|
Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav svima,
Evo i ja re?ih da potra?im pomoć na ovaj način, iako ne koristim forume često. Svirao sam klavir i klavijature, a sad mi je ?elja da se malo vi?e posvetim kreativnosti, tj. komponovanju. Kupio sam MIDI klavijaturu (u koju sam se zaljubio ![]() Hvala unapred na svakom savetu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
Manje vise svi DAW programi su ti slicni! Pitanje je samo ukusa ko sta vise voli ili na sta je navikao!
Probaj sa Cubase-om (ja licno to koristim), mada mislim da neces pogresiti koji god da koristis. Samo treba da nadjes odgovarajuci VSTi koji ce zadovoljiti tvoje potrebe i udri! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
MAO
|
![]()
+1
Pritom, ne bi se ja udaljavao od reasona previše, on je fantastičan creative tool, dok su ostali DAWovi više platforme za samo produciranje muzike. Idealan je spoj Reasona i Cubasea ili PT-a preko ReWire opcije, onda stvari stvarno postaju zanimljive ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Superoperater
|
![]()
Nije na zadatu temu, ali probaj obavezno Omnisphere (VST plugin) soft synth, odlican je za ambijentalnu muziku!
Sto se topica tice, ja bih se na tvom mestu navikavao na Cubaseov nacin rada. Postoji dosta programa na taj fazon - Sonar, Cubase/Nuendo, Samplitude, Reaper... Takodje ovi programi nude taj pomenuti ReWire, pa mozes da koristis interfejs sa Cubasea npr, a ustvari radis sa Reasonom... ili Fruityjem. Cubase mu dodje kao neki standard za te stvari, narocito njegova VST podrska. Ovo bi bila neka, nazovimo je - track kategorija - upisujes midi/audio informaciju u klipove na trakama i to je to - meni je ovo najdirektniji nacin rada sa muzikom, mada ima i nekih svojih mana) Dalje imas programe kao sto je Reason ili Fruity Loops (Fruity, za razliku od Reasona, podrzava VST i po mom misljenju laksi od Reasona) Nazovimo ovo track/pattern kategorija - mozes da upisujes midi/audio na trake, ali isto tako mozes da imas i patterne, koji su ustvari po par taktova muzike, kao blokovi - zgodno za techno/house Ima i Ableton koji opet nudi neki svoj pristup kreirnaju muzike - isto track/patern situacija, ali nesto drugaciji pristup od frutija i reasona. I na kraju da pomenem samo ReNoise, koji korene vuce jos sa Amige i takav mu je i nacin rada, ali je napisan skoro i dosta je unapredjen u odnosu na te stare varijante. VST Podrska, takodje postoji. Mozda si neki Old Scool trekeras, ko zna... ![]() ![]() ![]() ![]() Ima ih jos, ali mislim da uglavnom mogu da se svrstaju u neku od ovih kategorija. Probaj sistem rada koji ti najvise lezi i najmanje smeta izmedju tebe i iznosenja ideje na racunar i to je to...
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 02-07-2011 at 12:58 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
ma tako bas kako su ti vec napisali.
ja cu navesti nesto za reason malo. eto npr primer, 10 x sam kreativniji u reasonu nego u cubes. valjda sto mi je tamo nekako sve blize, i nemas puno izbora trazenja koji efekat , koji vsti. imas sempler 1.. i napravis sebi bazu semplova za taj sempler i tu ti je jedini i osnovni izbor. ne trosis puno vreme na trazenje drugih VSTi samplera i na kraju zaboravis sta si hteo. tu il ima il nema. i tako dalje. znaci , sempler sint , analog sint, drum mashine, loop plejer, combinator da sve to kombinujes, "10" efekata, prazne trake i volju na mastanje. ![]() najvise mi se svidja kod Reasona jedna za mene najvaznija stavka a to je sve semplove, loopove, i td, kad zavrsis pesmu , mozes da snimis kao jedan projekat ili jedan fajl u kome je SVEE!! presnimis to na dvd.. sutra izbrises sve HDiskove, instaliras win, pa reason. odes na taj jedan fajl i sve je tu!!! dok Cubes i svi ostali ako pobrises diskove pitace te za najmanji detalj, i ako nesto nije na nekoj particiji gde bilo on trazi ubi se, il nece nac. i glavobolja. minus je njegov export ili sabiranje kako sam cuo, e sad dal je tako i u reason 5 ne znam, pa su svi isli kao rewire sa cubes pa tamo export. rewire OK isto!! i tako dalje i tako dalje.. malo da ti je jasnije sta bi zeleo. poz
facebook Brano Vujicic (Branoy) https://www.youtube.com/user/branolovehurts/videos http://soundcloud.com/branoy https://soundcloud.com/branoy-works http://www.reverbnation.com/branoy https://soundcloud.com/branoy-pa3x |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Slozio bih se sa svim gore navedenim: Cubase/Nuendo kao osnova i Reason preko ReWire-a... Fantasticna komplementarna kombinacija... Reason je tako mocan... Mozda, ne bi bilo lose da probas i Ableton koji je pomenuo psionic. MAlo je drugaciji ali isto fatastican sa nekim svojim fazonima a mozda i prikladan za tebe jer planiras da radis sa semplovima pesama... Doduse, Reason 5 ima neke inovacije vezane za tu oblast ali se meni licno vise svidja kako to moze da se radu u Ableton-u....
pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
probao sam sve te programe i mogu da ka?em da je ubedljivo najlep?i, najjednostavniji za kori?ćenje i sa najvi?e opcija - Mixcraft 5.
evo nekoliko slika, čisto zarad upoređivanja ![]() ![]() ![]() prednosti: direktno pretvaranje u Mp3, Wav i ostale formate krajnje logičan interfejs, more semplova, VST-jeva, podr?ava sve ?ivo, itd., cena (70 tak dolara) mane: nardona verzija često baguje |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
Cubase je koliko primećujem najrasprostranjeniji, mada iskreno - ne znam za?to, jer je (bar meni) bio krajnje komplikovan i nelogičan za kori?ćenje
![]() ![]() ne znam da li je neko probao Sonar 7? i kakvi su utisci.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Superoperater
|
![]()
Ja sam radio u Sonaru 8 ranije, pa sada na X1... Slican koncept kao Cubase kako rekoh vec ranije, ali ako jednom naviknes na recimo Cubase - na shortcutove, na njegove skracenice, opcije, bolece te mnogo prelazak na bilo sta drugo. Zato sam ti rekao : probaj par programa, vidi sta ti lezi, pa se navikni. Sam za sebe, Sonar ima nekih dosta dobro resenih stvari koje bih voleo da ima u Cubaseu, ali znas ono kada si navikao da je ctrl+c kopiranje, pa ti neko uvali nekog jabucara, pa ti krenes [ctrl+c], a ono nece, pa ti ispizdis i oteras i apple i mac i Jobsa u tri lepe
![]() Ako je Cubase koji je zapravo prost - za tebe komplikovan, onda Sonar ni ne pokusavaj... Moraces malo da se pozabavis tehnikalijama, koji god da uzmes program. Ova zadnja slika koju si postavio (valjda da bi pokazao koliko je sve to zakukuljeno ?) je u stvari ubedljivo najjednostavniji program za korekciju pitcha na audio klipu, sa kojim sam ja imao prilike da se sretnem. Da li ti ovo mozda izgleda prostije (Sonarov pitch correction) ![]()
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 03-07-2011 at 03:49 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
?ta reći osim hvala puno za pomoć.
Mislim da je upravo brzina prenosa ideje iz glave u sam program najbitnija stavka. Mo?da je u meni problem ?to se tiče Reasona i sporog snala?enja u njemu. Npr, kad ?elim recimo da uradim stringove (ili klavir, ili ritam, svejedno), ja uop?te nisam siguran koji od Reason instrumenata da koristim, kad npr. stringovi postoje na nekoliko njih. Nekako, vi?e bih voleo da je sve na jednom mestu, kao na nekim prostijim programima koje sam ranije koristio. Imam utisak da je za rad u Reason-u najvi?e potrebno teorijsko znanje kako uop?te jedan studio i instrumenti u njemu funkcioni?u. Koliko sam shvatio, sam koncept se razlikuje od programa do programa, pa bih zato i da probam. Zanima me i da li je isti način rada u Nuendu i Cubase-u? |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Darwine: Startovanje Windows programa u Mac OS X (samo za x86 procesore) | kejkz | Audio Software | 18 | 29-04-2010 09:34 PM |
Pro Tools (pomoc i savjeti oko kupovine ovog programa) | ferucci | Audio Software | 1 | 27-03-2010 01:16 PM |
Pomoc oko izbora klavijature. | Milanche_show | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 12 | 02-03-2008 07:52 PM |
ZA NOVAJLIJE: Pomoć oko izbora audio opreme | kejkz | Computer Hardware | 0 | 20-02-2008 07:07 PM |
Pitanje dobrim poznavaocima programa Cubase SX | milosjeftic | Audio Software | 17 | 23-03-2005 03:59 PM |