... ne mogu da nadjem... sumanut.. cek... nema...?

... ne mogu da ti pomognem... idem ... da dremnem

Last edited by nikolaivanic; 16-09-2011 at 02:25 AM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules