Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Analogija

Analogija Sekcija posvećena vintage soundu: traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast :-)

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 17-11-2010, 08:05 PM   #11
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Odrzavanje

Uh, cika Quake, nemoj bas tako grubo, mislim, ok u pravu si, ali objasni onda coveku, lako je packe deliti...

Cika Sira (Siro,Sire, kako li vec ide u tom padezu), ako potenciometar "krcka" ne znaci da je neispravan ili da je riknuo, mozda je jednostavno zaprljan i bez obzira sto je star recimo 30 ili vise godina, kada se pravilno i lepo ocisti, moze da radi jos 30 godina, dakle ako nije stvarno riknut... Ako takav potenciometar ocistis WD-om (koji je inace odlicna stvar,ali ne za ovo) imaces mnogo vise problema, iako ce u momentu izgledati kao da je "stvar resena"...!
Kasnije ce se prasina mnogo lakse skupljati i pot' ce krcati jos vise i mozda se i brze dodatno osteti itd...

Treba naci dobar kontakt sprej, znam da ima milon proizvodjaca, ali samo 1-2 valjaju, odnosno sam video da ljudi/serviseri koriste... Nije jeftino...

Evo nasao sam u nasoj "arhivi"...I to preko google-ta... Rumski je cudo, Sava kaze:

Quote:
Sava
10-03-2008, 10:05 AM
Koristi kontakt sprej za opisanu namenu.
Kompresor skine prašinu, ali ne može i nečistoću.
Kontakt sprejeva ima mnogo vrsta i za različite namene. Koristi sprej firme "Kontakt Chemie", neću reći da su najbolji već da su provereno dobri. Lično koristim njihov IPA sprej jer je univerzalan, odlično čisti i brzo isparava. Najveći protivnici sprejeva su ljudi koji su ga pogrešno primenjivali, odnosno koristili pogrešan sprej za određenu namenu. Često čujem da se koristi WD-40 što je ravno propasti. Alkohol je takođe promašaj. Ako je potenciometar propao u nekim slučajevima može da posluži grafitni sprej, ali u praksi takva operacija je kratkog daha. Tako oštećen potenciometar ili preklopnik treba zameniti.

Odličan izbor kontakt sprejeva ima Radioklub (www.radioklub.co.yu), ali su prilično skupi.
Ovaj link radiokluba ne radi,btw,a stalo je na:

http://www.rumski.com/forum/archive/...p/t-21922.html

Last edited by Bockie; 17-11-2010 at 10:58 PM. Reason: Nasao sam....
Bockie is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules