Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-11-2010, 07:08 PM   #31
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Default Re: Opa Pro Tools 9 !

Jedini razlog da u dogledno vreme uđem u PT svet je činjenica da taj software va?i kao standard za one koji se bave audio-VIDEO produkcijom, a s obzirom na to da radim kao (novinar-monta?er) na TV-u...
Opet, s druge strane, počeo sam polako da ovladavam CuBase-om i kako su za "osećaj moći" u tom smislu potrebne godine, logika govori da i nije ba? uračunljivo na dve trećine puta iskakati iz voza
Nego, onako usput, razmi?ljao sam ja tu i o nečemu ?to se ovde nije raspredalo, a rekao bih da je, ako ne va?no, a ono bar interesantno - tiče se dve stvari:
1. Kako će PT konkurencija u razvojnom smislu odgovoriti na to ?to je donedavno neprikosnoveni po?tovalac zaokru?enog hardware-software sistema, da tako ka?em, omek?ao u svojoj politici, i...
2. Zar prilagođavanje ovakvog tipa od strane AVID-a ne podrazumeva i izvesne kompromise u kvalitativnom smislu? Ne mislim da će se PT projekti raspadati od bagova ili nekompatibilnosti na planu ?arolikog izbora DSP-ova, ali je fakat da to vi?e nije alat samo za smerne i verne, već i za one koji vole da prčkaju, a do sada nisu mogli jer PT fakat nije va?io kao oruđe za to.
Lično me mnogo vi?e zanima odgovor na prvo pitanje, jer drugim je igračima sada očigledno postavljen domaći zadatak koji moraju da re?e ne bi li ostali u trci. ?ta će to značiti na planu inovacija i da li će se CuBase, Nuendo i resto puleni truditi da smanje prednost koju Pro Tools ima kao, ?to DaBear reče, PRO software, ili će ići nekim svojim putem pa poku?ati da PT natera na kaskanje, videćemo!
Old 08-11-2010, 07:11 PM   #32
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Preveze? se i u Golfu, lepo, fino, stigne? na destinaciju, to se ne osporava...
Isto se tako doveze? i nečim drugim, čemu vi?e pristaje ime automobil...

Recimo tako nekako...
Pitanje je subjektivnosti, objektivnosti, realnosti i nerealnosti, svega toga pomalo, a ponajvi?e zajedno...
Pre svega je pitanje ?elje da stigne? i očekivanja ?ta te na toj destinaciji očekuje

Pozdrav,

Vasa
Old 08-11-2010, 08:19 PM   #33
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
Jedini razlog da u dogledno vreme uđem u PT svet je činjenica da taj software važi kao standard za one koji se bave audio-VIDEO produkcijom, a s obzirom na to da radim kao (novinar-montažer) na TV-u...
Opet, s druge strane, počeo sam polako da ovladavam CuBase-om i kako su za "osećaj moći" u tom smislu potrebne godine, logika govori da i nije baš uračunljivo na dve trećine puta iskakati iz voza
Nego, onako usput, razmišljao sam ja tu i o nečemu što se ovde nije raspredalo, a rekao bih da je, ako ne važno, a ono bar interesantno - tiče se dve stvari:
1. Kako će PT konkurencija u razvojnom smislu odgovoriti na to što je donedavno neprikosnoveni poštovalac zaokruženog hardware-software sistema, da tako kažem, omekšao u svojoj politici, i...
2. Zar prilagođavanje ovakvog tipa od strane AVID-a ne podrazumeva i izvesne kompromise u kvalitativnom smislu? Ne mislim da će se PT projekti raspadati od bagova ili nekompatibilnosti na planu šarolikog izbora DSP-ova, ali je fakat da to više nije alat samo za smerne i verne, već i za one koji vole da prčkaju, a do sada nisu mogli jer PT fakat nije važio kao oruđe za to.
Lično me mnogo više zanima odgovor na prvo pitanje, jer drugim je igračima sada očigledno postavljen domaći zadatak koji moraju da reše ne bi li ostali u trci. Šta će to značiti na planu inovacija i da li će se CuBase, Nuendo i resto puleni truditi da smanje prednost koju Pro Tools ima kao, što DaBear reče, PRO software, ili će ići nekim svojim putem pa pokušati da PT natera na kaskanje, videćemo!
vidi se da ne pratis / poznajes PT / LE itd....LE je do sada bio program "za prckanje". ALI...ponavljam ALI - nemas pojma koliko mega ploca i hitova je odradjeno bas u tom LE-ju !! I u njemu ljudi rade (i miksaju !!!)

A da ne pricam koliko se TV emisija i filmova (za bioskope) odradilo na njemu !!

I sa LE je moglo ozbiljno da se radi.
Sad je kod mene u sobi neki klinac iz izraela, koji je sa njegovim setapom vec odradio desetak (bioskopskih) filmova. MBox pro + lap top + Total Production Toolkit = IMA SVE !
Odradjuje kompletne efekte / sound design pre mix (oko 100 traka + po filmu) + editovnje dijaloga i premix..itd..

Sad sa PT9 je (samo) malo lakse stim sto u startu ima vise traka, ADC, itd...

A za ozbiljan post rad MORAS da kupis Total Production Toolkit 2 !!
(oko ?1200 + neki interface za 5.1 monitoring, bar ?350-400, i dobar Mac, jos jedno ?1500..+ PT9 izadje na ?3400-?3500 !!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2010, 10:06 PM   #34
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Ne sumnjam u to da je PT veoma moćan (ako ne i najmoćniji) alat za audio/video produkciju! Samo sam radoznao da eventualno od ljudi ovde čujem kakve su pretpostavke u vezi sa razvijanjem drugih softvera, sada kada je jedan tako veliki igrač re?io da se poka?e masi...
A sam ću mu sasvim sigurno ukazati poverenje, međutim, ne kao neko ko je spreman da izdvoji toliku lovu. Ironično zvuči, ali ipak, dodao bih na?alost.
Old 08-11-2010, 10:30 PM   #35
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
Ne sumnjam u to da je PT veoma moćan (ako ne i najmoćniji) alat za audio/video produkciju! Samo sam radoznao da eventualno od ljudi ovde čujem kakve su pretpostavke u vezi sa razvijanjem drugih softvera, sada kada je jedan tako veliki igrač re?io da se poka?e masi...
A sam ću mu sasvim sigurno ukazati poverenje, međutim, ne kao neko ko je spreman da izdvoji toliku lovu. Ironično zvuči, ali ipak, dodao bih na?alost.
i ja ostajem pri presonusu za sad...
kVu is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2010, 12:14 AM   #36
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mrgud View Post
zato sto u tom slucaju ne ocekujem neki pomak u produktivnosti niti kod mene a vjerujem ni kod ostalih koji bi eventualno presli,a ako nema produktivnosti dzaba ti i pro tools i fruty!E sad ako neko ima vremena na pretek...
Jeste, prvo se otvori kafana, pa ako krene - ubacis i cugu...!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2010, 12:32 AM   #37
fipke
Senior Member

fipke's Avatar

6 godina, ako ne i vise, ljudi pizde cekaju i nerviraju se oko ADC, viska kanala i third-party hardvera...i sad kako su se otvorili, ljudska narav je ucinila svoje i svi su se slepo nalozili na 9tku. Ne kazem da ja nisam, ali mislim da im je ovo najjaci marketinski trik DO SADA! jos jedna pobeda za kapitaliste!
Old 09-11-2010, 12:49 AM   #38
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by fipke View Post
6 godina, ako ne i vise, ljudi pizde cekaju i nerviraju se oko ADC, viska kanala i third-party hardvera...i sad kako su se otvorili, ljudska narav je ucinila svoje i svi su se slepo nalozili na 9tku. Ne kazem da ja nisam, ali mislim da im je ovo najjaci marketinski trik DO SADA! jos jedna pobeda za kapitaliste!
Pa nisu se nalozili, barem u mom slucaju, meni od kako radim sa nekim ljudima iz inostranstva stalno stizu PT projekti, i svidja mi se workflow za mixing u njemu, i imam m-audio kartu samo zbog PT-a, i miksao sam u njemu, ali previse zezanja sa ADC-om itd je to za mene...Sad mogu za male pare da uzmem PT9, imam legalan softver, odlican softver, koji mogu da guram na kom god hocu interfejsu, i plus je standard u industriji... Oni su i bez ovog poteza bili standard, s tim sto ce sad prodati vise i vise...Al mislim da ce im mozda pasti prodaja hardvera
Jan is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2010, 01:16 AM   #39
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Da, ali ce PT sad biti svima dostupan, tako da ce izgubiti taj veo posebnosti i izuzetnosti.....
Old 09-11-2010, 01:27 AM   #40
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Ne kazem da ja nisam...

Opa, pa ko se to nalozio.... hehehe....

Quote:
jos jedna pobeda za kapitaliste!
Pa cekaj, zamera im se sto su kapitalisti jer nisu i ostalima omogucili da postanu kapitalisti for free...?!

Ej:

Malo bockam, ali necu vise,shallim se...

Bockie is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules