|
Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
U dana?nje vreme kad su dostupni svetski hitovi u multitrack verzijama dovoljno je poslu?ati nekoliko bas deonica i shvatiti da su razlike u zvuku tako drastične da jednostavno ne postoji standard ili referenca za "svetski" kvalitet zvuka. Isto va?i i za vokale, miks, mastering... Pesma Bitlsa "Free As A Bird" urađena je sa Lenonovim vokalom sa obične kasete, snimljenim tako ?to je nekakav mali kasetofon stajao na klaviru i integrisani mikrofončić snimao glas i klavir zajedno. Onda se kaseta vukla po neseserima Joko Ono dvadesetak godina, i na kraju je to upotrebljeno za snimanje jedne od najboljih pesama devedesetih.
Za dobru referencu ne moraju se koristiti strane stvari. Uzme? Filigranske pločnike i Sunčanu stranu ulice, i ako priđe? na 30% tog kvaliteta -eto te na sedmom nebu.
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Naravno momci, nego sam ipak pricao o jednom sindromu: "Ej, Tocak, Bora, Firci, matori prdavci, smrde, znam ih" i tako, samo zato sto nikad necu uraditi nesto sto su oni uradili,a imao prilike da popijem pivo sa njima (dakle bivam sarkastican i ne opisujem stvarne dogadjaje uz svo postovanje pomenutima), iako su snimci njihovih bendova 70-ih i 80-ih zvucali potpuno savremeno i u rangu svetskih muzika koje su istog ili slicnog zanra i gde su se cak i po engleskama i tako krstili odakle to u jednoj "komunistickoj" zemlji.
Da ne pricam da je ponesto cak i miksano po tim engleskama i tako... Pusti npr. Dum,dum ili bilo koji drugi, pusti 10. i 11. album Corbe, pusti Smak, Generaciju 5 ,covece , plombe otpadaju, snimci razvaljuju, za ono vreme, ali sve to skrsi onaj prethodni sindrom...!!!
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Obrati pa?nju koliko ti je pojačan uređaj na kojem to slu?a?. Sigurno mnogo vi?e nego kad pu?ta? savremene snimke masterovane pod presom.
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Nema veze sa tim, volume nob mi je ne bitan, znam tacno gde je momenat pod kojim slusanje "radi", tako da manje vise sve slusam na prilicno istoj glasnoci,bez obzira gde je to na volume nobu...
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Da ne počinjemo opet tu zaključanu temu, ali ja mislim da je on najbitniji, glavni razlog za?to stara produkcija realno zvuči bolje od nove.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Tamburaska produkcija | akg111 | Audio Produkcija - Tehnike | 22 | 24-01-2010 09:00 PM |
HipHop Produkcija i mix | spow | Audio Produkcija - Tehnike | 18 | 12-10-2008 10:23 PM |
Ovo je produkcija | LACKY | Pricaonica | 7 | 26-06-2008 08:26 PM |
Klavir i produkcija | Steka | Audio Produkcija - Tehnike | 22 | 23-09-2007 07:13 PM |
Reprezentativna HC produkcija | OFF | Razno | 42 | 23-01-2007 07:18 PM |