Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-12-2010, 04:43 PM   #1
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Default Optimizacija Win 7 64 bit-a ?!

Da li bi mi mogao netko da napi?e koji su koraci potrebni za optimizaciju istog (jo? bolje korak po korak)? Jo? nisam nai?ao na ploveći Win 7 "performance".

Imam listu na kojoj mi pi?e za XP, pa sam to nebrojno puta i radio, no zadnje sam imao Xp extreme performance, gdje su sami windowsi već totalno optimizirani pri samoj instalaciji ... no 32 bitni . Do?lo mi je vrijeme da bi htio vi?e od cca. 3.2 Gb RAMA.

Naravno, ako je ovo uvreda za nekoga, molim neka se ne ljuti

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 16-12-2010, 06:29 PM   #2
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Optimizacija Win 7 64 bit-a ?!

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
Da li bi mi mogao netko da napiše koji su koraci potrebni za optimizaciju istog (još bolje korak po korak)? Još nisam naišao na ploveći Win 7 "performance".

Imam listu na kojoj mi piše za XP, pa sam to nebrojno puta i radio, no zadnje sam imao Xp extreme performance, gdje su sami windowsi već totalno optimizirani pri samoj instalaciji ... no 32 bitni . Došlo mi je vrijeme da bi htio više od cca. 3.2 Gb RAMA.

Naravno, ako je ovo uvreda za nekoga, molim neka se ne ljuti
Evo ja cu nesto da napisem... Nemam neku ekstremnu optimizaciju koju koristim, ali ima par *OBAVEZNIH* tweakova koje svakako treba da se urade.

1. U SERVICES ugasiti SUPERFETCH - sluzi da unapred ucita u memoriju najcesce pokretane aplikacije, ubrzavajuci njihovo podizanje i da optimalno iskoristi sav raspolozivi RAM - rezultat - RAM koji se trudi da stalno bude pun, HDD ponekad bezrazlozno "drlja" i takve stvari...

2. U USER ACCOUNT CONTROL - spustiti slajder za bezbednost na minimum, jer nekad taj UAC sprecava programe da se izvrse, trazeci da se RUNuju AS ADMINISTRATOR

3. U SERVICES takodje mogu da se pogase i nepotrebni servisi tipa WINDOWS SEARCH & INDEXING, koji indeksira fajlove radi brzeg pronalazenja preko SEARCH operacija, takodje uzrokuje nepotrebno drndanje HDDa u nekim trenucima.

4. U POWER SETTINGS, ugasiti SVE powersaving opcije, narocito ako imate USB/FIREWIRE interfejs. Meni je uzrokovalo puckanje audija na MOTU ULTRALITE kartici.

Sve u svemu, u servisima, gomila stvari moze da se pogasi, mada ja nista nisam gasio sem ovih, gore navedenih stvari - cak sam i AERO temu ostavio (nije dalo nekog vidljivog rezultata gasenje servisa ove teme - ona se oslanja na GPU, a ne na CPU) - eto, verovatno ce neko jos dodati u ovu listu jos stavki, ali ove su po meni obavezne.
Old 16-12-2010, 09:55 PM   #3
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
... - eto, verovatno ce neko jos dodati u ovu listu jos stavki, ali ove su po meni obavezne.
.... Hvala, slobodno jo? pucajte !

Studio Predator
Old 18-12-2010, 10:30 PM   #4
sinvelikogmajstora
Member

sinvelikogmajstora's Avatar

valja ugasiti i windows desktop manager jer oce da zeza sa pravljenjem automatizacije, meni se desavalo u nuendu....
sinvelikogmajstora is offline   Reply With Quote
Old 19-12-2010, 09:11 PM   #5
Khan
Moderator

Khan's Avatar

+, po mogucstvu da nije vezan za net, ako jeste blacklistovati u firewall-u SVE sto hoce da se update-uje... pogledaj disk defrag i win defender su automatizovani po default-u. ugasi ih i to zna da zasere snimak...
Khan is offline   Reply With Quote
Old 20-12-2010, 04:28 PM   #6
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Khan View Post
+, po mogucstvu da nije vezan za net, ako jeste blacklistovati u firewall-u SVE sto hoce da se update-uje... pogledaj disk defrag i win defender su automatizovani po default-u. ugasi ih i to zna da zasere snimak...
Disk defrag i Windows Defender - iskljuciti - slazem se. Disk defrag je u shedulovanim taskovima, a windows defender je lakse za iskljuciti preko control panela...

Ja licno volim da je sve updateovano i cesto mi tokom rada treba net - da pogledam, cujem, skinem neki sample set... Ovo firewallovanje vazi za pluginove koji nisu valjano razbijeni pa onda "telefoniraju kuci" i ne rade posle toga... Naravno, internet bez antivirusa - nikako. Sam windows update, moze da se iskljuci potpuno - prebaci na rucno, tako da ne mora da neprijatno iznenadi u sred sesije snimanja, porukom - new updates available. Vazi za ostale komponente koje se auto update-uju.

Po mom iskustvu, ako ikada ubacis i jedan USB flash disk u komp - sigurno dobijas virus! Resenje je ili da imas drugi komp za takve stvari, ili da drzis pouzdani antivirus na DAWu, koji svakako obara performanse - ne puno, doduse...

Quote:
Originally Posted by sinvelikogmajstora View Post
valja ugasiti i windows desktop manager jer oce da zeza sa pravljenjem automatizacije, meni se desavalo u nuendu....
Za ovo prvi put cujem ? Koji Nuendo - ako je neki stariji, onda moguce, on se bolje snalazi u XPu jer nije bas kompatibilan sa novim Windows 7 grafickim API-jem. Pravilo je da uz noviji OS dolaze i noviji programi, dok stariji - ako rade - rade, tj nije zagarantovana 100% kompatibilnost.

Last edited by psionic; 20-12-2010 at 04:42 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 20-12-2010, 07:54 PM   #7
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Disk defrag je u shedulovanim taskovima.
, Kaj to stoji kao automatika u Win7 ? To nisam znao, brijo sam da to mora? manualno ...
Quote:
Ja licno volim da je sve updateovano.
Moja su iskustva malo suprotna sa Xp-ima, pa ja volim "Ako radi, NE DIRAJ ", tako da je update isključen ... i to mi funkcionira, jer net imam na lapu (dodu?e, samo dile-up ... al to je jedna druga tu?na priča )

[quote=psionic;294195]Po mom iskustvu, ako ikada ubacis i jedan USB flash disk u komp - sigurno dobijas virus! Resenje je ili da imas drugi komp za takve stvari, ili da drzis pouzdani antivirus na DAWu, koji svakako obara performanse - ne puno, doduse...[quote=psionic;294195]

Drugi komp ...

Quote:
Pravilo je da uz noviji OS dolaze i noviji programi, dok stariji - ako rade - rade, tj nije zagarantovana 100% kompatibilnost.
Misli?, starije verzije vs. noviji OS, jel?

Studio Predator
Old 20-12-2010, 08:35 PM   #8
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
, Kaj to stoji kao automatika u Win7 ? To nisam znao, brijo sam da to moraš manualno ...
Da, u sheduleru - koji je malo pregledniji nego onaj iz XPa, videces - lepo stoji tamo. Ima i Defenderov scheduled scan, ali bih preporucio da Defender ugasis kucajuci WINDOWS DEFENDER u search boxu na start meniju i onda u opcijama samog Defendera.

Quote:
Moja su iskustva malo suprotna sa Xp-ima, pa ja volim "Ako radi, NE DIRAJ ", tako da je update isključen ... i to mi funkcionira, jer net imam na lapu (doduše, samo dile-up ... al to je jedna druga tužna priča )
...A moze i tako Radice u svakom slucaju...

Quote:
Misliš, starije verzije vs. noviji OS, jel?
Da, upravo sam na to mislio... Nekada imam problem da napisem normalnu recenicu
Old 20-12-2010, 09:29 PM   #9
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Da, upravo sam na to mislio... Nekada imam problem da napisem normalnu recenicu
Ma, glavno da se mi razumijemo !

Studio Predator
Old 22-12-2010, 01:04 PM   #10
sinvelikogmajstora
Member

sinvelikogmajstora's Avatar

Quote:

Za ovo prvi put cujem ? Koji Nuendo - ako je neki stariji, onda moguce, on se bolje snalazi u XPu jer nije bas kompatibilan sa novim Windows 7 grafickim API-jem. Pravilo je da uz noviji OS dolaze i noviji programi, dok stariji - ako rade - rade, tj nije zagarantovana 100% kompatibilnost.
Nuendo 4. Poslije par sekundi pravljenja automatizacije pojavi se "not responding" i slika se smrzne, zvuk nastavi normalno i aplikacija ne pada, samo se gubi vizuelni prikaz. Isto se desavalo i u Cubase 5. Radio sam tako neko vrijeme a onda proguglah i nadjoh ovo vezano za win desktop manager...svakako ne volim aero i ostale sminke na radnom kompu pa mi taj servis i ne treba
sinvelikogmajstora is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules