Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-09-2010, 08:10 PM   #141
quake2
Banned

Default Re: podnozje za zvucnike

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
Pa i gume će biti na ?telanje! A ?iljke bi probao izbjeći, radi toga ?to je pod "relativno slab" ... mislim, neće mi stalci stajati na čvrstom betonu! A kako to misli? da su ti umuljavale cijelu priču, kada priča? o gumi ispod stalaka, ne ?im-ku to kaj si rekao ?
Precizniji bas,vise detalja....ceo zvuk je cvrsci sa siljcima.Nije da je sa gumom lose ali kada se naviknes na siljke posle ti tu uvek kada ih nema, bude nesto muljavo.Radi se naravno o razlikama koje nisu drasticne ali kada se sabere malo na stalcima,malo na kablovima,malo vise na akustici,malo na pojacalu,malo na konvertorima itd....na kraju to sve totalno drugacije svira.Put od 1000milja pocinje jednim korakom.Pozzz
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2010, 09:35 PM   #142
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
Precizniji bas,vise detalja....ceo zvuk je cvrsci sa siljcima.Nije da je sa gumom lose ali kada se naviknes na siljke posle ti tu uvek kada ih nema, bude nesto muljavo.Radi se naravno o razlikama koje nisu drasticne ali kada se sabere malo na stalcima,malo na kablovima,malo vise na akustici,malo na pojacalu,malo na konvertorima itd....na kraju to sve totalno drugacije svira.Put od 1000milja pocinje jednim korakom.Pozzz
OK, sada shvaćam kaj 'oće? reć', al' ja bum za sada i?ao sa tvrdom gumom ... brijem da bu to sasvim OK. Evo i par slikica, ba? sam danas dobio te gumice i glavne metalne ploče (6mm).

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 17-10-2010, 10:09 PM   #143
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Ljudi koliko vama izadje podnozje kada ga sami pravite ?
Po mojim procenama izadje oko 100 evra !!
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2011, 08:09 PM   #144
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by ugljesa View Post
Ljudi koliko vama izadje podnozje kada ga sami pravite ?
Po mojim procenama izadje oko 100 evra !!
Sorry, Uglje?a ?to mi tako dugo trebalo. Ima? pravo glede proračuna. Cirka oko 100 juro, no mene su iza?li točno 16 kuna , koliko me do?la vreća pjeska . ?elezo su mi starci dali (restovi), a boju sam nabavio (radim u tvornici boja i lakova ) ...

Evo slike kako je ispao ...

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2011, 11:42 PM   #145
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Ljudi jel se oseti toliko razlika izmedju onih siljaka i obicnih gumenih podnozja tj gume ?

Ja sam planirao da stavim siljke dole tj na itison da ne idu direktno na parket mada se bojim da mi od vibracija ne probiju i itison .....
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2011, 11:48 PM   #146
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by ugljesa View Post
Ljudi jel se oseti toliko razlika izmedju onih siljaka i obicnih gumenih podnozja tj gume ?

Ja sam planirao da stavim siljke dole tj na itison da ne idu direktno na parket mada se bojim da mi od vibracija ne probiju i itison .....
Ne siljci.. siljci ne stite ni od kakvih vibracija.. guma je ok.

Pisao sam o tome na forumu davno.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2011, 08:27 AM   #147
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Ne siljci.. siljci ne stite ni od kakvih vibracija.. guma je ok.

Pisao sam o tome na forumu davno.

pozdrav

bogi
Koje bi bilo objasnjenje (da ne kazem naucno)za tezu da guma radi bolje od siljaka?Meni su usi uvek,ali uvek govorile sasvim suprotno.Takodje su rekli isto svi koje sam nagovorio da skinu gumu i probaju siljke.
Old 01-07-2011, 08:41 AM   #148
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Koje bi bilo objasnjenje (da ne kazem naucno)za tezu da guma radi bolje od siljaka?Meni su usi uvek,ali uvek govorile sasvim suprotno.Takodje su rekli isto svi koje sam nagovorio da skinu gumu i probaju siljke.
Usi tebi govore sasvim tacnu informaciju, ali samo da je sa siljcima drugacije. Siljak je cvrsta veza, most u akustici (vibracijama), koji se uvek zamenjuje ili izostankom veze, ili elasticnom vezom (ako ne mogu stvari da levitiraju, kao u slucaju zvucnika). Cvrsta veza zvucnika i poda uvlaci i zidove u igru, zato sto su mala pomeranja dovoljna da bi zidovi svirali, s obzirom na njihovu povrsinu... itd.
Inace, pored toga sto se cuje njihov uticaj (drugacije zvuce) siljak je i izuzetan estetski, elegantan dodatak sveukupnom vizuelnom utisku, koga je, mislim, nisam siguran, izmislio jos Bang&Olufsen.

Prakticno objasnjenje koje sam pokusao jos pre pet godina da dam, mozes procitati na prvoj stranici ovog threada, btw.

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13823 (cak sam se moze biti i ponavljao sada... )

Neko moze reci da je u pitanju razlika izmedju audiofilskog pristupa, i pro audio... i slazem se sa tim.... prvi je entuzijasticki pristup, drugi je praktican... gde vizuelno ne bi trebalo da igra toliku ulogu.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 01-07-2011 at 08:54 AM.
Old 01-07-2011, 10:28 AM   #149
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Usi tebi govore sasvim tacnu informaciju, ali samo da je sa siljcima drugacije. Siljak je cvrsta veza, most u akustici (vibracijama), koji se uvek zamenjuje ili izostankom veze, ili elasticnom vezom (ako ne mogu stvari da levitiraju, kao u slucaju zvucnika). Cvrsta veza zvucnika i poda uvlaci i zidove u igru, zato sto su mala pomeranja dovoljna da bi zidovi svirali, s obzirom na njihovu povrsinu... itd.
Inace, pored toga sto se cuje njihov uticaj (drugacije zvuce) siljak je i izuzetan estetski, elegantan dodatak sveukupnom vizuelnom utisku, koga je, mislim, nisam siguran, izmislio jos Bang&Olufsen.

Prakticno objasnjenje koje sam pokusao jos pre pet godina da dam, mozes procitati na prvoj stranici ovog threada, btw.

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13823 (cak sam se moze biti i ponavljao sada... )

Neko moze reci da je u pitanju razlika izmedju audiofilskog pristupa, i pro audio... i slazem se sa tim.... prvi je entuzijasticki pristup, drugi je praktican... gde vizuelno ne bi trebalo da igra toliku ulogu.

pozdrav

bogi
Uz svo duzno postovanje jer se sa vrlo velikom vecinom stavova koje si izneo na forumu i koji su mi veoma bili od koristi (a videces da cu ih uskoro traziti jos tonu mislim da tvoj primer u ovom slucaju ipak nije dobar.Da sklonimo na stranu audiofile i te price jer ja od njih ne zivim, vec od kako ti to vec zoves "pro audia".Evo mog primera:
Sta ce da bude bolji provodnik struje izmedju potrosaca i dovoda,licna zice od zlata ili pola kvadrata ploce od olova?
Koliko god guma bila "elasticni materijal",ona ipak prenosi vibracije i to nesrazmerno velikom povrsinom u odnosu na siljke.Mislim da bi svaka dalja prica o tome iziskivala proracune koje ja ne znam da uradim i zato se iskljucivo oslanjam na usi,ali sam spreman da proucim nesto sto je neko vec uradio,pa ako negde postoji proracun po kome je na stalcima bolje koristiti gumu,vrlo sam rad da ga pregledam.A kontam i da je zesce cimanje kada akusticki dizajneri radeci klijentima posao,u svom tom haosu moraju jos da traze metalostrugara da im napravi siljke za zvucnike
Old 01-07-2011, 10:59 AM   #150
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Apsolutno siljci prenose SVE vibracije jer ako bi to sto pricas bilo tacno... spicevi za stemovanje bi se pravili od gume a ne od metala...

Quote:
Uz svo duzno postovanje jer se sa vrlo velikom vecinom stavova koje si izneo na forumu i koji su mi veoma bili od koristi (a videces da cu ih uskoro traziti jos tonu mislim da tvoj primer u ovom slucaju ipak nije dobar.Da sklonimo na stranu audiofile i te price jer ja od njih ne zivim, vec od kako ti to vec zoves "pro audia".Evo mog primera:
Sta ce da bude bolji provodnik struje izmedju potrosaca i dovoda,licna zice od zlata ili pola kvadrata ploce od olova?
Koliko god guma bila "elasticni materijal",ona ipak prenosi vibracije i to nesrazmerno velikom povrsinom u odnosu na siljke.
Ne stavlja se BILO KAKVA guma skroz pod zvucnike, nego se stavljaju elasticni nosaci, PO PRORACUNU, u zavisnosti od tezine zvucnika.

Vise o tome smo pisali na:

Sorbothane (R/E/P forum, Pro Sound Web)
Sub Decoupling on the cheap? (gearslutz forum)

Proracuni nisu preterano komplikovani, na linkovima gore imas i dokumentaciju, uputstva i tehnicke karakteristike.... nigde siljci nisu ni spomenuti... navedeni forumi, inace, imaju ambiciju da sebi dodaju "pro audio" ispred...

Quote:
Mislim da bi svaka dalja prica o tome iziskivala proracune koje ja ne znam da uradim i zato se iskljucivo oslanjam na usi,ali sam spreman da proucim nesto sto je neko vec uradio,pa ako negde postoji proracun po kome je na stalcima bolje koristiti gumu,vrlo sam rad da ga pregledam.A kontam i da je zesce cimanje kada akusticki dizajneri radeci klijentima posao,u svom tom haosu moraju jos da traze metalostrugara da im napravi siljke za zvucnike
Nije komplikovano, procitaj linkove po onim threadovima, sto sam ti dao...
A inace, vidim da bi se iznenadio kada bi saznao da je LAKSE naci siljke po Beogradu.. kakve GOD pozelis, za razliku od gumenih nosaca tacne elasticnosti.

pozdrav

bogi

p.s. Ono sto mi uradimo po proracunima, na kraju moze da se ZALJULJA, kada ga gurnes... veza je veoma elasticna ali dampovana, posle par perioda prestane i mehanicka rezonantna frekvencija sistema mora biti ispod radne ucestanosti zvucnika... kod nas bude nekoliko herca...

Last edited by boggy; 01-07-2011 at 11:47 AM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules