|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#81 |
VIP Member
|
![]()
Veliki prezir? Misli? na ovo poslednje izdanje (iz Digimedia studija) ili...?
Pozdrav, Vasa
![]() |
#82 |
Pro Member
|
![]()
Ne, naravno, na snimke iz njihovog "Kombinata".
![]() |
#83 | |
Banned
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() E da....iz pouzdanih izvora cujem da prave i VSTi "studiska klonja",trebace do duse i malo hardvera da se podmetne pod dupe ali ce zato PT verzija biti sa minimumom latencije ![]() Last edited by quake2; 25-12-2010 at 08:56 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
MAO
|
![]()
@Awacs
tehnika narodu indeed, nisam siguran da sam ranije drugačij mislio. Možda si me jedino skontao da sam pregrub ka ljudima koje mrzi da misle i da sami uče i istražuju stvari, pa da iz toga prozilazi neki elitizam. Što je suštinski, i tačno. Takođe nisam siguran da je uobičajeno da inženjeri koji stare menjaju stav i postaju apatičniji, ima nekoliko svetlih primera i napolju ljudi koji odlično drže korak sa tehnikom i bogami i dan danas rade vrunske produkcije, na najmodernijoj opremi. @Znak Nisam siguran da si dao dobar primer - taj studio u Vrbasu koliko sam ja čuo je bolje opremljen od mojeg studija, a ako se ne varam bivši basista, je diplomac i profesor na BK Akademiji za zvuk. Nije da mi je to neka preporuka, al onda se dovodi u pitanje sledeća stvar - šta je profi studio a šta su kućni uslovi? Radiohead snima u svojim kućnim uslovima, Smashing Pumpkinsi pa čak i Prodigy pola posla završavali po "bedroom"ima. Moj studio koji je dosta siromašan generalno, nisam siguran da bi nakamario da ima 10k u opremi, a pritom je prilično "partizanskog" enterijera i osnovnih uslova, ja smatram profesionalnim. Zato što od njega živim ja, čak i jedan snimatelj pored mene, i par klinaca koji tu asistiraju po celi dan. Postoje termini, radno vreme, cena po danu rada, rokovi i sve. To mi je primarno životno zanimanje, a sve mimo tog studija (koncerti, tu i tamo neki terenski rad) mi je tezga. Kad radimo nekom materijal, tome smo na mrtvo posvećeni i nema izgovora i blejanja kao sa ovom dečurlijom po BG koja na gajbi bleji, mota sprave, malko snima, malko filozorifa i na kraju to nekako zbudži kad ih smori ekipa koja im je ispraznila frižider, gajbe piva i celu kesu gandže. No, da ne dužim, ispašće reklamiranje. Što se kinte tiče, 1000 za jedan album u srbiji, bilo kojeg žanra (a ja nikako ne radim samo metal i rok, to se može videti u Promociji radova), je SRAMOTNO malo para. Jer cenim da se normalan posvećen i izaranžiran album ne može valjano i studiozno snimiti za ispod 20 x 8h, niti smixati za manje od 4-8h rada po pesmi (minimum!). dakle negde, okvirno, 2 kalendarska meseca posvećenog skoro svakodnevnog rada. Tako ispada da producent ili ko god već uzima tih 1000e, praktično živi od 500e mesečno. Što je cifra koju je u Beogradu barem, moguće zaraditi na još 100 načina koji ne zahtevaju ni upola veštine, posvećenosti, ulaganja i talenta , koliko je potrebno da se nekom snimi neki normalan materijal. Ne ide mi u glavu da se ljudi sa višegodišnjim iskustvom i rezultatima, plus nekom cifrom uloženom u opremu mogu poistovetiti sa konobarima u boljim kafićima i splavovima, prodavačicama u uspešnijim buticima u centru, pa čak ni prodavcima raznorazne robe i tehnike, koji dobijaju procenat. Tako da, za te novce, jedino je realno ipak zavšriti kod nekog dokonog bogatog klinca koji je roditelje napalio da će da studira zvuk i da mu daju jedno 1000e u opremi, da ima da uči i da radi, i kome ta kinta taman gotivno legne za novi mob, tike, ili kilo skanka. P.S: i meni je Diskomer lista jedna od retko relevantnih barem što se domaće produkcije tiče, i mogu vam reći da sam u poslednje vreme sve više prijatno iznenađen, i neretko postiđen kada se nađem na istoj.. Which is a nice ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Banned
|
![]()
Tako te zovu...he,he....ko bi reko
![]() ![]() Last edited by quake2; 25-12-2010 at 09:38 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#88 |
VIP Member
|
![]()
(...)
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 25-12-2010 at 11:41 PM. Reason: bespotrebna kenjaža |
![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Pa udri po plagovima!
![]() |
![]() |
#90 |
MAO
|
![]()
vasa krenuo sa odustajanjem
![]() @znak moje neko iskustvo je da je svakako potrebno imati solidan kućni studio, ukoliko ti je proces rada i kreativnosti tako nasađen. Ali se prečesto dešava da ljudi svoje radne verzije i demoe proglašavaju svetinjom, i kao takve odma kače na net. Meni se često dešava da mi traže da tako nastale snimke i aranmžane "samo smixam", pritom mi ne dozvoljavajući da radikalne greške i aranžmansko-produkcijske viškove korigujem, tako da ti moji mixevi na kraju nimalo ne pospešuju sam uradak, čak njihovi demosi i bolje rade. Ako mene pitaš, na tu temu, mislim da je idealan proces rada da se prave takvi kućni demosi, i detaljno snimaju i razmatraju, i komponuju i aranžiraju, da se uradi prava pravcijata detaljna predprodukcija, i da se onda ipak odreši kesa i uđe u pravi studio. Em će se tamo dobiti na toj preko potrebnoj ozbiljnosti sviračkoj, em na zvučnom kvalitetu, em kad se stvari polako privode svršenom činu, postoji ta naglašena samokritičnost, koja sa svoje strane dovodi do sanckionisanja i eliminisanja barem 30% ideja koje su na demosu, nekako funkcionisale. Da ne pominjem eventualnu saradnju sa producentom čija je osnovna funckija da bude OBJEKTIVAN medijum između autora kao subjektivnog faktora i same publike tojest spoljnog sveta. To je sve nešto čega se autor lišava onog momenta kad proglasi "da može on to sve sam" - kvalitet usnimka, mixa, i producentska objekitvnost, i finalna doza samokritičnosti/finalnosti svojeg dela. Veruj mi, na ovu temu, samo iz iskustva, mogu da napišem omanji udžbenik. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Chris Lord Alge apeluje da se bojkotuju krakovani plugovi | DaBear | Razno | 18 | 27-12-2010 12:19 PM |
EP-34 Tape Echo plug-in for UAD-2 | HeatMan | DSP forum | 4 | 24-09-2010 06:35 PM |
tape saturation plug in? | HeatMan | Audio Software | 10 | 21-04-2008 01:13 AM |
Slovenija, Metro i Gregor Z u Tape Op magazinu | DaBear | Razno | 10 | 25-11-2007 07:08 PM |