| 
 | |||||||
| Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... | 
|  | 
|  | Thread Tools | Display Modes | 
|  21-04-2011, 04:51 PM | #41 | 
| Pro Member Join Date: Jun 2009 Location: Okolica Zagreba 
				 |  Re: Novi prostor, akustika? 

MA jbo prijatelja, dođi s gajbom meni, pa ćemo da zaro?tiljamo   !!! Uglavnom, onakovu prvu sliku sam ti ja odmah i predlo?io, ali me nisi vjerojatno razumio. No u drugoj slici ti se simetrična velika vrata (mislim s obzirom na zadnje kutove zida) nalaze iza, te mislim da nebi trebao imati većih refleksija bassa na zad na slu?anje, pa bi ih onda tretirao samo za srednje i visoke (mada absorpcije nikada dosta u malim prostorima  ). Dvosjed stavi? odmaknuto od vrata na sredinu, recimo ... Koliko su ti ona mala vrata odmaknuta od prvaga kuta do njih, znači kada gleda? u ta vrata - lijevo od njih? | 
|   |   | 
|  21-04-2011, 05:01 PM | #42 | 
| Member Join Date: Jan 2010 Location: Beograd, Srbija 

Evo mene, vredan od ranog jutra u borbi za Akustiku   Postavio sam opremu ovako (SVE JE TACNO u razmeri i sve je simetricno): (nacrtao sam i stalke, da ne bude zabune oko toga za nekoga ko nije citao redom i postavio sam woofer, mozda neko ima nesto pametno da kaze povodom tog zlokobnog uredjaja). Ranije mi je woofer stajao ispod levog dela stola, a sad sam ga postavio ovako ispred sebe, na sredinu, da ne remeti simetriju. Prvi utisci: -CUJEM BASS (u odnosu na to da sam se u prethodnoj postavci mucio da ga cujem), cujem ga i previse, cini mi se da cujem kako "mulja" pomalo taj sub, pretpostavljam da je zbog toga sto su da tako kazem "DUPLI" coskovi ispred mene (i cosak od stoka od vrata i sam cosak zida). -Da treba da biram u ovako ne tretiranoj sobi sto se slusanja tice kako bi mi stajala oprema, ovako ili onako kako je prethodno stajala, izabrao bi ovako!+ Nisam stigao jos uvek da sednem DA RADIM pa ne mogu da vam kazem da li mi je tesko da radim ovako i da li me umara kao sto me umarao zvuk u prethodnoj postavci... Javljam se veceras sa jos utisaka   | 
|   |   | 
|  21-04-2011, 07:07 PM | #43 | |||
				 |  Re: Novi prostor, akustika? Quote: 
  Quote: 
 Quote: 
  .... MA, umarat će te i ovako ... opet zbog netretirane sobe ... | |||
|   |   | 
|  21-04-2011, 08:04 PM | #44 | |||
  Quote: 
  Definitivno nisam razumeo to kad si mi predlozio...?!? U slucaju da su vrata iza mene, kazes da ne bi trebalo mnogo tretirajna oko njih za potrebe niskih freq. Sta je u ovom slucaju kada su vrata ISPRED mene? Quote: 
  A sa druge strane vrata se otvaraju ka unutra i kvaka je sa desne strane sto znaci da iako predje malo u prostor vrata, nece smetati puno   | |||
|   |   | 
|  21-04-2011, 08:53 PM | #45 | ||

Ti pivu, ja meso, a Boggy će da ro?tilja   ... Ma glavno da je simetričan sa prostorom... U postu sam ti rekao ... Quote: 
 Quote: 
  ... Da, malo ti je to za SC! Radi neki mobilni u tom slučaju ... | ||
|   |   | 
|  22-04-2011, 01:19 AM | #46 | |||
  Quote: 
 Quote: 
 Pretpostavljam da su bass trapovi ono sto bi prvo trebalo razraditi (na crtezu), pa onda da predjemo na ove panelne apsorbere i difuzore? Jer kad pravim, pravicu sve od jednom. Bass trapovi. Citao sam ovde temu "bass trap" i neke teme koje je zapocinjao "NLP" u kojima ima bass trapova. Vidim da je definisano da treba da budu "STO VECI", air gapovi su pozeljni i sto gusci materijal (Kamena vuna). Od poda do plafona i po mogucstvu u svim coskovima. OK. ...jedno pitanjce, sto se zovu "Super Chunks"?   | |||
|   |   | 
|  22-04-2011, 03:36 AM | #47 | 
| Pro Member Join Date: Feb 2006 

Koliko sam shvatio i ne treba da bude air gapa iza superchunksa jer to pojacava frekvenciju na oko 100-110hz. Air gap svakako iza 'uspravnih' apsorbera na zidovima, i ne sto gusci materijal u coskovima. Pozz 
				__________________ aje Last edited by Rhino; 22-04-2011 at 03:39 AM. | 
|   |   | 
|  22-04-2011, 05:08 AM | #48 | ||

Pozz Rhino, hvala sto si se prikljucio ovoj temi   Quote: 
 To sam procitao NLP-ov prvi odgovor u temi: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27268 i tako zakljucio... Mozda si ti u pravu, ne znam? :/ Quote: 
   | ||
|   |   | 
|  22-04-2011, 12:34 PM | #49 | |||

Ovdje ti se pod mineralnu vunu podrazumjeva kao kamena vuna. Quote: 
 Quote: 
  ... Quote: 
  ... No, meni nije teško da to ponovim. POd pojmoj superchunk ti se podrazumjeva sjećenje kamene vune u trokute, te postavljanje tih trokuta jedan na drugi od poda do stropa. Makar ima i tu par tipova izrade, ti se drži ovog najosnovnijeg kojeg sam ti rekao i to ti bu to  . Ponavljam da za SC-e (superchunkove) ne treba gusta kamena vuna, već ti je dovoljna 50-75 kg/m3, dok za panele i cloud-ove ideš sa gušćom kamenom vunom. | |||
|   |   | 
|  22-04-2011, 04:01 PM | #50 | 
| Pro Member Join Date: Feb 2006 

Evi ti link oko bass trapova (proslijedio mi NLP ranije)  http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?f=8&t=534 Tako sam dosao do zakljucka za airgap u coskove. Mada to je samo moje zapazanje, ipak na stvari koje ti predloze NLP ili Boggy obrati vise paznje nego na mene   
				__________________ aje | 
|   |   | 
|  | 
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| 
 | 
 | 
|  Similar Threads | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post | 
| Vrata, prozori, prostor ??? | File | Dizajn i konstrukcija studija | 14 | 28-01-2011 11:43 PM | 
| Kako ukrotit prostor | UptempoDRM | Dizajn i konstrukcija studija | 5 | 25-12-2010 10:04 PM | 
| kako najbolje sredit ovaj prostor za studio?pls | ninowash | Dizajn i konstrukcija studija | 1 | 08-05-2009 01:36 AM | 
| Prazan i nesredjen prostor, kako poceti.... | hrkljus | Dizajn i konstrukcija studija | 14 | 06-03-2008 05:00 PM | 
| Prostor Za Probe I Studio | grada27 | Dizajn i konstrukcija studija | 45 | 30-09-2007 12:56 AM |