Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 14-04-2011, 08:33 AM   #5
gfx
Junior Member

Default Re: ASUS Xonar Essence STX + aktivni studijski monitori sa hi-fi stanovi?ta

Pre svega bih želeo da se zahvalima svima na učešću u temi i iskazanoj dobrodošlici, ali i dobroj volji da pomognu u rešavanju ovog mog "problema"

Meni prevashodno treba mali zvučnik (bas do 6") za slušanje muzike i uživanje u istoj, i puno mi znači svaka sugestija (ne ona tipa, "uzmi to i to") koja bi me samo usmerila u pravcu obraćanja pažnje na neke konkretne modele, koji bi mogli biti interesantni sa tog aspekta.

Za ovih nekoliko dana koliko sam intezivno listao teme o monitorima na forumu, naišao sam recimo na jedan, meni veoma interesantan podatak vezan za neke novije Yamahe, koje su uglavnom "ispljuvane" kada je studijski monitoring u pitanju, ali je na par mesta uz njih prilepljen epitet "dobre možda za HiFi, ali za monitoring ne"... To je taj neki putokaz i usmerenje koji ja pokušavam da nađem, jer sam siguran da ovde ima mnogo ozbiljnih ljudi koji se bave i slušanjem i radom na vrhunskim monitorima, ali i preslušavanjem svega urađenog na nekom (možda i vlastitom) dobrom HiFi sistemu, kutijama, i poređenjem poput, "e ovo svira slično i ovde i tamo", ili "e ovo nema veze jedno sa drugim".

Inače ja sam u proteklih nekoliko dana obišao i par radnji i preslušao (onoliko koliko je to moguće, sa istim materijalom, u apsolutno neprikladnim uslovima za to) par modela za koje sam čuo ovde na forumu, i evo neke moje slike o njima:

Adam A7X
Esi nEar 05
Mackie MR5
M-Audio 5Xa De Luxe
KRK RP5 G2
Genelec 8020

Od svih navedenih, na mene je definitivno najjači utisak ostavio Adam A7x, jer jednostavno to što on daje na viskom i srednjetonskom području, ni jedna druga kutija nije mogla ni da priđe. Ipak kompletnu sliku dosta kvari "plitak" bas i naravno (ali ne presudno) cena. Najprijatnije iznenđenje, u svakom pogledu, ze mene je bio ESI nEar 05 sa lepo izdefinisanim basom, portom na zadnjoj strani kutije, koji dozvoljava određeno "kurvanje" u prostoru sa dubinom koju sama kutija daje, i veoma lepim čistim, transparentim visokotonskim područjem. On mi je za sada favorit, obzirom da su mi KRK i M-Audio puštani u trenutku kada je u radnji već bilo i gužve i žamora pa nisam mogao da se skoncetrišem na sam zvuk. U odnosu na sve pomenute Mackie MR-5 me najviše "razočarao" obzirom da je zvuk sa njega bio kao da je neko navukao čarapu na njega pre puštanja u odnosu na ostale. Dosta mutno, u basu muljavo, jednostavno za mene ne. Genelec 8020 me totalno zbunio, jer na njemu su nekako srednji najviše "štrčali" dok basa i viskohih (?) kao da nije bilo nigde za šta je najverovatnije kriv dosta loš raspored u samom prostoru.

Napominjem, da su uslovi za slušanje zaista bili loši, i da ja na sve ovo gledam sa HiFi stanovišta, pa mi nemojte zameriti na ovakvim komentarima.

U svakom slučaju, nadam se da će ovde biti još predloga i smernica tipa "obrati pažnju na to", ili "probaj da nađeš i poslušaš to i to..."

Pozz

Last edited by gfx; 14-04-2011 at 08:43 AM.
gfx is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules