Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-01-2011, 03:29 PM   #11
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Molim pomoc oko studentske sobe :)

Quote:
Originally Posted by n00b View Post
.........
Boggy, buni me ovo da je krevet suvisan. Ako izbacim plakar (to je ormar? ) , da li je i onda krevet suvisan? Pretpostavljam kad bi izbacija ormar, da bi se onda i moglo ucinit nesto po pitanju razmjestaja. Razmislit cu o tome i vidit jel mogu di izbacit taj ormar.
Simetrija... pokusaj da ostvaris simetriju sa stereo pozicijom u sobi.... sa krevetom... sto ti je u uglu... zvucnici verovatno levo i desno od njega... to nije simetricna pozicija sto se sobe tice... a to je osnovno.
Quote:

Kad se odlucim za razmjestaj (trebam dobro apsorbirati sto ste sve naveli) dodem po upustva kako, sto tocno i gdje rasporediti da poboljsamo akustiku.
Tacno!? malo preterujes ako ocekujes tacno... ovde se druzimo i razmenjujemo iskustva... nema garancija i ne ocekuje se nista "tacno".... pretpostavljam da si odabrao prejak izraz ....
Cak i za placeno projektovanje... najtacnije sto sam u zivotu postigao je simetrija unutrasnjeg rostilja jednog malog studija sa tolerancijom +/-5mm... par puta je rasturano vec napravljeno da bi se ponovo sastavilo i takva preciznost postigla (zidovi nisu bili u tako dobroj toleranciji... itd)
Generalno usled nesavrsenih modela i nepoznavanja SVIH fizickih uticaja i procesa u konstrukciji nemoguce je sa sigurnoscu proracunati skoro nista u akustici a da se to uklopi TACNO u ono sto cemo imati kao rezlutat... uvek mora neko naknadno podesavanje da se planira ako mora biti tacno... u tom slucaju je jednostavnije radit wideband resenja gde tacnost nema preteranog znacaja.
Quote:

Pitanje je bilo postavljeno s ciljem da li ce smetati akustici?, jer to zelim uraditi cisto estetski
Besmisleno u svakom smislu, neefikasno za ono sto treba da se apsorbuje... pri tom apsorbuje najvise ono sto se ne treba apsorbovati.
Quote:
...... Znaci ne zelim naplacivati nikome svoj rad, ako mislis da zelim stvoriti komericijalni studio,..........
Bojim se da ces tesko opravdati novac ulozen u akusticki tretman ako NEMAS prihoda od toga... cak i ako budes imao novca da akusticki tretman i nesto i napravis... bez aktivnih prihoda od muzicke produkcije to se jednostano ne isplati... sto naravno ne treba da te sprecava ako svoj hobi hoces da produbis i da jos vise ulozis samo u sebe, ovo ti kazem samo kao upozorenje da ce novac koji ti bude bio potreban biti poprilican, najblaze receno veci nego sto ocekujes.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2011, 03:50 PM   #12
n00b
Member

Vjerojatno cu izbacit ormar tako da ce stol i zvucnici zavrsiti na gornjem zidu,dok ce krevet paralelno na suportni zid.

Naravno da nisam mislija tocno kao sto si napisa,zabrija si. Mislija sam na broj, kolicinu pojednih apsorbera i difuzora,kako ih izraditi i gdje ih smjestiti. Ne ocekujem nista tocno! Zelim donekle poboljsati akustiku, naravno u okvirima svojih mogucnosti i znanja (koje je bijedno zasada! )

I naravno da ce se isplatiti ulozeno, jer svoje djelovanje u glazbi ne gledam kroz novce, to je prije svega ljubav i hobi, znaci ne zivim od glazbe. Nisam profesionalac.

Quote:
sto naravno ne treba da te sprecava ako svoj hobi hoces da produbis i da jos vise ulozis samo u sebe
upravo to!
n00b is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2011, 04:15 PM   #13
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
.......Eto to su ukratko motivi otvaranja mog threda. Nadam se da ne zamjeras sto zelim prosiriti horizonte
.......
Da se umesam...
Siguran sam da Vrach nije hteo da bude zlonameran kada ti je postavio pitanja... on jednostavno razmislja o muzici kao o poslu gde sve sto se radi/kupuje/pravi/dizajnira/poboljsava... ima svoje opravdanje u vidu naplacenog posla... ako ne... onda se TO NE ISPLATI, pa zato to ni nece raditi... moguce je da ima svoj hobi koji nije muzika...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 14-01-2011, 04:21 PM   #14
n00b
Member

Ma razumljivo,vas je vecina ode pro i zivi od glazbe. Kod mene to nije slucaj,objasnija sam vec
Old 14-01-2011, 07:27 PM   #15
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Pročitaj stickyje pa če? dobiti inspiraciju.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2011, 03:11 AM   #16
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Ma razumljivo,vas je vecina ode pro i zivi od glazbe.....
Po onome koliko poznajem clanstvo.. upravo je na Forumu vecina hobista i amatera... jako malo realno ima clanova foruma koji (pokusavaju da ili uspevaju da) zive od produkcije.

pozdrav

bogi

Old 15-01-2011, 04:10 AM   #17
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Po onome koliko poznajem clanstvo.. upravo je na Forumu vecina hobista i amatera... jako malo realno ima clanova foruma koji (pokusavaju da ili uspevaju da) zive od produkcije.

pozdrav

bogi

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 15-07-2011, 11:39 AM   #18
n00b
Member

Postovana gospodo,

nije me bilo neko vrijeme, ali ja ne odustajem od svoje mini sobice. Dao sam si truda i na temelju procitanog i naucenog, nacrtao ideju kako bih napravio razmjestaj po sobi. Ovako soba izgleda sada:
Attached Images

Old 15-07-2011, 11:41 AM   #19
n00b
Member

A ovako bih napravio razmjestaj da dobijem na simetriji:
Attached Images

Old 15-07-2011, 11:56 AM   #20
n00b
Member

Kao sto mozete primjetiti, ormar (plakar kako ste me ovdje naucili ) mislim iscipati i prenamijeniti u dvije ladice ispod kreveta.

E sada, ovdje sam primjenio procitano i mislim da sam ostvario maksimalnu simetriju sto je moguce, a da zadovoljim neke esencijalne kriterije iz vasih tutorijala sa pocetne stranice. Znaci ovako cu moci napraviti 3 kutna bass trapa, cetvrti kod vratiju bi mogli izvest na neku pomicnu shemu. Vrata su znaci ispred mene, ne iza mojih leda.

Ono sto bih jos zelio pitati je sljedece: da li se kolicna apsorbera i vrsta,te difuzora, utvrduje mjerenjem sobe i samo mjerenjem, ili vi to ovako od oka vec znate di sto? Citam i gledam, i jasno mi je kako ih izradujete (donekle ), ali mi stvarno nije jasno po kojem principu ih razmjestate po sobi?

Hvala, jos jednom isprike svima na forumu koje ovako laicka pitanja iritiraju.
Ako Vam se bas ne da pisati, mozete me uputit na neke stare topice koje bi mogli pomoci. Ako Vam se bas ne da ni to jednostavno me zaobidite i nemojte se previse nervirati.

Hvala

Godspeed!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules