Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-04-2011, 03:51 PM   #41
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Default Re: Novi prostor, akustika?

MA jbo prijatelja, dođi s gajbom meni, pa ćemo da zaro?tiljamo !!!

Uglavnom, onakovu prvu sliku sam ti ja odmah i predlo?io, ali me nisi vjerojatno razumio. No u drugoj slici ti se simetrična velika vrata (mislim s obzirom na zadnje kutove zida) nalaze iza, te mislim da nebi trebao imati većih refleksija bassa na zad na slu?anje, pa bi ih onda tretirao samo za srednje i visoke (mada absorpcije nikada dosta u malim prostorima ). Dvosjed stavi? odmaknuto od vrata na sredinu, recimo ...

Koliko su ti ona mala vrata odmaknuta od prvaga kuta do njih, znači kada gleda? u ta vrata - lijevo od njih?

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2011, 04:01 PM   #42
djzmaj
Member

Evo mene, vredan od ranog jutra u borbi za Akustiku

Postavio sam opremu ovako (SVE JE TACNO u razmeri i sve je simetricno):
Name:  Postavka2.jpg
Views: 194
Size:  29.5 KB
Name:  Screen shot 2011-04-21 at 5.00.07 PM.jpg
Views: 198
Size:  29.5 KB
(nacrtao sam i stalke, da ne bude zabune oko toga za nekoga ko nije citao redom i postavio sam woofer, mozda neko ima nesto pametno da kaze povodom tog zlokobnog uredjaja).

Ranije mi je woofer stajao ispod levog dela stola, a sad sam ga postavio ovako ispred sebe, na sredinu, da ne remeti simetriju.

Prvi utisci:
-CUJEM BASS (u odnosu na to da sam se u prethodnoj postavci mucio da ga cujem), cujem ga i previse, cini mi se da cujem kako "mulja" pomalo taj sub, pretpostavljam da je zbog toga sto su da tako kazem "DUPLI" coskovi ispred mene (i cosak od stoka od vrata i sam cosak zida).
-Da treba da biram u ovako ne tretiranoj sobi sto se slusanja tice kako bi mi stajala oprema, ovako ili onako kako je prethodno stajala, izabrao bi ovako!+

Nisam stigao jos uvek da sednem DA RADIM pa ne mogu da vam kazem da li mi je tesko da radim ovako i da li me umara kao sto me umarao zvuk u prethodnoj postavci...
Javljam se veceras sa jos utisaka
djzmaj is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2011, 06:07 PM   #43
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by djzmaj View Post
Ranije mi je woofer stajao ispod levog dela stola, a sad sam ga postavio ovako ispred sebe, na sredinu, da ne remeti simetriju.
Tako bi i trebao da stoji

Quote:
Prvi utisci:
-CUJEM BASS (u odnosu na to da sam se u prethodnoj postavci mucio da ga cujem), cujem ga i previse, cini mi se da cujem kako "mulja" pomalo taj sub, pretpostavljam da je zbog toga sto su da tako kazem "DUPLI" coskovi ispred mene (i cosak od stoka od vrata i sam cosak zida).
Taj dio nema veze ... t oti je zbog same sobe ...
Quote:
-Da treba da biram u ovako ne tretiranoj sobi sto se slusanja tice kako bi mi stajala oprema, ovako ili onako kako je prethodno stajala, izabrao bi ovako!+
Eto vidi?! Treba sve da se proba, jer nitko ti ne mo?e reć TAKO TREBA DA STOJI! Samo vlastiti utisci ....

Quote:
Nisam stigao jos uvek da sednem DA RADIM pa ne mogu da vam kazem da li mi je tesko da radim ovako i da li me umara kao sto me umarao zvuk u prethodnoj postavci...
Javljam se veceras sa jos utisaka
MA, umarat će te i ovako ... opet zbog netretirane sobe ...

Studio Predator
Old 21-04-2011, 07:04 PM   #44
djzmaj
Member

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
MA jbo prijatelja, dođi s gajbom meni, pa ćemo da zaro?tiljamo !!!
Pa to bi u svakom slucaju trebalo uraditi prvom prilikom

Quote:
Uglavnom, onakovu prvu sliku sam ti ja odmah i predlo?io, ali me nisi vjerojatno razumio. No u drugoj slici ti se simetrična velika vrata (mislim s obzirom na zadnje kutove zida) nalaze iza, te mislim da nebi trebao imati većih refleksija bassa na zad na slu?anje, pa bi ih onda tretirao samo za srednje i visoke (mada absorpcije nikada dosta u malim prostorima ). Dvosjed stavi? odmaknuto od vrata na sredinu, recimo ...
Jebo dvosed, stavicemo ga na plafon ako smeta zvuku
Definitivno nisam razumeo to kad si mi predlozio...?!?
U slucaju da su vrata iza mene, kazes da ne bi trebalo mnogo tretirajna oko njih za potrebe niskih freq.
Sta je u ovom slucaju kada su vrata ISPRED mene?

Quote:
Koliko su ti ona mala vrata odmaknuta od prvaga kuta do njih, znači kada gleda? u ta vrata - lijevo od njih?
30cm ima sa te leve strane, tako da ako bass trap bude trebao da bude veci od toga napravicu opet neki pomerajuci, rasklapajuci, nesto
A sa druge strane vrata se otvaraju ka unutra i kvaka je sa desne strane sto znaci da iako predje malo u prostor vrata, nece smetati puno
Old 21-04-2011, 07:53 PM   #45
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Pa to bi u svakom slucaju trebalo uraditi prvom prilikom
Ti pivu, ja meso, a Boggy će da ro?tilja ...

Quote:
Jebo dvosed, stavicemo ga na plafon ako smeta zvuku
Ma glavno da je simetričan sa prostorom...

Quote:
Definitivno nisam razumeo to kad si mi predlozio...?!?
U postu sam ti rekao ...
Quote:
...ali po mojem mi?ljenju brijem da bi trebao da gleda? u ta staklena vrata dok miksa?, odnosno da su ti vrata kupaonice lijevo, a prozor desno, tako bi ti zadnji zid ostao za heavy tretiranje ...
Quote:
U slucaju da su vrata iza mene, kazes da ne bi trebalo mnogo tretirajna oko njih za potrebe niskih freq.
Sta je u ovom slucaju kada su vrata ISPRED mene?
Svejedno, absorpcije nikad dosta! Ali zadnji zid onda mora? jbno tretirati ... Mo?da difuzor u sredini, kao moja topla preporuka ...

Quote:
30cm ima sa te leve strane, tako da ako bass trap bude trebao da bude veci od toga napravicu opet neki pomerajuci, rasklapajuci, nesto
Da, malo ti je to za SC! Radi neki mobilni u tom slučaju ...

Studio Predator
Old 22-04-2011, 12:19 AM   #46
djzmaj
Member

Quote:
Ti pivu, ja meso, a Boggy će da ro?tilja ...
Potrudicu se da stvarno to organizujemo, rostilj uvek odgovara

Quote:
Svejedno, absorpcije nikad dosta! Ali zadnji zid onda mora? jbno tretirati ... Mo?da difuzor u sredini, kao moja topla preporuka ...
OK.

Quote:
Da, malo ti je to za SC! Radi neki mobilni u tom slučaju ...
Premerio sam malo sobu, i zakljucio da nema poente pomerati sto tako da mi velika vrata budu iza mene jer je tamo malo uzi zid i nikako se ne bi moglo uci u kupatilo tako da mislim da ce ovako ostati.

Pretpostavljam da su bass trapovi ono sto bi prvo trebalo razraditi (na crtezu), pa onda da predjemo na ove panelne apsorbere i difuzore?
Jer kad pravim, pravicu sve od jednom.

Bass trapovi. Citao sam ovde temu "bass trap" i neke teme koje je zapocinjao "NLP" u kojima ima bass trapova. Vidim da je definisano da treba da budu "STO VECI", air gapovi su pozeljni i sto gusci materijal (Kamena vuna). Od poda do plafona i po mogucstvu u svim coskovima. OK.
...jedno pitanjce, sto se zovu "Super Chunks"?
Old 22-04-2011, 02:36 AM   #47
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Koliko sam shvatio i ne treba da bude air gapa iza superchunksa jer to pojacava frekvenciju na oko 100-110hz.

Air gap svakako iza 'uspravnih' apsorbera na zidovima, i ne sto gusci materijal u coskovima.

Pozz

Last edited by Rhino; 22-04-2011 at 02:39 AM.
Rhino is offline   Reply With Quote
Old 22-04-2011, 04:08 AM   #48
djzmaj
Member

Pozz Rhino, hvala sto si se prikljucio ovoj temi
Quote:
Originally Posted by Rhino View Post
Koliko sam shvatio i ne treba da bude air gapa iza superchunksa jer to pojacava frekvenciju na oko 100-110hz.
"- teoretski uvijek dodatan airgap dodaje ka ni?oj frekvenciji absorbcije, često je tako u praksi, pa kad popuni? i onaj airgap sa dodatnom vunom opet mo?e biti benefita... dakle začaran krug"

To sam procitao NLP-ov prvi odgovor u temi: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27268
i tako zakljucio...
Mozda si ti u pravu, ne znam? :/

Quote:
Originally Posted by Rhino View Post
Air gap svakako iza 'uspravnih' apsorbera na zidovima, i ne sto gusci materijal u coskovima.
Htedoh time "sto gusci" da kazem da bi trebala da bude kamena vuna jer je gusca od mineralne vune... Lose sam se "odrazio" sto bi rekao Zika Pavlovic
Old 22-04-2011, 11:34 AM   #49
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Ovdje ti se pod mineralnu vunu podrazumjeva kao kamena vuna.

Quote:
Premerio sam malo sobu, i zakljucio da nema poente pomerati sto tako da mi velika vrata budu iza mene jer je tamo malo uzi zid i nikako se ne bi moglo uci u kupatilo tako da mislim da ce ovako ostati.
Ok.

Quote:
Pretpostavljam da su bass trapovi ono sto bi prvo trebalo razraditi (na crtezu), pa onda da predjemo na ove panelne apsorbere i difuzore?
Jer kad pravim, pravicu sve od jednom.
Preporučam dio po dio, odnosno kada stvoriš grubu sliku što si naumio, onda kreneš sa izradom recimo Superchunksa, dotle si detaljno izdizajniraš panele, pa difuzor itd. itd, no prije savjetovanje sa Rumskim sa skiciranim slikama ... Od svega navedenog, mislim da ti je difuzor najteže za napraviti, pa vidi jel bi to možda prvo ... No najprije napravi grubi plan, tj. nacrtaj ga ...

Quote:
Bass trapovi. Citao sam ovde temu "bass trap" i neke teme koje je zapocinjao "NLP" u kojima ima bass trapova. Vidim da je definisano da treba da budu "STO VECI", air gapovi su pozeljni i sto gusci materijal (Kamena vuna). Od poda do plafona i po mogucstvu u svim coskovima. OK.
...jedno pitanjce, sto se zovu "Super Chunks"?
A i može te biti sram, jer je to objašnjeno preko nekoliko puta ... No, meni nije teško da to ponovim. POd pojmoj superchunk ti se podrazumjeva sjećenje kamene vune u trokute, te postavljanje tih trokuta jedan na drugi od poda do stropa. Makar ima i tu par tipova izrade, ti se drži ovog najosnovnijeg kojeg sam ti rekao i to ti bu to .

Ponavljam da za SC-e (superchunkove) ne treba gusta kamena vuna, već ti je dovoljna 50-75 kg/m3, dok za panele i cloud-ove ideš sa gušćom kamenom vunom.

Studio Predator
Old 22-04-2011, 03:01 PM   #50
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Evi ti link oko bass trapova (proslijedio mi NLP ranije)

http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?f=8&t=534

Tako sam dosao do zakljucka za airgap u coskove. Mada to je samo moje zapazanje, ipak na stvari koje ti predloze NLP ili Boggy obrati vise paznje nego na mene

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules