Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 31-12-2010, 12:02 PM   #21
sinvelikogmajstora
Member

sinvelikogmajstora's Avatar

Default Re: Loudness War

http://www.turnmeup.org/
sinvelikogmajstora is offline  
Old 31-12-2010, 01:05 PM   #22
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by sinvelikogmajstora View Post
Odličan je taj video na sajtu, tačno pokazuje koliko se dinamike, pa čak i realne jačine gubi kompresijom.

Evo linka i ovde:
http://www.youtube.com/watch?v=3Gmex_4hreQ
Old 31-12-2010, 01:25 PM   #23
marcos
Member

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Odličan je taj video na sajtu, tačno pokazuje koliko se dinamike, pa čak i realne jačine gubi kompresijom.

Evo linka i ovde:
http://www.youtube.com/watch?v=3Gmex_4hreQ

po meni previ?e pojednostavljeno i karikirano...mastering se ne radi tako da napuca? limiter i pozdrav...puno je tu vi?e finetuninga.

poslu?aj Radiohead "In Rainbows" koji je stvarno glasan album al ima po meni odličan otvoreni sound, i ne osjeća se da fali dinamike ili da je naga?en...kings of leon (only by the night) je isto tako jako glasan i dobro zvući

ko i su svemu ima i u masteringu mastora i kriminalaca tako da treba samo dobro birat i mo?da malo vi?e platiti...
marcos is offline  
Old 31-12-2010, 01:56 PM   #24
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by marcos View Post
po meni previ?e pojednostavljeno i karikirano...mastering se ne radi tako da napuca? limiter i pozdrav...puno je tu vi?e finetuninga.

poslu?aj Radiohead "In Rainbows" koji je stvarno glasan album al ima po meni odličan otvoreni sound, i ne osjeća se da fali dinamike ili da je naga?en...kings of leon (only by the night) je isto tako jako glasan i dobro zvući

ko i su svemu ima i u masteringu mastora i kriminalaca tako da treba samo dobro birat i mo?da malo vi?e platiti...

Ovaj video i nema pretenziju da u minut i po objasni sve aspekte masteringa, ali odlično ilustruje ?ta se generalno de?ava prilikom te vrste kompresije.
Old 31-12-2010, 02:26 PM   #25
Audio Harakiri
Junior Member

Audio Harakiri's Avatar

pozdrav,
ajde da i ja dam moje skromno misljenje na ovu po meni „overhiped“ i izzvakanu temu.
loudness war je po mom misljenju bez ikakvih realnih osnova i manje-vise je tvorevina umova osoba koji, iz nije bitno kojeg razloga, nisu uspeli da uhvate korak sa trendom sviranja, pravljenja, snimanja, distribuiranja i konzumiranja produkta koji se zove muzika.
ja verujem u to da muzika 2011godine zvuci bas tako kako bi trebala da zvuci. mozda neko od vas moze da zamisli slipknot sa soundom i dinamikom led zappelin II albuma...ja ne mogu. duboko verujem u to da bi slipknot prodali 4 cd-a nakon izdavanja takvog albuma. o celom techno pokretu da i ne pricamo. bas me interesira kako bi 14000 ljudi na ekseru, brzini i ostalim boosterima za konzumiranje muzike odreagovali kada bi im DJ zavrtio set „dinamical correct“ muzike na Ibici. ili kako bi izgledali „niggas from the hood“ u hummer-u dok kruzaju kroz LA i slusaju „lepo“ masterovan hip hop na njihovim 64 incnim sub wuferima.
muzika se danas prvenstveno aranzira i snima drugacije nego pre 20, 30 ili 40 godina...tako da je s time ta prica vec zavrsena. sledeci razlog za to da se masteruje tako kao se masteruje je nacin slusanja i konzumiranja. taj koji danas ima vremena da sedne i posveti 2 sata svog vremena slusanju muzike je ili neko ko se bavi muzikom ili neko ko pripada pokretu „muzicka policija“. niti jedan od ta dva nije za muzicku industriju bitan konzument. kao i svaka industrija tako i muzicka zivi od profita i hrani konzumente onim sta ti konzumenti zele. a konzumenti danas zele brz download, skipovanje u fonotekli od 3400 albuma na usb stick-u, izbijanje plombe na svaki kick drum u autu i neometajucu rendom playlistu na compu.
vidim da se dosta komentara oslanja na to kako fajl izgleda. koga to interesira? danas 98% albuma izgleda isto kada ga otvoris u aranzeru, i od toga barem 80% zvuci odlicno.
da ne mislite da sam pristalica „przenja“ do jaja...nisam...mislim da bi 1 do 2 db tise bilo savrseno , ali isto tako mislim da vecina muzike danas zvuci bas kako bi trebala da zvuci.
namerno kazem „vecina muzike“ zato sto i danas isto kao i u 60tima ili 80ima ima muzike koja je ocajno odradjena.
ne mogu jos a da se ne dotaknem Bob Ludwiga i njegovog komentara o masteringu G?n?R albuma kineska demokracija (procitao sam na onom linku koji je neko postavio). album je smece i flop kakav nije zabelezen. ni mastering ni nista mu ne mogu pomoci zato sto su pesme za k...c (...i ako je hteo da prica o dobro izmasterovanom, dobrom i hrabrom albumu onda je trebao da prica o Tool 10000 days). toliko o tome koliko dobar mastering ima uticaja na uspeh albuma....i svaki A&R ce bas taj album da uzme za primer kako ne treba jedan major act album da zvuci.
...ili Ted Jensen-ov komentar „da nije ponosan na Death Magnetic“. pa ako nisi ponosan zasto si ga napravio i podpisao? Pa ti imas kredit listu od 100000 najprodavanijih i najuticajnijih albuma svih vremena tako da ti Death Magnetic ni malo nije bitan ili znacanjan za tvoju karijeru. mogao si ladno da im kazes „gospodo, zao mi je ali ja to ne bi radim“. Aaa...mozda su ga naterali uz pomoc mafije da to odradi. mozes mislit...
malo podugacak post...jbg...nova godina je...
sve najbolje svima
Bo
Trzaska cesta 330
1000 Ljubljana
mobil: +386(0)51672473
www.audioharakiri.com
booking@audioharakiri.com
office@audioharakiri.com
independent@audioharakiri.com
http://www.facebook.com/pages/Audio-...11975582201261
www.myspace.com/audioharakiri

Last edited by Audio Harakiri; 31-12-2010 at 02:37 PM.
Audio Harakiri is offline  
Old 31-12-2010, 02:52 PM   #26
gregor z
Moderator

Dobrodo?ao Boban!

Odličan post....

Sla?em se sa svime i mislim da si to odlično napisao.

Muzika i estetika sounda se radikalno promjenila u poslednjih 20 godina i evolucija zvuka ide dalje.

Ja u poslednje vreme novim klientima dam 2 ili čak 3 verzije "loudnessa", da mogu birati kakav sound im "pa?e".

70-80% izabere "najglasniju"

20% malo "ti?u"

A 10% bi htjelo jo? glasnije.

A dogodilo se i to da je neko rekao da mu je "preglasno".

Ljudi su več jednostavno navikli na "limitirani" sound i to i najvi?e primjera očekuju od masteringa . A sad je na nama da to odradimo sa ?to manje kolateralne ?tete. i sa ?to boljom "dinamikom" i minimalnom distorzijom.

Nema vi?e nikakvog "lodness wars-a", taj rat je po mome več davno zavr?io.

Svima sretna nova godina i puno dobre muzike,

Gregor

- Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989]

Earresistible Mastering Website
Earresistible Mastering MySpace
gregor z is offline  
Old 31-12-2010, 03:50 PM   #27
Audio Harakiri
Junior Member

Audio Harakiri's Avatar

thx

ljudi rado danas izjavljuju da je pre 20-30 godina sve bolje i dinamicnije zvucalo, a zaboravljaju da su te iste face koje danas svi napadaju "jer su kriminalno pokvarili muziku glasnocom" isti ti koji su pre 20-30 godina masterovali svu tu super muziku. to je ista ekipa...ekipa koja je izmislila mastering, masterovala sve "dobro" poslednjih 30 godina i isla u korak sa vremenom...smatrati da su odjednom, tek-tako svi ti likovi postali ludi je malo prepotentno.
pozzz
Trzaska cesta 330
1000 Ljubljana
mobil: +386(0)51672473
www.audioharakiri.com
booking@audioharakiri.com
office@audioharakiri.com
independent@audioharakiri.com
http://www.facebook.com/pages/Audio-...11975582201261
www.myspace.com/audioharakiri

Last edited by Audio Harakiri; 31-12-2010 at 04:04 PM.
Audio Harakiri is offline  
Old 31-12-2010, 03:57 PM   #28
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Poz Bobanu!

Svaka cast za post!

To je to kako si i objasnio

Ali tako je to danas - everyone's an expert..posebno na forumima
Everbeatz is offline  
Old 31-12-2010, 04:05 PM   #29
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Zna? ?ta, jasno mi je da neko tačno i u detalje opi?e katastrofalno stanje u dana?njoj popularnoj muzici, koja se potpuno pretovrila u produkt potro?ačkog dru?tva kratkog roka trajanja, bez ikakvog kvaliteta ili naznaka umetničke vrednosti, sa produkcijom od koje ispadaju plombe itd, ali mi stvarno nije jasno kad ka?e? da to tako i treba da bude. Za?to treba tako da bude, pobogu? Pa zar nije lepo ?to i danas ljudi znaju pesme Dejvida Bouvija ili Pola Sajmona nastale pre četrdeset godina? Ko se uop?te seća bilo čega od pre pet godina? Lo?e pesme, lo?i aran?mani, lo?a produkcija, lo? mastering, vuferi u hamerima... Samo neko ko je prinuđen da u tome učestvuje mo?e reći da tako treba. Mora se verovatno prisiliti i da ubedi sebe kako mu se sve to čak i dopada.
Old 31-12-2010, 04:06 PM   #30
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
Ali tako je to danas - everyone's an expert..posebno na forumima
Ja jesam ekspert za neku drugu oblast, ali ne idem na te forume da ne bih morao da se obja?njavam sa amaterima.

Tags
loudnes war

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules