|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Senior Member
|
![]()
Hvala....
Nisam provlacio master, nego grupe, htio sam da mi mixer smije?a sve, a ne unutar nuenda....Imam samo 8 izlaza na focusritu liquid saffire 56...i grupirao sam bubanj na 2, gitare na 2, bas i vokale na 2 i Fx's na 2...na mixeru sam sve stavio na nulu (fadere i eqove a i gainovi su na nuli tj, trim je na najmanjem polo?aju)....Malo mi je jasnije jer mi je glava danas pametnija...vjerovatno je to sve jer varira..i ovisi o milion faktora....ne znam da li je problem ?to kad ga vracam u nuendo, moram na ulaznom kanalu dici gainove (nisu na nuli) jer signal bude slab preko line ina, kad spojim preko xlr-ova u mic input, onda bude prejak pa moram master na mixeru sti?avat..... Ja sam ocekivao da cu to tako sve na nulu stavit i da cu dobit isto ono ?to je vec napravljeno (a produkcija i mastering (mastering uvjek radim odmah na master kanalu) je vec gotova) i da cu sa mixerom samo pobolj?ati...ali sad su mi svi omjeri pomaknuti i nije to ba? to...morao bi prilagoditi sad opet sve da mi sjedne kao prije...sa eventualno boljim sumingom low endom etc...nadam se da se ku?imo....znaci ja sve opet dobijem nazad u jednom stereo kanalu koji opet ide na isti onaj mastering na kojem su i?li svi ti kanali prije mije?anja u mixeru... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Member
|
![]()
Ne znam koliko poma?e - ja smiksam miks na mikseru tako da ide otprilike do -6db maksimalno, a kad prebacujem na komp, slo?im da mi ide do otprilike -15 dbFS. Nakon toga ga lako sa limiterom dignem, a ne riskiram da mi eventualno neki tranzijenzti idu u peak.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Ovo što se tebi događa se na engleskom zove "gain staging". Progooglaj malo.
Mackie nije baš neki mikser kojim ćeš dobiti bog zna kakav zvuk. Koliko daje toliko i uzme. Ako ćeš nakon par mjeseci igranja s tim još uvijek misliti da je miks bolji na mackie-u nego u kompu onda vjerovatno nešto krivo radiš!! ![]() U kratkim crtama - ne valja ti da dižeš input level u kompu kada snimaš miks. Trebao bi kada ulaziš u mikser na svakom kanalu namještati prvo input gain, zatim level svakog kanala. Pri tome gledaš što ti na mikseru vu metri ili peak metri (ovisno što imaš) pokazuju. Gledaš da ideš tu negdje do nule. Sad sve ovisi kako je kalibrirano unutar miksera i jel veza prema kompu balansirana ili nebalansirana. Kreneš snimat miks u komp i gledaš što ti pokazuju peak metri u kompu na ulazu. I onda voziš master fadere da namjestiš da snimka bude u kompu glasna dovoljno da ne ide u clip. Dok gledaš peak metre na mikseru, računaj da ako on odlazi u crveno to nije nužno loš clipping. Slušaj pa procijeni. Ako di ide u crveno a tebi to dobro zvuči onda nema razloga da ne ostaviš da tako bude. Ako je pak u kompjuteru clip onda je to u svakom slučaju loše. Analogni clip je zapravo progresivan, pa prvo krene suptilno distorzirati da bi tek s još više gaina počelo baš ono pucanje i raspad signala. To ti je i jedan od kriterija zašto su neki mikseri bolji od drugih! Nekima je taj period kada saturiraju a još uvijek dobro zvuče velik, a na nekima ga praktički nema - odmah krenu u totalnu distorziju peakova. Postoje inaće dvije škole analognog miksa. Imaš one koji vole napucavat input gain i level na kanalima pa spuštati master, i onu obrnutu školu koji drže master level visoko a stišavaju na kanalima. Što je bolje, to svatko zna za sebe. Ja volim tražiti sweet-spot svakog kanala a to je obično relativno visoko, pa makar to značilo da master završi nisko...
![]() |
#14 |
Senior Member
|
![]()
hvala puno....ku?im da....
Na mixeru mi je sve oko 0...tj mastr je tako na 0 odprilike Omjeri tih grupa su i iznad 0 jer su napravljeni vec za stari mastering unutar nuenda - njih nisam dirao... a ulazni signal snimanja mixera moram dizati jer je nebalansirana veza pa signal bude dosta slab iako je na masteru mixera oko 0db,pa gainove di?em bar na 12 sati...cim ih di?em vi?ecem se pribli?avaju 0 tj digi-distorziji pocinje sve distorzirat i to nekako cudno, kao nekakav metalni zvuk ultra neugodan maltene kao mikrofonija ali puno gora..metalna |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
VIP Member
|
![]()
ako ti je vec dobro zvucao miks "in the box" ja se ne bi mlatio sa miksetom ! Pogotovu sto nije neki mega mikser...samo ce da te usporava, dodaje sum i krchanje !
![]() |
#16 |
Senior Member
|
![]()
mo?da volim ?um i krćanje hehehe....
Definitivno sam siguran da mi dodaje dosta puncha tj. low enda...a ne zagu?ava mastering...dokle god sam i?ao dobiti te frekvencije u mixu (in the box) sve mi se muljalo i u masteringu jednostavno nije bilo mjesta osim ako bih sve onda spustio ?to znaci da dobivam low end a gubim visoke....E sad....kako imam osjecaj da preko mixera dobivam low end isto tako imam osjecaj da gubim visoke.....Ali ne znam Trenutno ovaj snimak ?to radim je gotov i stvarno sam jako dugo mrdo po njemu i dobio dobro, te?ko da ću sad prilagodit to za analog summing u ovom slucaju....iako osjetim da su omjeri instrumenata smrdani..pogotovo su mi gitare kao malo mrljave (ali mo?da se samo radi o glasnoci i omjeru) također osjetim da cijela snimka vi?e di?e i DRMA nekako jace, tj manje je ?upljikava nekako.... Al ja ocito ne?to ne radim kako treba jer osjetim ocitu razliku, ne znam za?to bi se onda toliko na forumima raspravljali ?ta je bolje tj. da se razlika u dana?nje vrijeme skoro ni ne osjeti...da li ju ja bogme osjetim ili ne?to ne radim kako treba ![]() Mo?da je bitno spomenuti da se u ovom slucaju radi o jako extremno brzoj muzici sa brdo distorzija, a ne necemu drugom ![]() Bend dislike iz po?ege ja sam Bas i bek vokali http://www.tocka.org/depth/br.zip Al nemojte se odma' krstit na mjuzu, znam ja i lijepe muzike stvarat ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Senior Member
|
![]() ![]() ![]() ![]() Krivo sam ja bio ne?to rerouto na onom kompliciranom (mamu mu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Member
|
![]()
probaj da provuces mix kroz ssl
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Senior Member
|
![]()
aj posudi? hehe....spremio mixetu?u, kablove pocupo...a mog'o sam ostavit da bar kao izgleda..
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
summing ??? | File | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 16 | 16-01-2011 05:23 PM |
Analog synth tematika! | ANITA | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 63 | 16-01-2008 09:34 AM |
Bob Katz: Analog vs. Digital summing | Oggy | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 49 | 18-04-2006 07:43 PM |