Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-12-2010, 08:32 AM   #121
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Default Re: Tape saturacija plugovi

Quote:
Originally Posted by analog View Post
Ma daj. Mislim da samo voliš te albume sa muzičke strane. Bio sam svedok da muzičari lošiji snimak a muzički njima dopadljiviji proglase za bolje zvučeći od nekog drugog.

Druga stvar.. ljudi koji 90% muzike slušaju albume iz 80ih ili ranije očekuju da čuju isti zvuk i 30 godina kasnije i dobra im je samo muzika i zvuk koji ih podseća na to što slušaju. Uskoro će 2011, način snimanja i miksovanja se promenio i ima koliko hoćeš kvalitetnih radova. Samo ih treba prihvatiti, pružiti šansu, skapirati. I za početak prihvatiti NOVU muziku a ne čekati reciklažu stare. Ne verujem da su današnji muzičari manje genijalni od starih muzičkih idola, samo im treba pružiti šansu. Ili bar treba da se slegne. Verovatno će se za 30 god pričati o zvuku iz dvehiljaditih. Jedino što žalim za "starim" vremenima jeste što imam utisak da je kvalitetnija muzika bila prisutnija u medijima, mainstream. Sada treba malo pročačkati, ali kvaliteta ima.
Ovde nije bilo reči o čitavim epohama već o produkciji dva albuma Azre. Veći deo produkcije osamdesetih danas zvuči grozno, sa dečjim ritam mašinama, arpeđatorima, reverbom na dobošu koji i posle četvrt veka još uvek odzvanja... Dakle ako je nešto lepo ili ružno apsolutno je nebitno kada je nastalo i ne pada mi na pamet da "na silu" volim nešto samo zato što je novo (ili staro, svejedno). Na pomenuta dva albuma sve je savršeno, čak i ako govorimo samo o produkciji, nevezano za pesme i izvođenje; bubnjevi, bas, gitare, vokali, duvački instrumenti, klavijature, dinamika, pojedinačno i u miksu sve zvuči fantastično. (Verovatno i tape saturation ima u tome nekog udela.) Navedi ti primere koje si iščačkao pa onda možemo nešto konkretno upoređivati.

Last edited by Znak; 27-12-2010 at 08:41 AM.
Znak is offline   Reply With Quote
Old 27-12-2010, 08:32 AM   #122
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by DzoniPFC View Post
Kojim skupim hardwerom? Nema ovde takvih studija. Mozda samo 2 ili 3, ali oni snimaju gospodu sa Granda.
kako nema ?

Pa ima Lexicona 960 ko salate, pa Massive Passive eq-u, pa raznoraznih kompresora, Avalona, Tubetech-ova, Shadow Hills-a, EMT-ova, 1176-ova,

ima svega i svacega, a o mikofonima i da ne pricamo....

pa miksete : SSL (ja znam za nekoliko velikih) pa one male SW900, pa Neve-ovi, MCI, Tridenti, Euphonix, Icon-i, itd itd...

Pa ProTools HD, pa Radari, magnetofoni, Adati...itd itd

Na broj stanovnika u Beogradu, ima itekako dovoljno studija i producenata sa dobrom opremom..(istom kao sto se koristi po svetu i na kojoj se snimili na milione odlicnih pesama i albuma).

(da podsetim, Alanis Morissette je svoj album -koji je razvalio- snimila na Adatima !! (nema tape saturacije...)
a sad se vrati i procitaj ono sto je Arthur napisao malopre o "muzicarima"...

PS sto bi brisali temu?? nema nekog velikog vredjanja i pljuvanja....manje nego obicno a evo vec smo nakrkali dosta stranica u polemici....13 stranica, 3600 views..cita se, pise se...forum je aktivan ! uraaaa

Last edited by DaBear; 27-12-2010 at 08:37 AM.
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 27-12-2010, 12:25 PM   #123
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Samo da objasnim za?to sam "počeo sa povlačenjem" iz teme.

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
nisam siguran da je uobičajeno da in?enjeri koji stare menjaju stav i postaju apatičniji, ima nekoliko svetlih primera i napolju ljudi koji odlično dr?e korak sa tehnikom i bogami i dan danas rade vrunske produkcije, na najmodernijoj opremi.
Potpuno si u pravu, ali... malo drugačije je posao postavljen tamo "napolju". Ovde ni u analogno vreme nije postojao posao tape operatora ili asistenta snimatelja, a "napolju" bogami jeste. Kao ?to danas CLA ima svog PT operatera, pretpostavljam ne zato ?to je pod stare dane oglupavio i ne mo?e da savlada PT nego zato ?to ne ?eli da se bavi manuelnim poslovima već da se bavi organizacijom zvuka.

Mo?da nisam najbolje objasnio ?ta podrazumevam pod "entuzijazmom". Sa 20 godina ima? entuzijazma za sve, jer ti je sve izazov - i da pove?e? mikrofon, i da prati? intonaciju pevača, radi? punch in/out i da edituje?, strečuje?, dihtuje? timing gitara, vrti? parametre na reverbu, cima? filtere... sve ti je super zabavno. Ali kad to uradi? par stotina ili par hiljada puta to prestaje da bude zabavno jerbo ukapira? da se 70% tih akcija svodi na čistu fizikaliju koju mo?e da obavlja neko drugi, a ti da se malo usredsredi? na samu muziku/zvuk.

I ako sa cca 45 leta nisi do?ao do statusa da neko strečuje, trigeruje, stemuje, reinstalira sw/hw umesto tebe, a da se ti posveti? organizaciji zvuka (koja je funkcija ove gitare? da li je u refrenu va?niji back vocal ili rif? kako da napravim galamu koja mi treba, a nema je u aran?manu?)... jebi ga, to znači da ti je posao toliko lo?e plaćen da nema? novaca da unajmi? svog operatera i da je stvarno vreme da ide? na pecanje.

Verovatno sam opet ostao nedorečen, ali nema veze, forum je, nije ?kola.

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
e to je po meni jedno 50% problema samo po sebi za?to su stvari danas i ovde prilično u kurcu, muzičari sami po sebi.
Muzičari su uvek bili i ostaće lenja bagra Sve će to Marko ili Janko da sredi u editingu, miksu i masteringu. Na jednom drugom mestu sam pisao o tome kako su ustvari producenti (a i snimatelji) krivi za sve: svi će radije da puste gomilu odsviranih gluposti na HD i da se posle zamlaćuju editovanjem, strečovanjem, saturisanjem (čisto da ostanem u okviru teme) nego da provedu neko vreme "maltretirajući" muzikante da ne?to odsviraju/otpevaju kako treba.

To je sečenje grane na kojoj se sedi, i potpuno je svejedno da li je seče? ručnom ili motornom testerom.

Pozdrav,

Vasa
Old 27-12-2010, 12:33 PM   #124
sira
Senior Member

sira's Avatar

Istina kad sam tek počeo snimati reklame, pu?tao sam voditeljima da ih pročitaju kako oni misle da treba (misleći kako su iskusniji i da bolje to znaju od mene) pa sam se jebavao da to ispeglam, i bio sam im jako drag, danas kad ih tjeram da čitaju vi?e puta misle da ih zajebajem, i ka?u kako sam prije bio bolji
sira is offline   Reply With Quote
Old 27-12-2010, 01:14 PM   #125
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Samo da objasnim za?to sam "počeo sa povlačenjem" iz teme.

Potpuno si u pravu, ali... malo drugačije je posao postavljen tamo "napolju". Ovde ni u analogno vreme nije postojao posao tape operatora ili asistenta snimatelja, a "napolju" bogami jeste. Kao ?to danas CLA ima svog PT operatera, pretpostavljam ne zato ?to je pod stare dane oglupavio i ne mo?e da savlada PT nego zato ?to ne ?eli da se bavi manuelnim poslovima već da se bavi organizacijom zvuka.

Mo?da nisam najbolje objasnio ?ta podrazumevam pod "entuzijazmom". Sa 20 godina ima? entuzijazma za sve, jer ti je sve izazov - i da pove?e? mikrofon, i da prati? intonaciju pevača, radi? punch in/out i da edituje?, strečuje?, dihtuje? timing gitara, vrti? parametre na reverbu, cima? filtere... sve ti je super zabavno. Ali kad to uradi? par stotina ili par hiljada puta to prestaje da bude zabavno jerbo ukapira? da se 70% tih akcija svodi na čistu fizikaliju koju mo?e da obavlja neko drugi, a ti da se malo usredsredi? na samu muziku/zvuk.

I ako sa cca 45 leta nisi do?ao do statusa da neko strečuje, trigeruje, stemuje, reinstalira sw/hw umesto tebe, a da se ti posveti? organizaciji zvuka (koja je funkcija ove gitare? da li je u refrenu va?niji back vocal ili rif? kako da napravim galamu koja mi treba, a nema je u aran?manu?)... jebi ga, to znači da ti je posao toliko lo?e plaćen da nema? novaca da unajmi? svog operatera i da je stvarno vreme da ide? na pecanje.

Verovatno sam opet ostao nedorečen, ali nema veze, forum je, nije ?kola.

Muzičari su uvek bili i ostaće lenja bagra Sve će to Marko ili Janko da sredi u editingu, miksu i masteringu. Na jednom drugom mestu sam pisao o tome kako su ustvari producenti (a i snimatelji) krivi za sve: svi će radije da puste gomilu odsviranih gluposti na HD i da se posle zamlaćuju editovanjem, strečovanjem, saturisanjem (čisto da ostanem u okviru teme) nego da provedu neko vreme "maltretirajući" muzikante da ne?to odsviraju/otpevaju kako treba.

To je sečenje grane na kojoj se sedi, i potpuno je svejedno da li je seče? ručnom ili motornom testerom.

Pozdrav,

Vasa
+10 !!

Bas tako...i nisam ja jedini slucaj. Pricam sa gomilom ljudi u slicnim godinama (40-45+) i svima su sad te stvari cimanje...cista fizikalija !!!
Ja sam pokusavao da nadjem asistente pre (dok sam bio puno bizzi) ali mi nije polazilo za rukom da nadjem nekog ko je inteligentan, moze da skapira (brzo) sta treba da se uradi (brzo) i da ne tripuje mnogo.
Taj neko bi trebao da bude dobar i da zna bar koliko i ja...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 27-12-2010, 01:49 PM   #126
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by sira View Post
Istina kad sam tek počeo snimati reklame, pu?tao sam voditeljima da ih pročitaju kako oni misle da treba (misleći kako su iskusniji i da bolje to znaju od mene) pa sam se jebavao da to ispeglam, i bio sam im jako drag, danas kad ih tjeram da čitaju vi?e puta misle da ih zajebajem, i ka?u kako sam prije bio bolji
Pa da, razlika između "analognog" i "digitalnog" je u tome ?to su u analogno vreme tape op, snimatelj i producent gledali izvođača kroz "akvarijumsko staklo", danas ga gledaju kroz talasni oblik na LCD monitoru.

Pozdrav,

Vasa
Old 27-12-2010, 03:04 PM   #127
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Ja sam pokusavao da nadjem asistente pre (dok sam bio puno bizzi) ali mi nije polazilo za rukom da nadjem nekog ko je inteligentan, moze da skapira (brzo) sta treba da se uradi (brzo) i da ne tripuje mnogo.
Taj neko bi trebao da bude dobar i da zna bar koliko i ja...
I da radi bez plate, iz entuzijazma... Evo ja sam sad bizzi, rado bih na?ao takvog asistenta za dizajn i pre-press. On bi odrađivao moj posao, a ja bih producirao album sa sve tape saturacijom.

Sorry, realnost kuca po ramenu, odoh da pravim kalendar...
Old 27-12-2010, 03:32 PM   #128
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
I da radi bez plate, iz entuzijazma... Evo ja sam sad bizzi, rado bih na?ao takvog asistenta za dizajn i pre-press. On bi odrađivao moj posao, a ja bih producirao album sa sve tape saturacijom.
Pa, ko ka?e da treba da radi bez plate? Ja to nisam prepoznao iz Vračevog posta, kako si ti doneo takav zaključak Jedino pravo pitanje je: zarađuje? li toliko da mo?e? da plati? asistenta, pa da budete zadovoljni i ti i on i naručilac posla?

Pozdrav,

Vasa

P.S. Asistent = onaj ko će da umesto tebe uradi frajn?tad
Old 27-12-2010, 04:09 PM   #129
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Pa, ko ka?e da treba da radi bez plate? Ja to nisam prepoznao iz Vračevog posta...
Ne, to je bilo u mom postu (moja originalna ideja).

Quote:
P.S. Asistent = onaj ko će da umesto tebe uradi frajn?tad
Fraj?tend se uradi za tri minuta. Nema druge nego da rmbačim sam. I da znate, digitalne fotografije ni?ta ne valjaju - imaju previ?e ve?tačke o?trine i saturacije a nikako realne o?trine i tranzijenata. Analogne su zakon. Ima li neko tape saturation plugin za Photoshop?
Old 27-12-2010, 04:30 PM   #130
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Fraj?tend se uradi za tri minuta.
Buss Assign se uradi za 3 sekunde, ali ne radi se o tome. Zna? i sam.

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Posting Rules