Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-08-2011, 11:00 AM   #1
File
Senior Member

Default zidani zid ili samo monta?ni

imam veliku prostoriju koju bi podjelio na studio i re?iju...sad je pitanje, da li sazidati zid od cigli pa onda s jedne i s druge strane raditi drvenu re?etku kamenu vunu osb ploce i ?to već ide...ili je bolje to napraviti bez sredi?njeg ciglenog zida....??? znam da je sa zidom skuplje, ali ciglu imam, treba samo sazidat ..ali pitanje je, dali je lo?ije...hvala
File is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2011, 12:45 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: zidani zid ili samo monta?ni

Quote:
Originally Posted by File View Post
imam veliku prostoriju koju bi podjelio na studio i režiju...sad je pitanje, da li sazidati zid od cigli pa onda s jedne i s druge strane raditi drvenu rešetku kamenu vunu osb ploce i što već ide...ili je bolje to napraviti bez središnjeg ciglenog zida....??? znam da je sa zidom skuplje, ali ciglu imam, treba samo sazidat ..ali pitanje je, dali je lošije...hvala
Nikako nije losije.
Veca masa zida = bolja izolacija.
Te ako pokusas da istu masu napravis "montazno"... nece vise biti jeftinija od cigle...
Zidaj i uzivaj!

Srecno!

BTW, omalterisi taj zid... ili barem reci zidaru da ti ga lepo isfuguje. Vazduh ne sme da prolazi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 30-08-2011 at 12:47 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2011, 02:16 PM   #3
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Ja bih (kao sto sam i kod mene uradio) ozidao ciglom dva zida, paralelna na npr 5-10cm rastojanja, a izmedju popunio peskom.....

Ako je to skupo onda mozes samo jedan zid koji ces malterisati obostrano, ili (kao sto sam ja uradio), ako je lepa cigla, ostaviti vidljive fugne i nemalterisati (ala engleski zid).....

Cene, okvirno - malterisanje - 6eura/m2, rigips zid oko 15e/m2, ako malterises onda jos oko 3eura po m2 za gletovanje i bojenje (za gips takodje). Sve u svemu, najeftinije je na kraju najbolje - 2 zida bez maltera i popunis peskom izmedju (i naravno, vezes ih armaturom)
Old 30-08-2011, 04:13 PM   #4
File
Senior Member

hvala...ali moj je plan, ne znam jeste me shvatili...da i s jedne i s druge strane bude drvena re?etka odmaknuta od zida kamena vuna i onda 2 sloja rigipsa...tako i s druge strane...znaci rigips,rigips,vuna,zrak,zid,zrak,vuna,rigips,rigip s...jel to pretjerano i da li je ispravno...ili..koja je najbolja opcija...s tim da ne bi si ba? ni oduzimao previ?e prostora
File is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2011, 04:24 PM   #5
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Ako krenes sa masivnijom solucijom, tj 2 reda cigli, onda presjek gledan sa jedne strane na drugu izgleda ovako...

Kamena vuna/vazduh/cigla - (pijesak izmedju 2 reda cigle) - cigla/vazduh/kamena vuna
Old 30-08-2011, 04:45 PM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by File View Post
hvala...ali moj je plan, ne znam jeste me shvatili...da i s jedne i s druge strane bude drvena rešetka odmaknuta od zida kamena vuna i onda 2 sloja rigipsa...tako i s druge strane...znaci rigips,rigips,vuna,zrak,zid,zrak,vuna,rigips,rigip s...jel to pretjerano i da li je ispravno...ili..koja je najbolja opcija...s tim da ne bi si baš ni oduzimao previše prostora
Sve smo te shvatili, nije preterano, i ovo sto ti drugi predlazu moze cak i da se pojednostavi sa debljim zidom od cigle, bez peska... dobro ce da radi.

za izolaciju niskih frekvencija moraju ici slojevi u sledecem "redu": masa, masa, masa, masa, masa, masa, masa.... itd. (mislim da si shvatio )

Princip masa-vazduh-masa vazi za visoke frekvenicije iznad 1kHz i to BOLJE radi za te frekvencije od obicnog zida (ili duplog), ali radi GORE za niske frekvencije.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 30-08-2011 at 04:47 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2011, 08:31 PM   #7
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

vidi samo i druge sisteme gradnje.... meni se gips u studiju nikada nije dopadao (prakticno da, ali zvuchno ne)

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules