Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-01-2011, 08:02 AM   #41
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: DukaSound Studio

Quote:
Originally Posted by dukasound View Post
...........
Sto se tice PRD ili QRD difuzora, meni je savjetovano, a i procitao sam, da u malim prostorijama to nema veceg znacaja. Mozda sam u krivu? .........
Jeste, u krivu si.

Pressed Lizard studio koji smo radili je nesto, ali samo nesto veci od tvoje sobe, i isto je "kockastog" oblika, sav je u difuzorima... Ali dobro to je dosta skuplja tehnologija.
U tvojoj sobici mozes bez problema napraviti difuzore sa donjom granicnom frekvencijom od minimalno oko 1kHz i da poboljsas postojece stanje. Odgovarajuti standardne pozicije, pozadi, plafon i bocne refleksije.
Difuzorima, kao sto Nenad rece, neces poboljsati niske frekvencije, a praviti membranske rezonantne apsorbere nije bas trivijalno... mozda nije lose razmisljati o slobodnovisecem membranskom cloudu (na sajlama i lancima na primer... posto je okolo, koliko vidim sve popunjeno... )
Dalje, mozda neki klasicni helmholtz da se formira u klupi koja ti sluzi za sedenje.... po proracunu koje mozes naci na netu (nemam te linkove, ali se mogu naci) i da se time poboljsa samo ta jedna niska frekvencija bilo bi bolje, nadam se....
Znaci... slazem se sa Nenadom, ostaju ti jos difuzori i poneki rezonantni apsorber da poboljsas vec ionako lep prostor.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 14-01-2011 at 08:05 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2011, 02:49 PM   #42
dukasound
Member

dukasound's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Jeste, u krivu si.

Pressed Lizard studio koji smo radili je nesto, ali samo nesto veci od tvoje sobe, i isto je "kockastog" oblika, sav je u difuzorima... Ali dobro to je dosta skuplja tehnologija.
U tvojoj sobici mozes bez problema napraviti difuzore sa donjom granicnom frekvencijom od minimalno oko 1kHz i da poboljsas postojece stanje. Odgovarajuti standardne pozicije, pozadi, plafon i bocne refleksije.
Difuzorima, kao sto Nenad rece, neces poboljsati niske frekvencije, a praviti membranske rezonantne apsorbere nije bas trivijalno... mozda nije lose razmisljati o slobodnovisecem membranskom cloudu (na sajlama i lancima na primer... posto je okolo, koliko vidim sve popunjeno... )
Dalje, mozda neki klasicni helmholtz da se formira u klupi koja ti sluzi za sedenje.... po proracunu koje mozes naci na netu (nemam te linkove, ali se mogu naci) i da se time poboljsa samo ta jedna niska frekvencija bilo bi bolje, nadam se....
Znaci... slazem se sa Nenadom, ostaju ti jos difuzori i poneki rezonantni apsorber da poboljsas vec ionako lep prostor.

pozdrav

bogi
Dali bi bilo dovoljno da umjesto srednjeg elementa na zadnjoj strani ubacim jedan difuzor dimenzije 1200x600 koliko je sadasnji a da kasnije vidim za rezonator u klupi? BTW, sada mi je srednji dio napunjen kamenom vunom.
Duka
dukasound is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2011, 03:06 PM   #43
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Dali bi bilo dovoljno da umjesto srednjeg elementa na zadnjoj strani ubacim jedan difuzor dimenzije 1200x600 koliko je sadasnji a da kasnije vidim za rezonator u klupi? BTW, sada mi je srednji dio napunjen kamenom vunom.
Duka
Nikako ne treba da skidas taj srednji element.. difuzor treba da dodje preko njega.
Difuzor ne ide na go zid. Mislim... moze na go zid da se montira ali rezultati nece valjati...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 14-01-2011, 03:32 PM   #44
dukasound
Member

dukasound's Avatar

Quote:
Nikako ne treba da skidas taj srednji element.. difuzor treba da dodje preko njega.
Difuzor ne ide na go zid. Mislim... moze na go zid da se montira ali rezultati nece valjati...

pozdrav

bogi
Mislis na zadnji zid sa tri elementa????

Last edited by dukasound; 14-01-2011 at 03:37 PM.
Old 14-01-2011, 03:36 PM   #45
dukasound
Member

dukasound's Avatar

Quote:

pozdrav

bogi
Tu mi nije goli zid. Imam rostilj, kamenu vunu i ivericu pa preko ovaj element sa dvije zakrivljene povrsine. Ako bi preko stavljao on bi uveliko ulazio u prostor tako da sjedenje dolazi u pitanje. Sada je element dubok 12-ak cm.
Mozda onda da ga skinem pa da vidim dali ide gap ili neka ispuna ispod difuzora. Normalno kada ga napravim
Old 14-01-2011, 03:40 PM   #46
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Tu mi nije goli zid. Imam rostilj, kamenu vunu i ivericu. Ako bi preko stavljao on bi uveliko ulazio u prostor tako da sjedenje dolazi u pitanje. sada je element dubok 12-ak cm
Ni taj difuzor ne mora da bude deblji od 10cm
... mozes ga podici malo da bude iznad glave...
Zatim .. za taj pozadi mozes uraditi prostiji, binarni difuzor koji je jako tanak od ukrasnih letvica ...
primer je u attachmentu

Ne treba da se obeshrabrujes... uvek uvek moze da se smisli neko resenje

pozdrav

bogi
Attached Images

Old 14-01-2011, 05:28 PM   #47
dukasound
Member

dukasound's Avatar

Quote:
Ni taj difuzor ne mora da bude deblji od 10cm
... mozes ga podici malo da bude iznad glave...
Zatim .. za taj pozadi mozes uraditi prostiji, binarni difuzor koji je jako tanak od ukrasnih letvica ...
primer je u attachmentu

Ne treba da se obeshrabrujes... uvek uvek moze da se smisli neko resenje

pozdrav

bogi
Ako je dovoljno 10cm onda je super i ako bih izbacio postojeci to bi se uklapalo odlicno jer i ovaj sada ne smeta. samo da nadjem pravi proracun i malo para za materiijal a ostalo bih kao i ovo do sada uradio sam ili uz pomoc prijatelja.
Usput, dali bi trebalo sto raditi na prednjem zidu izmedju kutija?
Ja se ne obeshrabrijem, pogotovo ako dobijem lijepe i iskrene sugestije
Old 14-01-2011, 05:41 PM   #48
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Ako je dovoljno 10cm onda je super i ako bih izbacio postojeci to bi se uklapalo odlicno jer i ovaj sada ne smeta. samo da nadjem pravi proracun i malo para za materiijal a ostalo bih kao i ovo do sada uradio sam ili uz pomoc prijatelja.
10cm je dovoljno za "minimalno 1kHz" sto sam ti vec savetovao...
Takodje mozes tu stavljati i 2d ako zelis.... mada je to teze za montazu na apsorber (fizicki je tezi difuzor)

Nenad ti je vec dao "proracun" odnosno programce (qrdude) koje moze da ti sracuna difuzor... pokreni thread o koriscenju qrdude tome pa cemo ti pomoci... prvo ga malo prouci.

Evo citiram ga ponovo:
Quote:
Originally Posted by NLP View Post
.............
PRD i QRD odnosno Schroederovi difuzori se mogu iskalkulirati da rade od flow - fmax i tako se mogu prilagoditi skoro svakoj situaciji a postoji i odličan kalkulator za 1D i 2D QRD-ove koji ti ama baš sve izračuna i kaže koliko da budeš minimalno udaljen od njega a računa i sve ostalo što možeš da zamisliš... i potrošnju materijala i predvidenu težinu i konačne dimanzije...: http://www.subwoofer-builder.com/qrdude.htm
Još jedna rumska tema oko difuzora: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33893
..........

Quote:
Usput, dali bi trebalo sto raditi na prednjem zidu izmedju kutija?
.........
Napred bi mogao da se "chastis" sa jednim lepim 2d difuzorom od chamovih letvi dubine do 300mm (iza njega opet mora apsorber!)

pozdrav

bogi

Last edited by boggy; 14-01-2011 at 06:00 PM.
Old 14-01-2011, 07:47 PM   #49
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Ja bih osobno u ovoj situaciji najprije napravio:

demontirao sve elemente na zadnjem zidu i skinuo iverucu, akustički izmjerio, te prilagodio konstrukciju odnosno napravio volumen koji bi odgovarao za pravljenje "panel resonator-a": http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp#
Upotrebio istu vunu i preko stavio lesenu membranu (bila iverica bila vezana ploča) odgovarajuče mase. Iskalkulirao bi absorber na problematičnu modalnu frekvenciju koja se potrojava.

Onda bih išao i sa prilagodbom zadnje klupe kao što je rekao Boggy i napravio jedan dobar Helmholtz i pozicija je dosta dobra jer je blizu zadnjeg kuta.

Onda bih vratio nazad stare absorbere na zadnju stenu a umjesto policilindara QRD difuzor. Može 2D.
Kod vješanja absorbera bih pazio da ne remetim vibriranje membrane, možda bih ih objesio sa stropa. Malo bi testirao kako spreminjam delovanje membrane.

I ispred mežu zvučnicima može i difuzor kao što Boggy kaže.

Oko zvučnika bih stavio absorbere (SBIR/LBIR):
http://gikacoustics.com/education_sbir.html
http://www.realtraps.com/sbirlbir.htm

Onda bih ponovo izmerio i video što sam napravio.
Mislim, da bi to za tačno tu situacijo bilo optimalno.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com

Last edited by NLP; 14-01-2011 at 07:54 PM.
NLP is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2011, 08:22 PM   #50
dukasound
Member

dukasound's Avatar

Hvala
Pozdrav
Duka
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules