Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-03-2011, 10:23 PM   #1
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Pitanja za Mr. DaBear

Quote:
Originally Posted by Granata View Post
E vidish (nemoj da se nadjesh uvredjenim), u tome je problem kad neko ko se ne bavi dugo ovim i negde prochita tj vidi takvu sliku i misli da u praksi to tako jednostavno funkcionishe, medjutim to su samo neke smernice tipa gde koji instrument najcheshce lezi ili kako koja frekvencija zvuchi.

U praksi svaki instrument ima fundamentalnu frekvenciju koja mu odredjuje tonalitet (sine wave), a onda i harmonike koji mu odedjuju boju.
Ako umiksujesh zajedno bas C sa fundamentalnom frekvencijom na 65 Hz (i skinesh mu sve iznad 100 Hz), i kick sa izrazenom rezonancom na 65 Hz, njihovi fundamenti ce da se preklope i saberu, i dobicesh previshe energije na 65 Hz pa cesh morati da to sechesh na jednom ili oba, pa cesh dobiti ili samo kick ili samo bas, ili kompromis gde nijedan nece biti dominantan i masan. Lepo ce oni da zvuche i dazlichito u visokima al tamo gde treba (u basu) ce da bude pichvajz.

pozdrav
pa jel vi stvarno mislite da neki crnac koji sedi u svojoj sobici sa smesnom opremom i radi dub step koji kida po klubovia razmislja uopste ovako i o ovome???
NARAVNO DA NE !!!!
Nemate pojma u kojim uslovima ljudi rade bas tu muziku koja kida po klubovima...to su rupe od studija ili spavacih soba, sa minimalnom tehnikom (uglavnom) i ne retko PA zvucnicima umesto nekih Adama ili Dynaudija...ali oni sve to rade po sluhu, po osecaju i po tome koliko ih taj bas udara u grudi kad opanje te zvucnike za razglas!!!!
Dobre su farbe, izoblicavaju jer je losa oprema ili sta vec, ali to mu daje tu snagu i farbe,,,dobar je groove, ima necega....ali nema price u prazno!!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 10:34 PM   #2
Granata
Member

ja ne mislim da ne samo taj crnac razmishlja o tim stvarima, slazem se da sve to moze na sluh.

Ali kad smo vec krenuli sa teorijom, upravo pokushavam da argumentima otklonim neke teoretske pretpostavke koje mogu neke ljude ovde odvesti u pogreshnom smeru umesto da se vode svojim sluhom.
Granata is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2011, 06:41 AM   #3
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Thumbs down Re: Pitanja za Mr. DaBear

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
pa jel vi stvarno mislite da neki crnac koji sedi u svojoj sobici sa smesnom opremom i radi dub step koji kida po klubovia razmislja uopste ovako i o ovome???
NARAVNO DA NE !!!!
Nemate pojma u kojim uslovima ljudi rade bas tu muziku koja kida po klubovima...to su rupe od studija ili spavacih soba, sa minimalnom tehnikom (uglavnom) i ne retko PA zvucnicima umesto nekih Adama ili Dynaudija...ali oni sve to rade po sluhu, po osecaju i po tome koliko ih taj bas udara u grudi kad opanje te zvucnike za razglas!!!!
Dobre su farbe, izoblicavaju jer je losa oprema ili sta vec, ali to mu daje tu snagu i farbe,,,dobar je groove, ima necega....ali nema price u prazno!!

Upravo...DubStep ljudi rade na uvo, sa krs opremom, sto daje i smek celom pravcu...totalna underground muzika sa minimum zarade.

Quote:
E vidish (nemoj da se nadjesh uvredjenim), u tome je problem kad neko ko se ne bavi dugo ovim i negde prochita tj vidi takvu sliku i misli da u praksi to tako jednostavno funkcionishe, medjutim to su samo neke smernice tipa gde koji instrument najcheshce lezi ili kako koja frekvencija zvuchi.
Sviram klavir od 6. godine (sa sve muzickom osnovnom i srednjom skolom, takmicenjima), softverski sam poceo da radim '98. pojavom Propellerhead - ovog Rebirth-a koji mi je privukao paznju, tako da bas dajem akcenat da ovo pravilo ne vazi za DUBSTEP...za druge pravce se mora paziti. Samo kazem da ima izuzetaka, zavisi koja se muzika radi.

Ovu sliku sto sam nasao i okacio nam je pokazao i profesor predmeta "Dizajn Zvuka", Dragan Drincic.

Ja za DubStep upravo krsim to pravilo (i jos par ljudi koji rade taj pravac daleko ozbiljnije od mene) koje ti istices.
Jako, jako puno se oslanjam na uvo, a mnogo manje na pravila sta kako, jednostavno ne radim po kalupu i definicijama.
Nevermine, kao sto rekoh zdrava rasprava ima samo prednosti.

Pozz

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2011, 11:23 AM   #4
ajoe
Junior Member

Ako nista, moras da znas pravila da bi znao sta krsis ))))
ajoe is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2011, 11:58 AM   #5
Granata
Member

@Filip

ma pazi, nisam hteo da nipodashtavam tvoje znanje, sluh, iskustvo ili shta vec, ali nisam siguran da govorimo o istoj stvari kad chujem tvoje komentare.
Video sam ja tu sliku i mnoge slichne, ona ima svoju primenu u obrazovnom procesu ali u praksi te moze odvesti u pogreshnom smeru.

Zvuk je jednak za sve pa i za dubstep, preko 0 db se ne moze (ne ulazimo u prichu o analogiji), faze se i dalje sabiraju i oduzimaju i frekvecijski opseg je isti.

Druga stvar je muzichki stil i subjektivni dozivljaj zvuka , o kojima ti prichash.

@yoloko

pa da, kao shto smo se u pochetku slozili, aranzman, odabir instrumenata i semplova je najbitniji.
teorija moze da pomogne razumevanju zashto neke stvari idu ili ne idu jedne s drugima, pa i u mixu, ali je "dobar sluga a rdjav gospodar"

pozdrav
Granata is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2011, 12:14 PM   #6
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Thumbs down Re: Pitanja za Mr. DaBear

Quote:
@Filip
Video sam ja tu sliku i mnoge slichne, ona ima svoju primenu u obrazovnom procesu ali u praksi te moze odvesti u pogreshnom smeru.

Zvuk je jednak za sve pa i za dubstep, preko 0 db se ne moze (ne ulazimo u prichu o analogiji), faze se i dalje sabiraju i oduzimaju i frekvecijski opseg je isti.

Druga stvar je muzichki stil i subjektivni dozivljaj zvuka , o kojima ti prichash.
Slazem se, samo je cela "nauka" oko rada (muzicke produkcije) pipava i cim se dohvatimo jedne teme u vezi detalja, odmah nehotice moze da se prosiri na jos 2-3 pod grane, pa se covek i izgubi. (s toga i jesam na forumu i sa istim zarom citam komentare, savete i predloge kao i kada sam pocinjao, i ako mogu i da pomognem nekom ili da ucestvujem u debati kako na forumu, tako i uzivo sa ljudima).

Pozz

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2011, 10:17 AM   #7
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

još jedan zanimljiv faktor kod layer-ovanja kick-ova je vreme tj. fino podešavanje početaka ili tranzijenata između kick-ova koji su u igri...ovde se radi o malim vrednostima tipa par milisekundi ali o veoma drastičnim razlikama u zvuku-obično se najviše oseti u punchu...nedavno se pojavio interview sa Sebastien Leger-om(future music ili computer music) u kome on baš lepo objašnjava ovaj način rada.

Last edited by DADDY Z; 09-03-2011 at 10:19 AM.
DADDY Z is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2011, 12:35 PM   #8
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by DADDY Z View Post
još jedan zanimljiv faktor kod layer-ovanja kick-ova je vreme tj. fino podešavanje početaka ili tranzijenata između kick-ova koji su u igri...ovde se radi o malim vrednostima tipa par milisekundi ali o veoma drastičnim razlikama u zvuku-obično se najviše oseti u punchu...nedavno se pojavio interview sa Sebastien Leger-om(future music ili computer music) u kome on baš lepo objašnjava ovaj način rada.
Interesantno mi je izgledao kraj ovog threada, pa hajde rekoh da ga ozivim malo... Citao sam od pocetka, nije prvi, a verovatno ni poslednji koji je krenuo eksplozivno i emotivno, ali na kraju je otisao u zanimljivom pravcu...

Na slican nacin se nekada bas linija namerno zakasni par ms posle kicka, da bi se izbegao istovremeni punch oba instrumenta. U pitanju su msekunde, ali kick ima mesta za svoje tranzijente, dok bas svoj punch uspe da zadrzi, jer je kick vec otisao dole... Opet zavisi da li je neki synth bas ili kakav je kick...

A pre svega mislim da je OSNOVNO znati kako zvuci monitor na kome se slusa, tj da se ima tacna i jasna slika basa... Zvucnici u neobradjenim prostorijama (dnevna soba, lose odradjen studio...) mogu da naprave laznu sliku basa - rezonujuci na nekih 60-80Hz ili dip na jedno 60-80 Hz i pri tome daju laznu sliku (glavnica kick i bas zvuka je tu negde...) Onda onaj ko radi miks, pokusava EQom da kompenzuje gresku, unistavajuci miks i pitajuci se, kao i covek na pocetku threada - sta to nije u redu sa mojim kickom i bassom ?

Last edited by psionic; 28-08-2011 at 12:40 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules