Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-07-2011, 05:03 PM   #11
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Pomoć oko izbora programa

Quote:
Originally Posted by Hadgy View Post
?ta reći osim hvala puno za pomoć.

Mislim da je upravo brzina prenosa ideje iz glave u sam program najbitnija stavka. Mo?da je u meni problem ?to se tiče Reasona i sporog snala?enja u njemu. Npr, kad ?elim recimo da uradim stringove (ili klavir, ili ritam, svejedno), ja uop?te nisam siguran koji od Reason instrumenata da koristim, kad npr. stringovi postoje na nekoliko njih. Nekako, vi?e bih voleo da je sve na jednom mestu, kao na nekim prostijim programima koje sam ranije koristio. Imam utisak da je za rad u Reason-u najvi?e potrebno teorijsko znanje kako uop?te jedan studio i instrumenti u njemu funkcioni?u.

Koliko sam shvatio, sam koncept se razlikuje od programa do programa, pa bih zato i da probam. Zanima me i da li je isti način rada u Nuendu i Cubase-u?
to ti je vec do tvoje biblioteka, zvukova i instrumenata. Treba da prodje vremena dok ne probas puno njih, ne napravis svoje setove zvukova i templates (za brzi rad)... Jedan string je dobar za jednu stvar a drugi za drugu...tako je i sa kik-om i sa svim drugim instrumentima...
A manje vise, svo DAW su isti - svi snimaju na disk i edituju.
Jedini koji se malo razlikuju su Reason i Ableton Live.
Cubase / Logic / Nuendo / Pro Tools...manje vise isti princip rada, samo drugacije izgledaju...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2011, 07:34 PM   #12
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

nažalost, nema easy way outa, sve zahteva trud, posvećenost i vreme koje ćeš potrošiti dok u nekom od programa ne napraviš svoj workaround u kome se brzo i lako snalaziš. Ipak su to profesionalna oruđa, i za većinu njih je potreban kurs ili obuka da se brzo snađeš, ili dug i uporan put provaljivanja logike stvari. Reason nije isti tip programa kao Cubase,Nuendo ili Logic i Sonar, već je više iz ekipe Ableton Live i Fruity loops, creative tool. Ovo ostalo su još komlpeksnije platforme za profesionalno snimanje, editing i arranging musice, i postprodukciju zvuka za sliku.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2011, 10:25 AM   #13
Gillette
Member

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
na?alost, nema easy way outa, sve zahteva trud, posvećenost i vreme koje će? potro?iti dok u nekom od programa ne napravi? svoj workaround u kome se brzo i lako snalazi?. Ipak su to profesionalna oruđa, i za većinu njih je potreban kurs ili obuka da se brzo snađe?, ili dug i uporan put provaljivanja logike stvari. Reason nije isti tip programa kao Cubase,Nuendo ili Logic i Sonar, već je vi?e iz ekipe Ableton Live i Fruity loops, creative tool. Ovo ostalo su jo? komlpeksnije platforme za profesionalno snimanje, editing i arranging musice, i postprodukciju zvuka za sliku.
to sam i poku?ao da ka?em kada sam pominjao Mixcraft 5.
Upravo se na ovom programu vidi da je postojala potreba da se cela ta priča sa muziciranjem uz pomoć kompjutera - pojednostavi i učini intuitivnom.

Većina drugih programa tipa Cubase-a su priča sama za sebi i lako mo?e da te odvuče na sasvim drugu stranu od neke početne ideje.

Program kao da je pravljen za tehnofile a ne za muzičare.
Razumem da ima mnogo ljudi koji po ceo ?ivot proučavaju neke programe, srećni ?to su uspeli da "generi?u" nekakve zvuke..ali, gde je tu muzika?

Kao da je savladavanje nekog programa postalo svrha sama za sebe.
To je po mom mi?ljenju bez veze.

E sad, videćemo da li će i ostali da krenu putem Mixcrafta koji je kao ?to rekoh, dosta intuitivniji (i ne zahteva nikakve kurseve)

Ograđujem se naravno, kao pre svega muzičar (kome je do ne davno izazov bio samo da snimi gitaru u PC) i znam da ima tehnofila i audiofila koje muzika ne zanima toliko koliko sam zvuk
Gillette is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2011, 10:39 AM   #14
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Ne nisam to hteo da kažem. Moć i fleksibilnost upravo Cubasea su neprocenljivi za gomilu autora koji od muzike očekuju nešto više do 4 instrumenta. Ja sam samo rekao da ne postoji easy way da se bilo šta konkretno i kvalitetno uradi. Znam gomilu ljudi koji se bave autorskom muzikom kojima su upravo neke od tih mogućnosti dramatično promenila način razmišljanja, oslobodile ih i otvorile im kreativnost. Teško je izvlačenje iz konteksta to da samo tehnofili i audiofili mogu voleti i beneficirati od ozbiljnijih programa. Naprotiv, mislim da je do vrhunskih kreativnih pa i tehničkih visina moguće doći upravo i jedino na ovaj način. Koji iziskuje trud i volju, svakako, kao i sve što valja u životu.
Old 04-07-2011, 10:40 AM   #15
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

o kreativnosti samih produkcijskih zahvata i mogućnostima koje je tu DAW otvorio, ni da ne počinjemo.. za to je stvarno potrebno prvo imati maštu
Old 04-07-2011, 10:46 AM   #16
Gillette
Member

slažem se, samo..možda ta dramatična promena razmišljanja isključuje klasične instrumente, a uključuje razmišljanje da je PC, sa pravim DAW-om - nov instrument..što je ok. Ipak, za one muzičare koji se drže instrumenata i kojima je izazov sviranje, DAW je samo tehnička ili finansijska olakšica (da ne moraju da trče u studio i plaćaju snimanje)

mene kao gitaristu recimo nervira što moram silno vreme da izgubim na upoznavanje programa, a za to vreme sam mogao da vežbam gitaru.
A opet..moram da pravim kompromis ako hoću da tu gitaru nekako snimim, dodam poneki tepih isl
Old 04-07-2011, 04:58 PM   #17
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

relativno je lako i jednostavno snimiti bilo koji izvor zvuka u bilo koji od pomenutih programa. Čak i uraditi neke osnovne zahvate montaže i obrade. Za sve ostalo, možda je ipak bolje prepustiti to profesionalcima, ukoliko imaš iole ambicija po pitanju kvaliteta snimka.Ili to , ili naučiti sve to što ljudi koji žive od toga znaju.
Izbor je jednostavan Dosta mojih prijatelja koristi DAW upravo za pisanje klasičnih kompozicija i aranžmana za primenjenu namenu, filmovi, serije reklame, i tu im je VST i Cubase/Nuendo paket prilično nezamenljiv... još ako se koristi kombinacija klasičnih instrumenata i elektronike.. sky is the limit
Old 04-07-2011, 05:49 PM   #18
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
relativno je lako i jednostavno snimiti bilo koji izvor zvuka u bilo koji od pomenutih programa. Čak i uraditi neke osnovne zahvate monta?e i obrade. Za sve ostalo, mo?da je ipak bolje prepustiti to profesionalcima, ukoliko ima? iole ambicija po pitanju kvaliteta snimka.Ili to , ili naučiti sve to ?to ljudi koji ?ive od toga znaju.
Izbor je jednostavan Dosta mojih prijatelja koristi DAW upravo za pisanje klasičnih kompozicija i aran?mana za primenjenu namenu, filmovi, serije reklame, i tu im je VST i Cubase/Nuendo paket prilično nezamenljiv... jo? ako se koristi kombinacija klasičnih instrumenata i elektronike.. sky is the limit
Tacno tako. Uostalom, kakva je to kreativnost kada usnimis dve trake i shvatis da treba da uradis svasta nesto da bi nastavio sa trecom trakom ? To zapravo moze samo da ugusi kreativnost. Ne treba mnogo vremena da se izuci neki program. Sedni malo za racunar, mozda pozovi nekog da ti pomogne i sto kaze Artur - sky is the limit ! Za razliku od ucenja sviranja instrumenta, ovde neki rezultat mozes da postignes posle najvise mesec dana. Toliko vredi izdvojiti.
Old 04-07-2011, 05:58 PM   #19
Gillette
Member

zlikovci..ubediste me da opet instaliram Cubase..

a taman sam kupio nove žice..
Old 04-07-2011, 07:09 PM   #20
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Ma nećeš se pokajati. Ako niko drugi ne nude hteo, ja ću lično pokušati da ti razjasnim neke osnove

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules