![]() |
zidani zid ili samo monta?ni
imam veliku prostoriju koju bi podjelio na studio i re?iju...sad je pitanje, da li sazidati zid od cigli pa onda s jedne i s druge strane raditi drvenu re?etku kamenu vunu osb ploce i ?to već ide...ili je bolje to napraviti bez sredi?njeg ciglenog zida....??? znam da je sa zidom skuplje, ali ciglu imam, treba samo sazidat :-)..ali pitanje je, dali je lo?ije...hvala
|
Re: zidani zid ili samo monta?ni
Quote:
Veca masa zida = bolja izolacija. Te ako pokusas da istu masu napravis "montazno"... nece vise biti jeftinija od cigle... Zidaj i uzivaj! :D Srecno! BTW, omalterisi taj zid... ili barem reci zidaru da ti ga lepo isfuguje. Vazduh ne sme da prolazi |
Ja bih (kao sto sam i kod mene uradio) ozidao ciglom dva zida, paralelna na npr 5-10cm rastojanja, a izmedju popunio peskom.....
Ako je to skupo onda mozes samo jedan zid koji ces malterisati obostrano, ili (kao sto sam ja uradio), ako je lepa cigla, ostaviti vidljive fugne i nemalterisati (ala engleski zid)..... Cene, okvirno - malterisanje - 6eura/m2, rigips zid oko 15e/m2, ako malterises onda jos oko 3eura po m2 za gletovanje i bojenje (za gips takodje). Sve u svemu, najeftinije je na kraju najbolje - 2 zida bez maltera i popunis peskom izmedju (i naravno, vezes ih armaturom) |
hvala...ali moj je plan, ne znam jeste me shvatili...da i s jedne i s druge strane bude drvena re?etka odmaknuta od zida kamena vuna i onda 2 sloja rigipsa...tako i s druge strane...znaci rigips,rigips,vuna,zrak,zid,zrak,vuna,rigips,rigip s...jel to pretjerano i da li je ispravno...ili..koja je najbolja opcija...s tim da ne bi si ba? ni oduzimao previ?e prostora
|
Ako krenes sa masivnijom solucijom, tj 2 reda cigli, onda presjek gledan sa jedne strane na drugu izgleda ovako...
Kamena vuna/vazduh/cigla - (pijesak izmedju 2 reda cigle) - cigla/vazduh/kamena vuna |
Quote:
za izolaciju niskih frekvencija moraju ici slojevi u sledecem "redu": masa, masa, masa, masa, masa, masa, masa.... itd. (mislim da si shvatio :D ) Princip masa-vazduh-masa vazi za visoke frekvenicije iznad 1kHz i to BOLJE radi za te frekvencije od obicnog zida (ili duplog), ali radi GORE za niske frekvencije. |
vidi samo i druge sisteme gradnje.... meni se gips u studiju nikada nije dopadao (prakticno da, ali zvuchno ne)
|
da da...shvatio sam...:-) a koji jo? naćini osim gipsa ili osb ploce...znam da postoje čuda, ali je to uglavnom ono ?to dolazi nakon 'zida' apsorberi, reflektori i dr....?ta ka?ete na to da jedan zid u live roomu ostavim ciglu neo?bukanu...vidio sam to u par studija...jer najbitnije mi je napravit solidnu sobu za bubanj...za gitare i vokale se uvjek mogu postavit kojekakvi paneli koji mogu dodatno 'ugasiti' prostoriju
|
Quote:
|
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 03:37 PM. |