Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 22-05-2011, 04:39 AM   #81
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Default Re: "Diskusija" o racunarima....

Koliko vidim polemika je dali se isplati kupiti Ru Daw ili ne!
Pa iz necijeg ugla sigurno ne, kao sto se i ne isplati pojesti pizzu u pizzeriji za 800 dinara.
Jer ako odes u samouslugu, 100 grama brasna, sunke , sira i ostalih potrpstina ces pazariti za 350 dinara (sve sa strujom), a pizza nije tesko sklopiva kao automobil.
Ili zasto u kaficu platiti Coca Colu 150 dinara, kada je u radnji 30.
Mislim moze i tako!
A mozes i da kupis Ru Daw, i da za 10 dana (koje ces da izgubis akajuci se oko toga) zaradis 1000 evra (ako si u situaciji da neko zeli da ti toliko plati za tvoj rad), pa ond 200 svesno potrosis vise na comp, da se nebi akao oko toga.
Elem, ne vredi ni pizza 800 dinara, ali restorani postoje, jerbo su razliciti uglovi gledanja na svet, a bogami i mogucnosti!

Last edited by LACKY; 22-05-2011 at 04:46 AM.
LACKY is offline  
Old 22-05-2011, 04:48 AM   #82
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

A mene licno pogadja ovo svo mudrovanje jer se kazu svakave stvari nekome koga i ne poznajete licno, samo zato sto se njegov stav razlikuje od vaseg...

Meni npr, windows 7 radi odlicno, zavrsava mi posao, mogu jos stosta da radim na njemu i nije me briga da li je realtime (DOS je imao RT mod - pa sta - nije zbog toga bio narocito dobar, Workbench sa Amige je derivat UNIXa, pa sam mogao da radim u samo 4 kanala na Amigi) ili je ne znam ni ja sta, bitno je da radi. Siguran sam da je OSX dobar, za mene licno nije bolji, jer nemam pojma da radim u njemu i navikao sam na windowse, svaka promena (pocev od one gde stoji dugme za gasenje prozora) me samo nervira. Eto npr boggy jednom rece da mu u sedmici ne odgovara izgled, sve nekako razbacano, a opet meni xp tako sada izgleda, posle 2-3 godine rada u sedmici. Da li je sporiji ili brzi - nemam pojma, mislim da za jedan projekat u cubaseu - oboma treba isti procenat zauzetosti procesora, ni jedan nema neke preterane razlike, opet za starije racunare slika je drugacija - na primer na moju plocu i moj procesor treba da dodam gomilu svacega da bi xp radio, dok sedmica radi "right out of the box"...

Svaki OS ima prednosti i mane. Da nije tako, niko zivi ne bi koristio windows, svi bi radili samo i iskljucivo na MACu. Opet ako stavite spori HDD i sporu memoriju i spori CPU, dzaba OSX, dzaba Windows - pocece da stuca i krklja...

Mac puca i te kako, nije ni on nepogresiv - zapravo ljudi koji ga programraju nisu nepogresivi... Manje je wannabe programera, koji su masovna pojava na Windowsu, pa uglavnom programiraju oni koji to i znaju - za razliku od PCja gde u poplavi raznog softvera postoji dosta "diplomskih radova" buducih programera, pa neko moze brzo da zakljuci da je Windows skroz nestabilan.

Krajnji cilj je stabilan audio izlaz sa dovoljno kanala i sa dovoljno snage da se kanali obrade. Alatka je u ovom slucaju toliko dobra, koliko dozvoljava da se posao zavrsi.

Tako da, batalite prazne price i to koji je os bolji - mislim da smo dosli do tacke u kojoj to sve nema nikakvog smisla. Ako znas da podesis Win da ti radi i da odaberes potrebne alate - radice besprekorno, kao i OSx, opet ako OSx napunis djubretom i dignes mu u vazduh setovanja, ne mozes vise ocekivati stoprocentu stabilnost, zar ne ?

Last edited by psionic; 22-05-2011 at 04:53 AM.
psionic is offline  
Old 22-05-2011, 07:42 AM   #83
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Ja ne bi trosio UOPSTE vreme prepiruci se sa amaterima !!

(amater = neko ko hoce da sklapa kompjuter za "tamo neku muziku"
amater = neko ko nema da plati MALO vecu cenu za PRAVI kompjuter - PC ili MAC nebitno..
amater = neko ko ne zna o cemu prica...)
DaBear is offline  
Old 22-05-2011, 09:02 AM   #84
cAAc
Banned

imam drugara koji je sklapao sam komp za audio i video i odlicno mu je obavljao posao ,cak sta vise pomagao mu je da iz ameterskog rada pocne profesionalno da obavlja neke poslove i radio je za razne privatne produkcije ali mu je trebalo nekoliko meseci da ga sklopi ..sto zbog samog istrazivanja i trazenja najboljih resenja sto zbog cekanja da se neka zeljena komponenta pojavi kod nasih dilera (nesto je donosila i tetka iz nemacke)
Sminka??? Pa pored stabilnosti i sigurnosti (nisu svi kompjuterasi koji se bave ovim poslom) i sminka je bitna ..kad promenim monitor ,kuciste ili okrecim sobu dobijem volju ,inspiraciju ,promeni mi se raspolozenje sto utice na rad(imidz coveka u poslu) ..
Najbolji operativni sistem je onaj na koji si se naucio (taj je najbrzi) osim ako shvatis da ti ni to nije dovoljno dobro pa si spreman da zrtvujes jos vremena za istrazivanje i navikavanje ,testiranje ..sve to mozes sam ako imas vremena i ako se lozis na to. ..Nema potrebe smarati ..ako znas i umes sklapaj ako ne znas i ne umes i ako te sve to ne zanima plati vise.
Ja mogu da kazem da je neko majmun zato sto komentarise neciji IQ na nacin na koji je prokomentarisao ali necu jer nije lepo

Last edited by cAAc; 22-05-2011 at 09:05 AM.
cAAc is offline  
Old 22-05-2011, 11:18 AM   #85
bornaa
Member

Default Re: jel mi mo?e neko pomo? oko konfiguracije

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
ne citam tudja iskustva (rivjue, bencmarke), nego radim svoj posao, pa iznosim svoja iskustva...
Pri tom jesam citao profesionalne analize operativnih sistema, ali njih ne mozes dobiti besplatno. Placa se pretplata.

Pa... rekoh ti da to ni ne ocekujem od tebe. Nadam se da mi barem za to verujes. Iznosim svoje iskustvo, kakvo god da je, kao replika tvom iskustvu, zato sto ovo jos neko cita osim nas dvojice....
ja priznajem da sam malo windows 7 fanboy i oprosti ako me ponese. meni iz osobnog iskustva su windowsi 7 takvo odusevljenje kakvo vec dugo nisam osjetio u svijetu operativnih sistema i stvar stvarno sljaka vrhunski pa eto, malo me pecne kad neko pljuje tak po njima. takodje smatram da su win 7 puno fleksibilniji komad softwera jer su prilagodjeni svim suludim komponentama koje danas mos nac u pc-u, dok osx ima uzi spektar komonenti koje zahtjeva a da radi kako spada (ko kad npr sklapas hackintosh). al eto, performance brojke su tu i govore da ga sedmica po?teno pra?i.
bornaa is offline  
Old 22-05-2011, 11:32 AM   #86
bornaa
Member

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Ja ne bi trosio UOPSTE vreme prepiruci se sa amaterima !!

(amater = neko ko hoce da sklapa kompjuter za "tamo neku muziku"
amater = neko ko nema da plati MALO vecu cenu za PRAVI kompjuter - PC ili MAC nebitno..
amater = neko ko ne zna o cemu prica...)
ha onda fala sta si nas posjetio i doviđenja
bornaa is offline  
Old 22-05-2011, 12:08 PM   #87
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by bornaa View Post
ha onda fala sta si nas posjetio i doviđenja
Da...moram prvo da ti pozelim sve najbolje sa tvojim daw rachunarom!
DaBear is offline  
Old 22-05-2011, 12:39 PM   #88
bornaa
Member

tenks iako ja ne sklapam komp, ja samo diskutiram. moj radi vec 2 godine ko urica, al ne znam, mozda samo haluciniram da super radi posto citam tu da je to prakticki nemoguce...kupit 5 kvalitetnih komponenti i turnut ih u utore je vra?ki ?kakljiv poso, znam... al eto, nekako sam ipak uspio. mozda me bog obdario smirenom rukom pa mogu turnut taj procesor u maticnu precizno?ću "profića"
bornaa is offline  
Old 22-05-2011, 12:51 PM   #89
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
tenks iako ja ne sklapam komp, ja samo diskutiram. moj radi vec 2 godine ko urica,
Jel ti radi i GTA i Mortal kombat najnoviji?

Bockie is offline  
Old 22-05-2011, 12:55 PM   #90
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
tenks iako ja ne sklapam komp, ja samo diskutiram. moj radi vec 2 godine ko urica, al ne znam, mozda samo haluciniram da super radi posto citam tu da je to prakticki nemoguce...kupit 5 kvalitetnih komponenti i turnut ih u utore je vra?ki ?kakljiv poso, znam... al eto, nekako sam ipak uspio. mozda me bog obdario smirenom rukom pa mogu turnut taj procesor u maticnu precizno?ću "profića"
Ajde leba ti uputi me na post u kom je neko napisao ovo ?to sam boldovao, izgleda da mi koncentarcija opada sa godinama.

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules