Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-04-2011, 03:14 PM   #101
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Novi prostor, akustika?

Quote:
Originally Posted by djzmaj View Post
Evo ovako Nadam se da sam makar na pravom putu, ako nisam potpuno pogresno shvatio...

"donja granicna frekvencija bude odredjena da udaljenje slusaoca od difuzora cini 3 - 4 talasne duzine odredjene donjom granicnom frekvencijom"

-dakle, treba da izracunam koja je to najniza frekvencija koja ce od "monitora" do zida na kome stoji difuzor imati "mesta" da razvije 3 - 4 talasne duzine?
Jel to tacno?
npr:
1000hz
340m u sekundi / 1000hz = 0.34
-znaci tonu na 1000hz treba 34cm za jedan pun period oscilacije.
tacno tako, ako mi mozak nije prokuvao na suncu.
Quote:
Mislim da ja imam oko 3.8m prostora, ali izmericu to tacno i izracunati ako sam ovaj deo dobro shvatio?
ne zaboravi debljinu tretmana na zidovima...
Quote:

Ako jesam, samo neka neko potvrdi, imam jos neko pitanjce u vezi samog QRDude-a.
.
Pitaj

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2011, 04:50 PM   #102
djzmaj
Member

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
tacno tako, ako mi mozak nije prokuvao na suncu.
udri neko 'ladno pivo... Domaci lek

Quote:
ne zaboravi debljinu tretmana na zidovima...
ok.

Quote:
Pitaj
Posto u QRDude ima ona 3 osnovna nacina za racunanje difura sa odredjenim brojem (kako to u bukvalnom prevodu biva "bunara" ili udubljenja).
Na osnovu:
-"Design frequency in hz"
-"Deepest well"
-"2D build depth"
(stojim idalje pri tome da bi da pravim 2D)

Tu frekvenciju koju sam dobio kao najnizu za koju ima mesta da se razvije 3-4 puta, jel tu frekvenciju unosim u "Design frequency in hz" i tako racunam difuzor? Jer on tu frekvenciju (npr. 600hz) predstavlja pored kao "duffuze frequency" a postoji i Scatter koji je za unetih 600hz 300hz i HF cutoff u ovom slucaju 1911hz.

Pretpostavljam da je 1911hz najvisa frekvencija na kojoj on radi nesto (ili gresim?)
Najvise me buni Scatter (ono sto "rastura"), sta je to? Da ne treba da namestim da najniza frekvencija u mojoj prostoriji koja moze da se razvije 3-4 puta bude tu ili je to nesto sto ne treba da me buni?

I jel sam dobro shvatio da se "Number of wells" kvadrira za 2D difuzor?
djzmaj is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2011, 08:21 PM   #103
analog
Senior Member

analog's Avatar

Neka me neko ispravi ako gre?im, ali mislim da je jedino bitno da rastojanje od difuzora do mesta slu?anja bude 3-4 talasne du?ine, a ne od izvora zvuka do difuzora.

?to se tiče QRDude, ne sećam se napamet kako je tamo ?ta označeno, ali ti ovo mo?e pomoći kao neka referenca: Za difuzor 13. reda i najni?om freq od 1kHz najdublji well je oko 8cm. Talasna du?ina na 1kHz je 343mm * 4 = 1.372m
analog is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2011, 08:22 PM   #104
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Imas i "design frequency" a i korespodentnu informaciju "minimum distance to seating position"

Gornja granicna frekvencija je odredjena sirinom well-a.

Scatter je pojava u akustici, tebe preterano ne zanima jer je tesko mozes kontrolisati.

Nikakav problem nije da se uradi i 2D.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 01-05-2011, 08:25 PM   #105
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by analog View Post
Neka me neko ispravi ako gre?im, ali mislim da je jedino bitno da rastojanje od difuzora do mesta slu?anja bude 3-4 talasne du?ine, a ne od izvora zvuka do difuzora.
tacno.
Quote:
?to se tiče QRDude, ne sećam se napamet kako je tamo ?ta označeno, ali ti ovo mo?e pomoći kao neka referenca: Za difuzor 13. reda i najni?om freq od 1kHz najdublji well je oko 8cm. Talasna du?ina na 1kHz je 343mm * 4 = 1.372m
S obzirom da QRDude radi i optimizaciju dubine, najdublji well u nizu nije najdublji, jer slucajni brojevi nemaju nulu, verujem da su i to uzimali u obzir.

pozdrav

bogi

Old 01-05-2011, 08:29 PM   #106
analog
Senior Member

analog's Avatar

Quote:
S obzirom da QRDude radi i optimizaciju dubine, najdublji well u nizu nije najdublji, jer slucajni brojevi nemaju nulu, verujem da su i to uzimali u obzir.
Opcija optimise, makar u mojoj verziji mora posebno da se klikne, tako da po defaultu se dobija "standardni" raspored wellova. U zavisnosti kojeg je reda difuzor onda zavisi i najdublji well [ne najdublji ratio], a pomenuh da sam mislio na N13
Old 01-05-2011, 08:32 PM   #107
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Opcija optimise, makar u mojoj verziji mora posebno da se klikne, tako da po defaultu se dobija "standardni" raspored wellova. U zavisnosti kojeg je reda difuzor onda zavisi i najdublji well [ne najdublji ratio], a pomenuh da sam mislio na N13
Najdublji well ne ulazi u donju granicnu frekvenciju, nego "dizajnirana dubina", odnosno teoretski najdublji well koga NEMAS u difuzoru.

EDIT: Ne vidim zasto mi dajes informaciju o redu difuzora, jer donja granicna frekvencija (barem u mom shvatanju projektovanja difuzora) ne zavisi od reda difuzora nego od dizajnirane dubine...

pozdrav

bogi

Last edited by boggy; 01-05-2011 at 08:37 PM.
Old 01-05-2011, 08:40 PM   #108
analog
Senior Member

analog's Avatar

Sla?em se sa tim. Samo fokus mog posta nije bio na tome. Referencu sam mu dao jer se dizajnirana frekvencija i minimalna blizina u QRDude ne poklapa sa tvojim i mojim "standardima".
Old 01-05-2011, 08:43 PM   #109
analog
Senior Member

analog's Avatar

Quote:
EDIT: Ne vidim zasto mi dajes informaciju o redu difuzora, jer donja granicna frekvencija (barem u mom shvatanju projektovanja difuzora) ne zavisi od reda difuzora nego od dizajnirane dubine...
Zato ?to se najdublji well [fizički, ne teoretski] menja u zavisnosti od reda difuzora. A informacija koju sam znao napamet je da je najdublji well 8cm za N13
Old 01-05-2011, 08:43 PM   #110
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
......Referencu sam mu dao jer se dizajnirana frekvencija i minimalna blizina u QRDude ne poklapa sa tvojim i mojim "standardima".
Jeel?! Jbg... nisam se udubljivao.

qrdude mi je izgledao kao upotrebljiv alatic

pozdrav

bogi

Last edited by boggy; 01-05-2011 at 08:51 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 3 (0 members and 3 guests)

Posting Rules