Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-12-2010, 06:48 AM   #61
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Default Re: Tape saturacija plugovi

Quote:
Originally Posted by balthazaar View Post
Takva je kakva je...?ta se tu mo?e!?
Pa eto, zato mnogi rade retro. Valjda kontaju da je ta stvar do?la do kraja i da treba pokrenuti sve opet od početka. Čak i ?eljko Joksimović snimao na traku .
Old 25-12-2010, 09:37 AM   #62
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Poanta se sastoji u tome da se kompletna tehnologija 21. stoljeća koristi isključivo za simulaciju tehnologije 20. stoljeća.
I još na kraju te simulacije zvuče tragično.
Meni je smiješno da UAD objavi plugin koji se zove Studer A800 i onda se još ekipa napali.
To je otprilike kao da Opel izda novi auto, stavi pet spojlera,4 auspuha,vrata koja se dižu, pofarbaju ga u žuto i nazovu ga Lamborghini Countach.
Presmiješno.

Ne moram ni spominjati da te simulacije nemaju nikakve veze sa zvukom originalnog hardware kao uostalom niti jedan jedini plugin koji je ikad napravljen.
To što vam se CLA zakleo majkom i sestrom da Waves SSL zvuči potpuno isto kao i prava stvar to možete objesiti mačku o rep.

Pa zašto ljudi kupuju analog summing mixere, zašto plaćaju 5000 Eura za 50 godina starog Neumanna, zašto svi žele Neve 1073 preamp itd?

Ja mogu napraviti dobar zvuk na bilo čemu, Behringeru, SSL-u ili Voxengou. ali to nije the point.
Point je da je danas cilj i definicija dobivanja dobrog zvuka postizanje da nešto zvuči približno onome kako je to nekad zvučalo.
Moje mišljenje je da tehnologiju 20.stoljeća koja je još uvijek apsolutno superiornija svakom pokušaju simulacije treba samo prilagoditi 21.stoljeću.
Na koji način ne znam,nisam stručan po tom pitanju.
Ali vjerujem da sve vodi k tome.

Između ostalog imali bi manju količinu ljudi koji imaju Cubase, dva Adama A7,
Rode mikrofon, 468 crackiranih pluginova i koji sebe nazivaju producentima i inženjerima te su spremni raditi za 4 Eura po satu.
A i količina dobre glazbe bi bila puno veća jer bi puno manje netalentiranih ljudi trošilo kisik i zauzimalo medijski prostor.

Last edited by Surfer; 25-12-2010 at 10:07 AM.
Surfer is offline   Reply With Quote
Old 25-12-2010, 10:42 AM   #63
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Surfer View Post
Između ostalog imali bi manju količinu ljudi koji imaju Cubase, dva Adama A7,
Rode mikrofon, 468 crackiranih pluginova i koji sebe nazivaju producentima i in?enjerima te su spremni raditi za 4 Eura po satu.
A i količina dobre glazbe bi bila puno veća jer bi puno manje netalentiranih ljudi tro?ilo kisik i zauzimalo medijski prostor.
u ovom pasusu si u pravu...i zaboravio si (pored kisika) i nepotrebno trosenje struje !!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 25-12-2010, 11:34 AM   #64
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

suštinski grešiš što se ovih poslednjih tiče. To što je gomila debila dohvatila kompove i rade lošu produkciju za male pare je zapravo dobro po ljude koji znaju šta rade. Meni je studio prepun klinaca koji su se već opekli snimajući ceo album kod nekoga na gajbi za 1000e. Na kraju skontaju staru narodnu maximu - kolko para tolko muzike. Realno je da dostupnost oruđa za rad suštinski nije loša stvar.. skoro je Trevor Horn rekao - pa već stotinama godina svi imaju i četkicu i platno i ulje pa nisu svi Rembrant ili Van Gogh.

Mislim da taj rezon negodovanja i ozlojeđenost najčešće gaje ljudi koji zapravo nemaju rezultata boljih od tih istih klinaca sa 4e na sat, bez obzira što su proveli mladost kraj magnetofona i analognih mixeta, pa su zapravo sad u ovoj eri ostali bez posla. Ne skontaj me pogrešno, ne mislim da spadaš u takve, samo si možda od takvih usvojio taj metod razmišljanja. Svojim ušima sam čuo mnoge legende BG zvuka kako lagano odlaze u tri lepe jer ne mogu držati korak sa vremenom i tehnologijom, i sve ih više hvata apatija umesto da samokritički identifikuju problem. To svakako nije slučaj sa svima, i ima onih koji se ODLIČNO drže i i dalje zadaju domaće zadatke svim FruityLoops producentima
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 25-12-2010, 11:39 AM   #65
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Arthure svaka ti je na mestu

+1

Sent from my iPhone using Tapatalk
Old 25-12-2010, 02:05 PM   #66
Elf
Pro Member

Elf's Avatar

Kakva sushta istina!
Elf is offline   Reply With Quote
Old 25-12-2010, 02:33 PM   #67
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Meni je studio prepun klinaca koji su se ve? opekli snimaju?i ceo album kod nekoga na gajbi za 1000e.
He,he...pa sta su to ti klinci ocekivali za 1000e pa se sada kao opekli?Da su platili dve,tri verovatno bi dobili nesto bolje i na istom mestu i da su jos malo vezbali,radili na sebi....kao sto uglavnom ne rade,pogotovo ta "vecito ozlojedjena" ekipa, sve bi to bilo vise nalik Metallici, mada oni za 1000e u sustini hoce "isto" kao Metallica.A u pravu si da danas svaki supak otvara studio i snima za bud zasta,tako je to na zalost.Takodje si u pravu da su se nekada i kojekakvi buzdovani slepali kao studiski magovi samo zato sto su jedini u gradu imali da kupe preskupe studiske sprave ili zato sto ga je teca zaposlio u drzavnom studiju.Danas svako normalan moze kroz par godina rada,truda i odricanja da obezbedi sebi dobre alatke,posle toga dolaze znanje i talenat......pa kom obojci,kom martinkePozdrav

Last edited by quake2; 25-12-2010 at 03:03 PM.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 25-12-2010, 02:52 PM   #68
marcos
Member

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
, mada oni za 1000e u sustini hoce "isto" kao Metallica.

to je valjda glavni problem....hoce zvucati isto ko metallica a nisu sposobi za ni?, bez ideja, bez pjesama...kompjuter, amplitube i ez drummer...glavno je pitanje "kako da mi snimka zvuci glasno i ?iroko?"

Jako puno kultnih albuma (a govorim o nekoj alter, hard core, rock, metal sceni) je snimano u rupama za sitnu lovu...ali je postojala svjest da se ne mo?e zvućat dobro kao "mainstream" bendovi tako da se nije ni poku?avalo..i?lo se na ne?to drugo, na ideju, na neki kreativno kori?tenje "lo fi " sounda, na namjernu distorziju, na uvje?banost...koristi? ograničenja i je*e ti se za "dobar sound"
marcos is offline   Reply With Quote
Old 25-12-2010, 03:45 PM   #69
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
...Danas svako normalan moze kroz par godina rada,truda i odricanja da obezbedi sebi dobre alatke,posle toga dolaze znanje i talenat......pa kom obojci,kom martinkePozdrav
MA, upravo to sam htio da ka?em .....

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 25-12-2010, 06:32 PM   #70
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
su?tinski gre?i? ?to se ovih poslednjih tiče. To ?to je gomila debila dohvatila kompove i rade lo?u produkciju za male pare je zapravo dobro po ljude koji znaju ?ta rade. Meni je studio prepun klinaca koji su se već opekli snimajući ceo album kod nekoga na gajbi za 1000e. Na kraju skontaju staru narodnu maximu - kolko para tolko muzike. Realno je da dostupnost oruđa za rad su?tinski nije lo?a stvar.. skoro je Trevor Horn rekao - pa već stotinama godina svi imaju i četkicu i platno i ulje pa nisu svi Rembrant ili Van Gogh.
Drago mi je da si promenio mi?ljenje. Tehnika narodu!

Quote:
Mislim da taj rezon negodovanja i ozlojeđenost najče?će gaje ljudi koji zapravo nemaju rezultata boljih od tih istih klinaca sa 4e na sat, bez obzira ?to su proveli mladost kraj magnetofona i analognih mixeta, pa su zapravo sad u ovoj eri ostali bez posla. Ne skontaj me pogre?no, ne mislim da spada? u takve, samo si mo?da od takvih usvojio taj metod razmi?ljanja. Svojim u?ima sam čuo mnoge legende BG zvuka kako lagano odlaze u tri lepe jer ne mogu dr?ati korak sa vremenom i tehnologijom, i sve ih vi?e hvata apatija umesto da samokritički identifikuju problem. To svakako nije slučaj sa svima, i ima onih koji se ODLIČNO dr?e i i dalje zadaju domaće zadatke svim FruityLoops producentima
Ma... sa 25 godina se lo?i? na to ?to si konačno provalio lični dojajčani lanac za snimanje akustične gitare, u tridesetoj kapira? da si apsolvirao snimanje bubnja, sa 35 miksa? do jaja, u četrdesetoj-četrdeset petoj polako počinje? da shvata? kako "klinci" ne kapiraju i ne uva?avaju tvoje znanje, pa se vrti? sa likovima iz svoje generacije (+/- 10 godina) koji te kapiraju i koje poznaje?, pa onda organizujete zajedničke tezge. To je prilično uobičajen ?ivotni put studijskog radnika i nema nikakve veze sa tehnolo?kim napretkom, trakama, saturacijom i analogijom.

Onda u pedesetoj napi?e? ovako besmislen post poput mog, poslu?a? Diskomer na Studiju B (moj omiljeni referentni kanal za domaću pop mainstream produkciju), ode? u podrum da proveri? stanje kiselog kupusa i usput se pita?: "za?to sve ove pesme zvuče kao da su iza?le iz istog studija?"

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules